STAAL Haarlem

Adres
STAAL Haarlem
Gedempte Oude Gracht 46
2011 GS Haarlem
06 5574 0685
info@staalhaarlem.nl
www.staalhaarlem.nl

Openingstijden
Dinsdag en woensdag
11.00 – 17.00 uur
Donderdag en vrijdag
11.00 – 22.00 uur
Zaterdag
11.00 – 17.00 uur
Zondag
12.00 – 17.00 uur

Bij STAAL
eet je cultureel
verantwoord

Tekst: Monica Dekker Fotografie: Franka Fotografeert

 

Een eigen boekhandel of totaal iets anders. “Ik koos voor het laatste”, vertelt Sabien Bosman, eigenaresse van STAAL in Haarlem, vernoemd naar een winkeltje dat ze ooit had in de Staalstraat in Amsterdam. “Met een vriend vertrok ik naar Frankrijk. Daar runden we een ‘Chambre d’Hote’. Ik kook graag en dat mijn gerechten erg in de smaak vallen, bleek al voor we naar Frankrijk vertrokken. Ik woonde toen net buiten Amsterdam, waar het altijd een zoete inval was. Mijn vrienden en kennissen klopten rustig aan en vroegen wat er op het menu stond en of ze mochten blijven eten. Overigens vind ik mezelf geen kok, want ik kook uit kookboeken; bij voorkeur uitsluitend uit de Moro-serie.”

Foam Amsterdam

“Na drie jaar koken voor groepen in Frankrijk, stapte ik weer in mijn Deux Chevaux en reed terug naar Nederland. Bij Foam Fotografiemuseum in Amsterdam zochten ze iemand die de horeca op zich wilde nemen. Het gastvrouw zijn was me in Frankrijk goed bevallen, dus daar wilde ik in Nederland zeker ook iets mee doen. Na een goed gesprek ging ik de uitdaging aan, zonder enige ervaring in de horeca – op mijn Franse avontuur na. Zo zit je in Frankrijk en ineens run je een zaak aan een Amsterdamse gracht. Wat een kopje koffie kostte? Ik had geen idee. Een blik op de menukaart van de buren bood uitkomst.”

STAAL is eigenlijk horeca plus,
je kunt er cultureel verantwoord eten

“Tien jaar lang had ik de horeca bij Foam Fotografiemuseum onder mijn hoede. Tot mijn man zei dat Haarlem echt een stad voor me was. Daar stond een prachtig oud pand leeg. Weliswaar keek je dwars door het plafond, maar verder was het redelijk opgeknapt. Na wat wikken en wegen besloot ik de stap te nemen. Gedempte Oude Gracht 46 werd STAAL.”

Ingrediënten van het seizoen

“STAAL is eigenlijk ‘horeca+’. Je kunt bij mij cultureel verantwoord eten. Dit klinkt misschien wat hoogdravend, maar alleen broodjes en soep vind ik niet uitdagend genoeg. Ik maak het mensen graag naar hun zin en ik weet wat men leuk en lekker vindt. Dat naar de zin maken, doe ik met een goed boek, muziek en uiteraard lekker eten!”

“Ik heb bewust gekozen voor een kleine vaste kaart, omdat ik alles zelf maak. Ik wissel de gerechten op de kaart niet vaak, maar wel voeg ik een salade van de dag of verse sapjes toe. Dat doe ik ook met de taarten. Naast een aantal vaste taarten zet ik af en toe een tijdelijke taart op de kaart, gemaakt met de ingrediënten van het seizoen. Wat mijn klanten zo leuk vinden, is dat ik kook en bak waar ik zelf zin in heb. En ook dat ik weggooien probeer te vermijden. Bijna altijd kan er nog iets gemaakt worden van een overschot. Ik had laatst vijftig dooiers over na het maken van advocaat. Daarmee heb ik een merenguetaart gemaakt.”

“Ik vind het ontzettend leuk om met bloemen te koken. Ze geven je gerecht kleur, maar ze moeten wel lekker zijn. Dit geldt ook voor vergeten groenten. Al zijn er groenten die wat mij betreft terecht vergeten zijn…”

“Ik weet precies wat ik doe en wat er in
de producten zit. Daarom heb ik helemaal geen moeite met klanten die allergieën hebben. Je ziet bij STAAL wat je eet.”

“Ik werk alleen met eerlijke ingrediënten. En ik kook niet uit pakjes of zakjes. Het enige dat uit een pakje komt, is de biologische groentebouillon. Ik weet precies wat ik doe en wat er in de producten zit. Daarom heb ik helemaal geen moeite met klanten die allergieën hebben. Je ziet bij STAAL wat je eet.”

Kleine zelfstandige leveranciers

“Met de leveranciers heb ik een goede band opgebouwd. Ik werk alleen met leuke, kleine zelfstandige leveranciers – het liefst familiebedrijfjes. Op dit moment werk ik veel met ‘Dorstlust’. Zij zitten in de Pretoriusstraat in Amsterdam en hebben daar een winkel met alleen maar limonades.”

“Doordat ik doe waar ik goed in ben, onderscheid ik me; het bedenken van thema’s en daar gericht voor koken. Samen met H. de Vries Boeken, de boekwinkel tegenover me, organiseer ik ‘Eat & Read avonden’. Dat doen we nu al bijna vijf jaar. We nodigen de schrijvers van de kookboeken altijd uit om te komen. Yvette van Boven was onze eerste gast en Annabel Langbein heeft staan koken in de boekwinkel.”

“Samenwerken vind ik belangrijk. Daarom werk ik ook samen met onze kunstuitleen in Haarlem en met Athenaeum.”

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©