Geheim van de chef

De poké bowl is een gezonde snelle maaltijd

Tekst Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Een Poke bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht met blokjes verse vis zoals in dit gerecht met zalm en groenten en lijkt op een sushi bowl. In dit artikel leg ik verder uit wat een poké bowl inhoudt. Dit recept valt in de categorie ‘makkelijke maaltijd’. Als jij denkt dat je niet kunt koken, dan is dit poké bowl recept zeker het proberen waard.

Op deze manier verras jij je vrienden met een ware smaakexplosie. En heb je kans dat jij vaker in de keuken zal moeten staan 😉

Hou je van sushi, dan hou je van poké. Dit recept kent geen goed of fout, tenzij je de authentieke Hawaiiaanse poke wil maken, want die wordt niet met zalm gemaakt, maar met tonijn.

Hier vind je mijn versie van de poké bowl, voor twee personen, met zalm.

Eet jij graag gezond dan is een buddha bowl misschien ook wel wat voor jou.

Poké bowl; een gezonde voedzame maaltijd

Poke of Poké is een gerecht van fijngesneden rauwe vis dat wordt geserveerd als hoofdgerecht in de Hawaïaanse keuken.
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Trefwoord rijst, vis
Porties 2 persomnen

Equipment

  • knoflook rasp
  • platte schaal
  • kaasschaaf
  • Mes
  • snijplank

Ingrediënten

  • 200 gr rauwe zalm
  • ½ komkommer
  • 100 gr rijst (basmati- of sushi rijst)
  • 1 teentje knoflook
  • 4 el rijstazijn
  • 4 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 2 avocado's
  • 2 bosuitjes
  • 2 tl sesamzaad
  • ½ limoen

Instructies

  • Rasp knoflook en de gember. Meng dit met de sojasaus en sesamolie
  • Snijd de zalm in blokjes en leg ze in een platte schaal
  • Schenk het mengsel van sojasaus, sesamolie, geraspte knoflook en gember over de blokjes zalm
  • Dek de platte schaal met zalm af en zet in de koelkast, waar je het minstens 1 uur moet staan
  • Snijd met een kaasschaaf plakken van de komkommer
  • Marineer de plakken in een kom met rijstazijn en zet deze net zolang als de gemarineerde zalmblokjes in de koelkast
  • Voordat je je de komkommer gaat gebruiken, laat je de plakken eerst in een vergiet uitlekken
  • Snijd de avocado’s in plakken en begin daarna met het vullen van de kommetjes. Doe dat met de rijst, de blokjes zalm, de plakjes avocado en de komkommer
  • Snijd de lente uitjes fijn en strooi erover heen
  • De overgebleven marinade, uit de schaal waar de zalm in zat, meng je met het sap van een halve limoen
  • Giet dit over de inhoud van de kommetjes
  • Strooi als laatste nog wat sesamzaadjes erover

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©