Artikel

Big Green Egg’s Flavour Fair

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

We zijn uitgenodigd op het jaarlijkse event, inmiddels de 13e editie, voor de vurigste Big Green Egg liefhebbers: Flavour Fair. Een uniek event waar de nieuwste trends en kooktechnieken worden gepresenteerd.

Op het prachtige Landgoed Kasteel Keukenhof staan 180 Big Green Eggs in verschillende maten: van small, medium, een mini die je mee kunt nemen op je fiets, tot een xl, 2xl en een hele grote opblaas Big Green Egg.

Chefs laten vandaag hun specialiteit zien en proeven onder andere Mathijs Vrieze en Norman Musa, sommigen geven workshops, lezingen of kookdemonstraties, zoals Hidde de Brabander, Brandt & Levie en Jeroen Hazebroek.

Voor de kinderen is er genoeg te doen. Zij kunnen koken, knutselen, en de smaaklessen volgen van Koppert Cress of springen in een heuse Big Green Egg springkussen.

De Big Green Egg is ons zeker bekend, ondanks dat er (nog) geen Egg bij ons in de tuin staat, maar wat niet is kan nog komen. Dat de Big Green Egg zo veelzijdig is, dat wisten we niet, maar zijn we tijdens dit ontzettend leuke event achter gekomen.

Ontvangst op de Flavour Fair

Met een glas champagne in de hand worden we ontvangen door initiatiefnemerWessel Buddingh’. Hij heeft ervoor gezorgd dat de Big Green Egg bijna twintig jaar geleden vanuit Amerika naar Nederland is gekomen.

Zodra de deuren opengaan stromen de liefhebbers het terrein op. Met een glas champagne in de ene hand en de plattegrond van het terrein in de andere hand gaat iedereen op pad.

Het terrein is overzichtelijk en gezellig ingericht. Er is duidelijk aangegeven op welk Proefplein je bent en wie daar staat te koken. Op aanraden van Wessel Buddingh’ gaan we langs bij verschillende chef-koks.

De Oostenrijkse chef-kok en schrijver van verschillende BBQ boeken Tom Heinzle is de eerste die we spreken. Hij organiseert vandaag een 3-course Fine Dine BBQ experience, waarin hij gerechten serveert met bijpassende wijn, maar waar het vooral omgaat is de bijpassende muziek. Zijn concept Roast ’n Roll dinner is een geweldige en unieke ervaring.

Via ‘De Braadslee’, een Amerikaanse pick-up truck, waar op wordt gekookt en gebakken, ProefPlein 2 en ProefPlein 3 met diverse restaurantjes, zoals Bistro nr.11, Koken van Woede, Landgoed Mariënwaerdt, Hotel Des Indes lopen we door naar de volgende chef-kok.

Leonard Elenbaas is eigenaar van Pure Passie on Tour en heeft diverse kookboeken op zijn naam staan. Zijn nieuwste boek ‘Groen op Kolen’ (vegan barbecue) is net uit.

Deze dag organiseert hij een aantal Vegan diners uit de eetbare tuin. Er staan lange houten tafels met leuke blauwe houten stoelen, verse bloemen op de tafels, een hele gezellige stand dus.

Aan de voorkant staan de Big Green Eggs waarop hij de producten uit de eetbare tuin bereid. De eetbare tuin staat vol met planten, bloemen en grote paddenstoelen.

Na een zeer interessant en leuk gesprek lopen we via het Eigenwijze Kooktheater en ProefPlein 1 met o.a. Meatcave, Aloha Catering, Kookstudio Kookplezier en De keuken van Sandra naar de stand van Jan Willem van der Boom waar we een workshop ‘Glutenvrije Pizza bakken’ gaan volgen.

Glutenvrije pizza bakken

De stand doet ons denken aan Heel Holland Bakt. Er staan een aantal kookeilanden met een Big Green Egg. Alle benodigdheden en ingrediënten staan klaar.

De schorten gaan om en we kunnen beginnen. Jan Willem neemt ons stap voor stap mee door het recept. Het maken van je eigen pizza, die ook nog eens glutenvrij is, is echt super om te doen, vooral ook omdat de pizza uiteindelijk gebakken wordt in de Big Green Egg.

We zijn glutenvrij eten gewend, maar deze pizza is écht de allerbeste.

Jan Willem van der Boom, door vrienden Boom genoemd, kookt en eet al jaren zonder gluten. Zijn boek ‘Boom Geniet zonder gluten: 70 revolutionaire recepten zonder gluten’ belooft veel goeds na het lezen van de titel en het volgen van de succesvolle pizzaworkshop.

De inleiding van het boek, een schets over hoe de avond verloopt met gluten en zonder gluten, zorgt voor veel herkenning.

De recepten zijn volledig en duidelijk, een boek dat niet mag missen in de keuken (van een restaurant) om zo te laten zien dat lekker glutenvrij eten écht niet zo lastig te bereiden is.

Jan Willem vertelt; ‘Genieten van lekker eten, koken en recepten bedenken zijn mijn passies. Het idee om hier ‘iets mee te doen’ spookte al jaren door mijn hoofd, maar soms heb je een zetje nodig.

Peter (The Crazy Ones) en Wessel (Big Green Egg Europe) hebben deze zet gegeven door op enig moment te bellen met de opmerking ‘je boek komt in het najaar uit’ en dat presenteren we alvast op de Big Green Egg Flavour Fair.’

En dit boek hebben wij voor je, een gesigneerd exemplaar met bijpassende sokken van Big Green Egg en receptenkaarten.

Wil je kans maken, stuur een e-mail naar info@smaakvolnh.nl en vertel ons voor wie jij een heerlijk glutenvrij gerecht uit het boek van Jan Willen van der Boom boek gaat maken én waarom. De winnaar wordt vrijdag 5 juli bekent gemaakt.

Wij willen de organisatie bedanken voor de ontzettend leuke dag. Voor ons een geslaagde kennismaking met de Big Green Egg. We zijn druk aan het iene miene mutten over welk formaat het beste bij ons in de tuin past.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©