Artikel

Wat is een poké bowl?

Tekst en fotografie Smaakvol Noord-Holland

Een poké bowl is een traditioneel gerecht uit Hawaii en spreek je uit als po-kay. Dit gerecht wordt door de vissers gegeten en is de manier om de restjes vis op te maken. Vandaar ook de naam poké dat letterlijk ‘visrestjes’ betekent.

De poké bowl is eigenlijk de perfecte maaltijd voor drukke Nederlanders die weinig tijd hebben om in de keuken te staan. En omdat het relatief gezond eten is, kun je het niet vaak genoeg eten, als lunch of als snelle maaltijd voor het sporten.

De traditionele poké bowl bestaat uit blokjes vis, meestal is dit verse tonijn, gemarineerd in sojasaus, sesamolie en bosuitjes. Deze ingrediënten komen uit de Aziatische keuken die je veel op Hawaii ziet. Door al deze verschillende verse ingrediënten ziet de bowl er niet alleen aantrekkelijk uit, maar is ook een ware smaakexplosie.

In jouw versie van de poké bowl zit jouw favoriete vissoort, gemixt met verse ingrediënten die je kunt variëren.

Bekijk dit filmpje waarin meer wordt verteld over poké.

Wat heb je nodig voor de poke bowl?


1. Rijst

De basis is altijd gestoomde rijst. Je maakt de rijst af met wat rijstazijn, sesamzaadjes en/of versnipperde nori.

2. Verse vis
Geen poke bowl zonder vis. Maar een vegetarische variant is zeker zo lekker. In dit recept gebruik ik rauwe zalm. Oorspronkelijk wordt er door de vissers tonijn gebruikt.

3. Een scherp mes
De vis eet je rauw. Snijd de vis met een scherp mes in gelijkmatige blokjes.

4. Marinade
Een marinade van sesamolie, sojasaus, rijstazijn en wat geroosterde sesamzaadjes is altijd goed. Een andere zeer goede combinatie, één die je zeker ook moet proberen is: fijn gehakte bosuitjes, vers geraspte knoflook, gember en chili peper, Japanse mayonaise en/of gehakte nootjes.

5. Toppings
Wanneer de basis van jouw bowl klaar is, kun je aan de slag met de toppings. Ik maak mijn bowl vaak af met blokjes avocado, reepjes komkommer of wakame salade.

Als je sushi lekker vindt dan raad ik je aan dit gerecht zeker eens te proberen. Hier vind je mijn recept van de poke bowl.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©