Artikel

Hoe je met bewustwording en allergenen-kennis als horeca ondernemer meer omzet kunt behalen

Tekst: Jane's Flavours Fotografie: Jane's Flavours

“Ik ging graag iedere week uit eten, maar nu moet ik glutenvrij, lactosevrij én sojavrij eten. Spontaan ergens gaan eten zorgt vooral voor stress. Want straks staat er weer zo’n kok in de keuken, die alleen maar salade zonder dressing durft aan te bieden.”

Doordat bijna 50% van de bevolking een chronische ziekte heeft en ongeveer 25% een allergie is het percentage van de volwassenen in Nederland die rekening dienen te houden met voedselovergevoeligheden ongeveer 10%.

Deze groep mensen gaat niet alleen uit eten. Dat wil zeggen dat er ongeveer 2,5 miljoen potentiële gasten zijn waarbij allergenen een rol spelen. Deze mensen zijn dagelijks op zoek naar een horecazaak, waar zij zonder zorgen kunnen ontbijten, lunchen en dineren.

Horeca laat jaarlijks grote omzet liggen

Laten we voor de duidelijkheid eens een rekensommetje doen volgens de 1% regel:
1 persoon met een allergie + 1 persoon zonder een allergie gaan samen lunchen.
Beiden besteden ± € 18,- x 2 personen = € 36,-
1% van 2,5 miljoen= 25000 x € 36,- = € 900.000,-

± € 900.000,- is het bedrag dat een horeca ondernemer jaarlijks laat liggen doordat men de kennis niet heeft van wat er nodig is om de groep gasten met allergenen of andere voedselovergevoeligheden te verwelkomen.

Kun je je voorstellen hoeveel meer omzet je maakt als deze gasten ook bij jou komen ontbijten en dineren.

Wat zou het fijn zijn als mensen met een voedselallergie of een voedselovergevoeligheid onbezorgd ergens kunnen eten en de complete beleving van het in een horecagelegenheid kunnen ervaren.

Horeca ondernemer, kun jij deze gast een lekker gerecht serveren die zij zonder zorgen kan eten?

Ik ben namelijk zo’n gast en voor mij is uiteten helaas niet altijd genieten. Vanwege de chronische ziekte endometriose volg ik een speciaal dieet om de klachten te verminderen.

Dit betekent dat ik onder andere gluten-, lactose-, soja- en suikervrij moet eten. Door de complexiteit kan ik bijna nergens meer zomaar binnenlopen om te eten.

“…wat zou je ervan zeggen als ‘wij’ ook ons steentje bijdragen en jou als horeca ondernemer helpen?”

Uit eten gaan betekent voorafgaand op internet research doen naar restaurants en informeren of zij rekening kunnen (en willen!) houden met voedselovergevoeligheden.

Vaak blijkt de keuze in een willekeurige plaats zeer beperkt. Ik mag van geluk spreken als het personeel bij een restaurant over voldoende kennis van allergenen beschikt en zo flexibel én creatief is om ook een lekkere maaltijd voor mij te bereiden.

Ik snap heel goed dat je in de horeca veel en hard werkt, en dat sommige koks denken, ‘o jee daar heb je er weer één’. Maar wat zou je ervan zeggen als ‘wij’ ook ons steentje bijdragen en jou als horeca ondernemer helpen?

Gratis reclame en naamsbekendheid

Als ik een restaurant tref waar ik zonder zorgen kan ik genieten van glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en sojavrij eten dan laat ik dat iedereen weten. Zo zijn er verschillende websites voor mensen met voedselovergevoeligheden waar restaurants worden aanbevolen. Deze mensen passen hun route of bestemming voor een dagje uit er regelmatig op aan om ook ergens lekker te kunnen eten.

Een terugkerende klant

Mensen met voedselovergevoeligheden zijn echt heel erg blij als ze een restaurant hebben gevonden waar ze veilig kunnen eten. Eindelijk voelen ze zich ergens echt welkom en het is dus gegarandeerd dat ze terugkomen!

Meer inkomsten

Als er gerechten op het menu staan die ik ‘wel’ kan eten. Dan ‘moet’ ik ze allemaal proeven. Iets ‘wel’ kunnen eten, maakt ons zo blij dat we ook graag betalen voor de kwaliteit en goede service. Al zou je slechts 0,05% van deze doelgroep kunnen bereiken, dan zijn dit potentieel 1.250 extra vaste gasten die voor jou gratis reclame maken!

Bewustwording en allergenen-kennis

Met mijn bedrijf Jane’s Flavours kan ik je hierbij ondersteunen.
Om iedereen ‘overal’ te kunnen laten genieten van glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en sojavrij eten geef ik bij ‘Culinair Centrum Beverwijk’ workshops en /of cursussen aan de horecabranche.

Door middel van deze cursus wil ik jouw kennis over allergenen vergroten, jou uitdagen door af te wijken van het menu en je te prikkelen om jouw creativiteit te gebruiken om andere gerechten te bereiden.

Als jij jouw kennis wilt vergroten over voedselallergie en voedselovergevoeligheid en tips wilt krijgen hoe je met een kleine aanpassing iedereen een culinaire belevenis kunt creëren, meld je dan nu aan voor deze cursus!

Met vriendelijke groet,

Jane Wijbers
Patissier, diëtiste i.o, ervaringsdeskundige

Cursusinformatie
Cursusdata:
6, 13, 20 en 27 november
Prijs: € 695,-

Locatie: Culinair Centrum Beverwijk
Wijkermeerweg 70 1948 NX Beverwijk

Aanmelden: kan via de website van Culinair centrum Beverwijk

Meer informatie: info@janesflavours.nl
of info@culinaircentrumbeverwijk.nl


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©