Nu het buiten steeds kouder wordt, is een warme maaltijd tussen de middag steeds aantrekkelijker. Een bijkomend voordeel van een warme maaltijd is dat je hier wat extra groenten in kunt verwerken, waardoor je meer vitamines en mineralen binnenkrijgt op een dag. Ook is dit een handige manier om restjes te verwerken in plaats van weg te gooien.

Werk je thuis? Dan duik je zo je eigen keuken in. Kies voor warme maaltijden met voldoende proteïne zodat je langer verzadigd bent en geen trek krijgt in ongezonde snacks gedurende de middag. Dit zijn 4 makkelijke en smakelijke warme lunchgerechten.

Lekker en gezond: broccolisoep

Met soepen kun je eindeloos combineren. Het is heerlijk warm, voedzaam, makkelijk en o zo smakelijk. Het fijne van broccolisoep is dat deze soep zo gemaakt is en ook erg budgetvriendelijk is. Voor 1 liter soep heb je 500 gram broccoli nodig, 1 ui en 2 teentjes knoflook, 1 liter bouillon, 50 ml kookroom, peper, zout en olie en 1 theelepel komijn.

Om het recept veganistisch te maken kies je voor plantaardige room. Je kunt zowel de roosjes als de stronk gebruiken in de soep. Als je ook de stronk verwerkt is het belangrijk dat je deze wat langer laat koken om er zeker van te zijn dat deze zacht genoeg is geworden. Hou je niet van broccoli, dan kun je ook courgette gebruiken.

Tosti caprese als warme lunchgerecht
 Hamburger als warme lunchgerecht

Tosti caprese

Ook met tosti’s kun je gigantisch veel experimenteren. Voor de tosti caprese heb je 2 trostomaten nodig, 200 gram mozzarella, 4 eetlepels pesto en wat milde olijfolie. De tosti smaakt lekker op volkoren vloerbrood, maar je kunt ook kiezen voor witbrood als je dat lekkerder vindt.

Je kunt de tosti zowel klaarmaken in de pan als in een tosti-ijzer. Met een tosti-ijzer bereid je tosti’s binnen enkele minuten en zijn deze voorzien van een lekker krokant ribbeltje. Een bijkomend voordeel van een tosti-ijzer is dat je hiermee vaak ook andere gerechten klaar kunt maken, zoals panini’s.

Thaise gebakken rijst

Heb je rijst over? Gooi dit niet weg maar bewaar het voor de lunch. Gebakken rijst is een lekker gerecht dat je klaar kunt maken met de restjes van de vorige dag. Je gooit de rijst in een wok, samen met wokolie, een teentje knoflook, wat ketjap manis en Spaanse peper. Als groente is het lekker om wat wortelen, ui, peultjes of sperziebonen mee te wokken. Maak wat ruimte voor een eitje dat je roerbakt en mengt met de rijst.

Broodje vega burger

Een vegaburger is rijk aan eiwitten, verwarmt en zorgt ervoor dat jij de hele middag genoeg energie hebt. Maak bijvoorbeeld je eigen burger op basis van zwarte bonen. Zwarte bonen bakken mooi bruin in de pan en zijn niet te klef.

Voor twee personen heb je 1 blik zwarte bonen nodig, een ei, 3 eetlepels paneermeel, een rode ui en cayennepeper. Wanneer je de burgers hebt gemaakt leg je deze op een broodje en maak je jouw burger naar smaak af, bijvoorbeeld met wat tomaat, sla en/of een plakje (cheddar)kaas.

Laat een reactie achter