Fruitteeltbedrijf Eerlijk & Heerlijk

Contactgegevens
Purmerenderweg 26 A
1461 DB Zuidoostbeemster
0299-684012

www.eerlijkenheerlijk.nl
info@eerlijkenheerlijk.nl

In 1612 legde Jan Adriaanszoon Leeghwater een ondergelopen veengebied droog. De droogmakerij Beemster was hiermee een feit. Deze onderneming bleek door de buitengewoon vruchtbare grond zo lucratief, dat de investeerders binnen een jaar hun geld alweer terugverdiend hadden. En in 2016 bezoeken wij een bedrijf dat ruim vierhonderd jaar na dato nog altijd letterlijk en figuurlijk de vruchten van deze rijke grond plukt.

Aan de lange, rechte Purmerenderweg ligt fruitteeltbedrijf Eerlijk & Heerlijk. Een bedrijf dat zowel qua aard van de werkzaamheden als door de mensen die het runnen grondig in de Beemster geworteld is.

Dirk van Berge is de derde generatie fruitteler van zijn familie in de Beemster. Vanaf zijn 17e is hij al werkzaam, uiteraard volgde hij ook een opleiding in dit vakgebied, inmiddels is hij al zo’n veertig jaar zelfstandig actief.

Vera van Berge is dochter van een veeboer, die door omstandigheden gedwongen werd ook in de regio fruit te telen. Omdat haar vader geen liefde voor het vak had, vielen de ontberingen hem zwaar. Vera stond hierdoor aanvankelijk wat tweeslachtig tegenover het vak van fruitteler, totdat zij via Dirk in aanraking kwam met vader Van Berge. En ook zij ging voor de bijl. ‘Die man kon zo mooi en warm over zijn vak spreken,’ vertelt ze, ‘dan geloofde je hem ook.’ En zodoende ontstond het bevlogen duo Vera en Dirk, de kracht en macht achter fruitteeltbedrijf Eerlijk & Heerlijk.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©