Column

Euforie

Tekst: Jack de Feyter Fotografie:Smaakvol NH / Unsplash

Werden ze ineens losgelaten en kwamen ze terecht op het terras van de Keuken met Karakter in Heiloo.

Ze begonnen aan hun eerste memorabele biertje; een Heyloo blond, fris en fruitig, maar vooral het eerste biertje buitenshuis na maanden van lockdown. Daar werd op geproost!!

Ze zaten op het terrein van de vroegere willibrordusstichting. ‘Vroeghê’ was Heiloo voor Alkmaarders onlosmakelijk verbonden met deze stichting. Heiloo stond toen gelijk aan niet-goed-snik. ‘Hij zit in Heiloo,’ heette dat.

Nu is dat allemaal anders en zijn er bedrijven gevestigd in het hoofdgebouw. De rest bestaat uit omgebouwde appartementen en de koepel is te huur voor culturele activiteiten. Het kan verkeren…

De Keuken met Karakter wordt bemenst door bediening met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat zo mooi heet. Dit betekende een hartverwarmende service zonder toneelstukje. Wel moet je dan weer tamelijk lang op je bestelling wachten. Ach…

Ze namen tweemaal shaksuka (een gepocheerd eitje, paprika, tomaat en pitabrood). ‘Denk erom, het aarden schaaltje is heet,’ werd gewaarschuwd toen het bestelde eindelijk doorkwam.

Het mooie weer was ver te zoeken en ze zaten te kleumen. Maar… ze waren coronavrij. Alle bezwaren losten op in die euforische stemming.

‘Wij zijn gelegen op het prachtige landgoed ‘Willibrordus’, zegt de menukaart. ‘Een landgoed met een verleden en een heden. U kunt bij ons terecht voor de lunch, een zakelijke bijeenkomst en diner (straks). En wat dacht u van de vrijdagmiddagborrel?

Wij onderscheiden ons doordat wij werken met unieke medewerkers met een psychiatrische achtergrond, als onderdeel van de GGZ-NHN. De Keuken met Karakter is een cateraar waar mensen met een psychiatrische heden of verleden uit hun isolement komen door mee te doen’. Buiten de gerechten staat dit alles breeduit vermeld op de kaart.

Hun bestelling was heet en smakelijk. Daarbij dronken ze nog een Heyloo Blond, gebotteld in Medemblik.

Dat dan weer wel…

Door: Jack de Feyter

Jack de Feyter is wijnliefhebber en voormalig eigenaar van wijnwinkel Het Depot in Alkmaar. Bovendien schreef hij jarenlang een column voor een advertentieblad waaruit het blog www.nul72.nl is ontstaan. Wijn stroomt door zijn aderen en samen met zijn vrouw, vinoloog van de wijnacademie, heeft hij menig wijndomein met een bezoek lastig gevallen. Samen organiseerden zij Wijn&Spijs-avonden in hun proeflokaal, waarbij de nadruk lag op de juiste wijnkeuze. Sterker, er werd een gerecht bij de wijn gezocht en niet andersom. Maandelijks hoopt hij een anekdote op u los te laten uit zijn lange wijnleven.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©