Column

Meijer’s 2.0

Tekst: Jack de Feyter Fotografie: Smaakvol NH / Unsplash

Dagje weg in eigen land. Ze wisten niet hoe mooi Nederland kan zijn zo dicht bij huis: Medemblik of all places.

Ze waren terechtgekomen bij restaurant Meijer’s, Oosterhaven 3. Ze openden met een glas Vermentino, dom. les Yeuses 2020. Een Italiaanse druif uit de Languedoc? Op tafel een zakje nootjes en plat water werdt hen ingeschonken.

Hoe zaten ze erbij?
Onder een enorm schaduwdoek namen ze plaats op het terras, geen verkeerde entourage, met uitzicht op een hoge muur waarop Stadsbrouwerij Radboud stond te lezen.

Hadden ze maar een biertje van die onderneming besteld, want de Vermentino was weliswaar smakelijk, maar ook weer niet om naar huis te schrijven. Tamelijk vlak, so to speak.

De amuses bestonden onder andere uit een hapje avocado, wat biet en zoete aardappel.

Het voorspel bestond uit oesters in het ijs en gerookte zalm in een cabernetsauvignon-azijn. Helemaal goed.

Het grote vervolg was een tarbot-op-de-graad. Hierbij bestelden ze een flesje Passofino Pecorino 2020 om in de ‘echte’ Italiaanse sferen te blijven.

Op de kurk stond te lezen: Messo in Bottiglia Nella Nostre Cantina. Het is een samengestelde kurk.

De kurk zegt veel over de inhoud. Globaal gezien zijn de lange kurken voor bewaarwijnen. Samengestelde kurken, geperst van het overgebleven gruis voor de drinkwijnen. En dan zijn er uiteraard nog de schroefdoppen in verschillende kwaliteit.

Vanuit Australië is zelfs de rode plastic stop overgewaaid. Dat land heeft veel stoffige tradities met voeten getreden.

Terug naar Meijer’s. Voor de chauffeurs zijn er ook halve glazen te bestellen. Een plusje, maar voor de overheerlijke Pecorino zou dat een straf betekenen; lekker fruitig, zoetig-zuring (maar niet te zoet) abrikoos, ananas. En… uit Italië. Heerlijk als eetwijn.

Het toetje bestond uit mango en dropyoghurt.
Het tempo van de bediening was traag. Mogelijk moet de hele brigade nog wennen aan het feit dat ze weer volledig open mogen.

Maar alla, ze wilden niet moeilijk doen. De verdwaalde Vermentino uit Frankrijk bleef ze bij. Dat wel.

Door: Jack de Feyter

Jack de Feyter is wijnliefhebber en voormalig eigenaar van wijnwinkel Het Depot in Alkmaar. Bovendien schreef hij jarenlang een column voor een advertentieblad waaruit het blog www.nul72.nl is ontstaan. Wijn stroomt door zijn aderen en samen met zijn vrouw, vinoloog van de wijnacademie, heeft hij menig wijndomein met een bezoek lastig gevallen. Samen organiseerden zij Wijn&Spijs-avonden in hun proeflokaal, waarbij de nadruk lag op de juiste wijnkeuze. Sterker, er werd een gerecht bij de wijn gezocht en niet andersom. Maandelijks hoopt hij een anekdote op u los te laten uit zijn lange wijnleven.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©