Column

Zevenblad

Tekst Naomi Nieuwenhuis Fotografie FrankaFotografeert

Zevenblad

Jarenlang heb ik geprobeerd de tuin rond mijn bed & breakfast onkruidvrij te krijgen. Vooral met het zevenblad heb ik verbeten oorlog gevoerd. Volgens de kenners groeit deze ondergrondse kruiper alleen op beschaduwde plekken en bloeit hij van mei tot augustus. Nou, bij mij zit hij overal en bloeit hij in oktober nog!

Mijn vier kinderen hebben heel wat uren met hun handen in de grond moeten wroeten om de dunne, irritante wortels onder mijn slabed vandaan te pulken. Met mijn strenge oog zag ik erop toe dat ze niet per ongeluk het komkommerkruid en de goudsbloemplantjes meenamen. Al hun geploeter was voor niets, na drie weken was alles weer terug. Zucht. Kinderarbeid dus en dat midden in de Hollandse polder.

Ik heb de strijd maar opgegeven. Een zevenbladvrije tuin is voor mij een illusie. Mijn ex-man zij altijd; asfalteren of vertrekken, nou hij is vertrokken en ik pluk stug door en eet fantastische pesto! Maar denk niet dat ik achteroverleun en ga toezien hoe mijn mooie tuin in een mum van tijd, overwoekerd wordt door zevenblad. Welnee, voortaan jaag ik gewoon de cursisten van mijn kookstudio de tuin in met een mandje om mijn onkruid te wieden.

Ik heb namelijk ontdekt dat zevenblad heel erg gezond is. De Romeinen namen het mee op hun reizen om zich ervan te verzekeren dat ze altijd een voedzame maaltijd bij zich hadden. Wat wij onkruid noemen, is een plant vol vitamine C, caroteen, kalium, calcium, magnesium èn kiezelzuur. Daarom ga ik dit seizoen niet alleen zevenblad gebruiken in de wok en in de stamppot, maar ga ik er ook ravioli mee vullen, soep van koken, salade mee maken en hak ik het helemaal fijn tot pesto. Don’t get mad, get even, zeggen de Amerikanen dan.

De afgelopen jaren heb ik al vele recepten uitgeprobeerd met mijn kookworkshop gasten. En in gerechten voor mijn cateringen. Niemand rolde stuiptrekkend door de krampen in zijn maag de dijk af. Daarom durf ik nu, net als mijn grote voorbeelden Peter Bauwens (De Nieuwe Tuin) en Daniëlle Houbrechts (Koken Met Onkruid) volop te experimenteren met dit irritante onderkruipsel.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©