Gezond & Fit

Een ochtend zonder koffie

Tekst: Sam Schram Fotografie: Erwin Steen

’s Ochtends kijk ik altijd graag op Facebook, gewoon even shameless, me, myself and my Iphone. En vanmorgen zag ik tijdens het scrollen de allerbeste uitvinding (in mijn ogen) sinds het plakband.

Voor ik hierover ga uitweiden, wil ik graag uitleggen hoe ik ’s ochtends wakker word. De wekker gaat meestal rond 06:00/06:20, eerst die van Cees en 8 minuten later die van mij, waarna wij ons rot schrikken en ik met mijn arm een slag maak richting het hoofdkussen van Cees. Vervolgens rent hij het bed uit en springt onder de douche.

Ik word pas echt wakker wanneer Cees een dampende kop koffie op mijn nachtkastje zet.  Dan begint mijn dag. Je snapt, wanneer ik eerder op moet dan Cees, dat dit hele traject in de war wordt geschopt.

En daarom was ik vanmorgen zo blij toen ik de volgende uitvinding ontdekte: de Spinner. Na 60 sec gekeken te hebben leek het mij in eerste instantie een chique koffiezetapparaat zonder echte voordelen, MAAR toen kwam het… er lag een jonge vrouw in bed, haar wekker ging af en ze opende haar ogen, ik dacht meteen: ik word zo dus echt niet wakker ’s ochtends, maar goed, ze pakte haar telefoon en opende in één swipe de Spinner-app. Vanuit haar bed kon zij intoetsen dat ze een kopje koffie wilde. Nu alleen nog een functie dat de koffie ook naar je bed gebracht kan worden en dan ben ik de gelukkigste vrouw in Noord-Holland.

Twee groepen koffiedrinkers

Ik heb het idee dat we de koffie drinkende mens kunnen verdelen in twee groepen: de groep die om 10:00 uur na het doen van het huishouden of het eerste uur gedraaid te hebben op kantoor een lekker bakkie gaat drinken. En een groep waar ik bij hoor, de groep die denkt niet te kunnen functioneren zonder eerst een kop koffie gehad te hebben.

Helpt koffie ons in de ochtend of niet?

We worden actiever van een kop koffie. Het actiever worden van mensen door het drinken van een cafeïnehoudende drank heeft een oorzaak die te vinden is bij het centrale zenuwstelsel. Ik ga proberen het makkelijk uit te leggen: is een stof die gemaakt wordt in de hersenen, deze stof verlaagt de celactiviteit en zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Cafeïne blokkeert de receptoren die zich binden aan adenosine waardoor je eigenlijk je slaperigheid wat voorkomt.

Ik denk ook dat het psychisch is. In mijn hoofd kan ik niet wakker worden zonder koffie. Ik heb eens bij een vriend in Milaan gelogeerd en hij had geen koffiezetapparaat. Want de italianen drinken koffie op straat en niet thuis. DE HEL. Maar al na een paar dagen was ik gewend. Gek, hoe snel dat kan gaan.

Powershake recept met koffie

Koffie is eigenlijk lekker met alles. Koud met een blokje ijs erin. Een espresso met een klein beetje hete melk, of in de smoothie. Wat? jahoor, ik doe regelmatig een klein kopje espresso in mijn gekoelde smoothie. Zeker deze powershake is een aanrader als je gek bent op koffie, banaan en havermout. Enjoy!

Ontbijt powershake

Ingrediënten:
1 espresso
1 beker amandelmelk
6 el havermout
1 tl honing
1 bevroren banaan in plakjes
1 el cacao nibs

Bereiding:
Stop de espresso, amandelmelk, havermout, honing, bevroren banaan en cacao nibs in een blender en mix alles tot een zachte, romige massa. Een snelle boost voor de ochtend.

Door: Sam Schram

Sam is sportdiëtist en een van de oprichters van 24/7 PT. Een Personal Trainingsstudio gevestigd bij Fitland XL De Geus. Dat training en voeding onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, hebben ze de afgelopen jaren gemerkt. Gezond, biologisch en verantwoord eten is niet meer een rage maar een blijvend fenomeen en ze zag dat daar steeds meer interesse voor kwam. Sam blogt en heeft haar eigen column in de SMKVLNH tabloid. Geïnspireerd op de laatste voedingstrends, lekkere recepten, mooie producten of andere dagelijkse bezigheden.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©