Gezond & Fit

Over verkoudheid, weerstand en smoothiebowls

Tekst: Sam Schram Fotografie: Erwin Steen

Zieke mannen

Het was nog voor 06:00 ’s ochtends toen ik vanmorgen wakker werd van een hoop gestommel, gesteun en gerommel in de badkamer. Ik deed net mijn ogen open toen “hij” naast mij op bed neerplofte. De zieke man, compleet met dikke ogen, snot en rauwe stem.

Bij nader onderzoek bleek het toch vooral een hele vervelende verkoudheid, maar we weten allemaal hoe mannen zich dan voelen 😉

Een verkoudheid, hoe kom je eraan. En belangrijker, hoe kom je er weer van af? Mijn oma zei altijd dat je niet met nat haar in de wind moet fietsen en we hebben het allemaal wel eens over een “koudje vatten”. Misschien is dat het, we rijden graag op de scooter en hebben vorige week meerdere malen bij enkele strandtenten gezeten die de kust van Noord-Holland rijk is, volledig met te laat naar huis gaan en door de kou terug moeten rijden. Maar, zou dat het zijn?

Weerstand en verkoudheid

Ik zocht het op. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijs dat verkoudheid ontstaat door kou. Hoe komt het dan wel? Verkoudheid komt voort uit verschillende virussen. Dit virus wordt overgedragen via de mens en kan al door middel van een handafdruk.

Nu wil het feit dat werken in een sportschool ervoor zorgt dat je veel in contact komt met mensen, en zeker als Personal Trainer sta je dicht naast elkaar, wellicht dicht bij de bron?

Het is lastig om echt wat aan de verkoudheid te doen, maar we horen allemaal wel eens wat tips zoals het nemen van vitamine C. Zit je neus dicht, dan kun je natuurlijk stomen of druppels gebruiken, maar verder moet je het gewoon laten gebeuren, lekker veel snuiten en misschien een prop watten in je neus doen. Dat doet Cees in ieder geval, zelfs tijdens een vergadering (no shame, duidelijk).

Waarom heeft de een nu meer of vaker last dan een verkoudheid dan de ander? Dat is je weerstand. Maar wat is weerstand precies? Feitelijk is weerstand niets meer of minder dan een optimale fysieke conditie van je lichaam zodat jouw lijf zo goed mogelijk in staat is om weerstand te kunnen bieden aan allerhande bacteriën en virussen waar wij de hele dag mee geconfronteerd worden.

Zonder dat jij hebt doorhebt woedt er in je lichaam continu een strijd tussen je immuunsysteem en ziekteverwekkers. Is er sprake van een verminderde weerstand, of een verlaagd immuunsysteem dan zou je kunnen zeggen dat de ziekteverwekkers het winnen van je lijf. Toch jammer…

Vitamines en mineralen

Maar, laten we daar nou net wat aan kunnen doen, die weerstand. Het is belangrijk om een gevarieerd eet- en drinkpatroon te hebben, om zo voldoende vitamine en mineralen binnen te krijgen, stress te verlagen of voorkomen en om voldoende nachtrust te hebben. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om de afvalstoffen te helpen je lichaam te verlaten.

Maar even terug naar dat eten en drinken, want daar zijn wij natuurlijk het meest in geïnteresseerd.
Welke vitamines en mineralen heb je nodig om je weerstand te verbeteren en in welke producten komen ze voor? Ik licht er twee voor je uit, met bijbehorende producten zodat je zelf aan de slag kan om je weerstand te verbeteren of juist op peil te houden.

  • Vitamine A. is sterk antiviraal en versterkt het immuunsysteem. Het komt voor in lever, zuivelproducten, vette vis, levertraan en in plantaardig voedsel in de vorm van bètacaroteen, dat het lichaam vervolgens omzet in vitamine A.
  • Vitamine E. is een krachtig antioxidant die de productie van antilichamen stimuleert. Vitamine E zit veel in tarwekiemolie, noten en zaden.

Als ik zo kijk naar het lijstje, komen er in mijn hoofd al een hele hoop ideeen op. Ik ben gek op zuivelproducten zoals kwark, yoghurt en karnemelk. Maar ook een zalmmootje eet ik elke week en zoals je kan zien zijn dit allemaal producten rijk aan Vitamine A. Maar ook noten eet ik elke dag. En eerlijk, hoe lekker is een broodje pindakaas op zijn tijd? Ja toch?!

Blauwe bessen en andere toppers

Maar ook mijn favoriete fruitsoort, de blauwe bes valt in de categorie rijk aan vitamine A en dus rijk aan antioxidanten. Helaas zijn blauwe bessen vers niet het hele jaar te krijgen, maar wat zijn ze lekker. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen ik twee jaar geleden op die gezellige streekmarkt bij wijndomein De Koen in Broek op Langedijk in contact kwam met de blauwe bessen van Liesbeth en Siem Hemmes uit Breezand.

Vroeger vond ik blauwe bessen niet lekker, ik vond ze weeïg en melig. Totdat ik deze parels uit Breezand proefde. Ze zijn mooi dieppaars van kleur, hebben een knapperig velletje en spatten open in je mond en geven die fijne, volle smaak af. Geloof me, ze zijn het ritje naar Breezand waard!

Terug naar Cees, die met zijn dichte neus op de bank zit. Echt verhelpen kan ik het niet, maar er is een spreekwoord dat luidt “de liefde van de man gaat door de maag” en dat werkt toevallig heel goed bij dit exemplaar. Dus, wat ga ik doen? Juist, een leuk, lekker en vooral makkelijk gerecht maken rijk aan Vitamine A en E en dus met de blauwe bessen van Siem en Liesbeth.
Wat is het geworden? De smoothiebowl, een lust voor je smaakpapillen, maar ook voor je ogen. Test hem uit, en laat ons weten wat je ervan vond.

Smoothiebowl

Ingrediënten
1 schaaltje magere kwark
3 eetlepels blauwe bessen
2 eetlepels frambozen of bramen
2 eetlepels havermout
2 eetlepels chiazaad
2 eetlepels rozijnen

Bereiding
Schep de kwark in een mooi plat schaaltje. Leg vervolgens alle ingrediënten in een mooi streepje naast elkaar, zodat ze eigenlijk een regenboog vormen over de kwark.

Een laatste tip
Veeg ook je nachtrust niet te snel van tafel, zeker deze laatste mooie zomeravonden ben je geneigd er nog net even ietsje meer van te genieten dan normaal en dat gaat je nachtrust geen goed doen. Hoe vermoeider je bent, hoe slechter je weerstand en hoe vatbaarder we zijn voor virussen uit onze omgeving. Dus neem vanavond nog lekker je smoothiebowl en duik er eens op tijd in, daar wordt niet alleen je weerstand, maar ook je huid erg blij van.

Wist je dat

  • Een allergie eigenlijk een resultaat is van een overmatig goed werkend afweersysteem? Hoe meer hoe beter gaat hier dus helaas niet op…
  • De streekmarkt bij Wijndomein De Koen is er ook deze september weer, 9 en 10 om precies te zijn. Gezellig, leuk en lekker. Echt een aanrader
  • Blauwe bessen het lekkerst zijn tussen half juli en eind september?
Door: Sam Schram

Sam is sportdiëtist en een van de oprichters van 24/7 PT. Een Personal Trainingsstudio gevestigd bij Fitland XL De Geus. Dat training en voeding onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, hebben ze de afgelopen jaren gemerkt. Gezond, biologisch en verantwoord eten is niet meer een rage maar een blijvend fenomeen en ze zag dat daar steeds meer interesse voor kwam. Sam blogt en heeft haar eigen column in de SMKVLNH tabloid. Geïnspireerd op de laatste voedingstrends, lekkere recepten, mooie producten of andere dagelijkse bezigheden.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©