Horeca verhalen

Klein Geluk ontbijt en lunch, glutenvrij, lactosevrij en
vegan genieten van brood, taartjes, koekjes en cakejes

Tekst: Smaakvol NH Fotografie: FrankaFotografeert

Een horeca waar gasten glutenvrij, lactosevrij en vegan kunnen ontbijten en lunchen. Een mooi concept én een droom die uitkomt. Een droom die in Eindhoven onverwacht vorm kreeg.

“Remco, mijn man, en ik gingen daar een lunchzaak binnen, keken elkaar aan en dachten hetzelfde: ‘Dit is wat we willen, een ontbijt en lunchzaak’. Dat gevoel wat we allebei hadden, alsof je een puzzel maakt en je net dat ene stukje dat je nodig hebt vindt. Maar ook de sfeer en de producten sprak ons erg aan.”, vertelt Janneke Kiekens enthousiast.

“Bakken deed ik eigenlijk altijd wel, een lekkere cheesecake voor een verjaardag of feestje. Ik was eigenlijk niet echt bezig met welke ingrediënten er in mijn taarten gingen, totdat ik vragen kreeg van familie en vrienden hierover: ‘Zit er melk in?’ of ‘Zitten er gluten in?’. En ja, dat zat er allemaal in, net als suiker en eieren.”

“Toen die vragen kwamen, ben ik gaan beseffen dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat je alles kunt eten. Zelf hoef ik helemaal geen rekening te houden met wat ik eet, nou ja ik let natuurlijk wel op of het gezond is, zo kook of bak ik niet uit pakjes of zakjes en gebruik ik altijd verse ingrediënten, maar een voedselallergie of intolerantie heb ik niet.”

“Vanaf het moment dat ik bewuster met voeding bezig ben en besef dat niet iedereen onbezorgd kan genieten van een taartje, valt het me steeds meer hoop hoe vaak ik  van mensen hoor dat ze bepaalde voedingsmiddelen niet mogen. Zo hoorde ik ook dat mijn nichtje geen melk en melkproducten mag eten of drinken.”

“Op deze manier kom je er toch wel achter dat gezond en glutenvrij eten echt wel meer is dan alleen een trend. Voor sommige mensen is het een noodzakelijke behoefte. Een behoefte waarbij je vrijwel alle lekkere dingen, zoals koekjes en taartjes moet laten staan, maar ook iets ogenschijnlijk simpels als ontbijt en lunch moet je aanpassen.”

‘Echt ontzettend mooi om te zien hoe blij mensen zijn dat je dit voor ze doet, helemaal als ze horen dat ik helemaal geen allergie of intolerantie heb’

“De verhalen van de mensen om mij heen, waarbij glutenvrij eten een noodzaak is, hebben mij zo geraakt. Het altijd maar bewust en alert zijn, en het precies moeten weten wat er in een gerecht zit. Ik schrok er echt van wat er allemaal bij komt kijken, wanneer je gezellig gaat lunchen met vrienden of een hapje gaat eten met collega’s. Ik ga onbezorgd uit eten en dat onbezorgde gevoel, dat klein geluk, wil ik anderen ook geven.”

“Een gezondere, glutenvrije en lactosevrije variant van mijn taarten maken is zeker een uitdaging, maar die ga ik met alle liefde aan. Hoe mooi is het dat mensen bij jou onbezorgd kunnen ontbijten, lunchen of een taartje eten.”

“In de weekenden ben ik gaan experimenteren. Familie en vrienden heb ik overladen door mijn probeersels. Hun mening was wat voor mij telde, het zag er misschien allemaal nog niet perfect uit, maar de smaak die moest echt goed zijn.”

“De reacties waren enthousiast, een hoop positieve, maar ook zeker een aantal punten die ik zou kunnen verbeteren. Ik ben de keuken weer in gegaan, heb het één en ander aangepast en tijdens de verjaardag van mijn zoontje heb ik iedereen nogmaals laten proeven. Ook deze keer waren de reacties erg enthousiast en was het tijd voor een volgende stap: meer mensen, dan alleen familie en vrienden, kennis laten maken met mijn taarten, crackers, cakejes etc.”

“Eind december, op oudjaarsdag, heb ik dat al een beetje gedaan door glutenvrije, lactosevrije en vegan oliebollen te bakken. Ik heb daarvoor een oproep op Facebook geplaatst en ik kan wel zeggen dat dat een succesje was. Er kwamen mensen met allergieën, maar ook mensen die hun eetpatroon hebben aangepast en bewuster bezig zijn met wat ze eten. Zelfs iemand die helemaal omrijdt om goede voeding te kopen, dus voor vlees daarheen en voor groenten daarheen.”

“Een diverse groep mensen. Wat mij vooral opviel was dat het niet alleen mensen met een allergie of intolerantie zijn, maar ook mensen die bewust bezig zijn met hun voeding. Echt ontzettend mooi om te zien hoe blij mensen zijn dat je dit voor ze doet, helemaal als ze horen dat ik helemaal geen allergie of intolerantie heb.”

“Na deze succesvolle oliebollenactie, is eigenlijk het balletje gaan rollen. Ik ben met zes&zeventig, design, marketing, content creatie en Smaakvol NH gaan samenwerken. We hebben een plan geschreven, ideeën uitgewerkt en ik heb mijn taarten, ontbijt en lunch nog verder kunnen ontwikkelen, door middel van onder andere een proeverij die we samen hebben georganiseerd. Op deze manier heeft een grote groep mensen kennis kunnen maken met mijn producten.”

“Alles wat ik maak is geheel plantaardig, dus zonder dierlijke producten, glutenvrij, lactosevrij. Daarnaast maak ik zoveel mogelijk gebruik van biologische ingrediënten en als het even kan ook uit de streek, dus uit Noord-Holland of net daarbuiten. Ik ben steeds op zoek naar de mooiste ingrediënten. Zo werk ik met het glutenvrije meel van Lisa’s Choice, ontwikkelen we een heel lekker dessert met de chocolade van De Euforij en gebruik ik het fruit, en wat daarmee gemaakt wordt, zoals sapjes en jam van Fruitteeltbedrijf Eerlijk & Heerlijk.”

“Het basisassortiment bestaat uit taartjes, tussendoortjes, crackers en broden. Een gevarieerd aanbod dat steeds wordt aangevuld met nieuwe producten. Dit kun je bestellen totdat mijn droom is uitgekomen; een ontbijt en lunchzaak, Klein Geluk, in het centrum van Heemskerk, waar iedereen met én zonder allergie, intolerantie of gezondere leefwijze welkom is en onbezorgd kan genieten van een taartje, ontbijt of lunch.”

“Deze droom wil ik samen met jou laten uitkomen door middel van een crowdfunding campagne.”

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©