Horeca verhalen

Een landgoed op een unieke locatie met een
prachtig uitzicht over Bergen aan Zee en waar
wordt gewerkt met verse en authentieke ingrediënten.

Tekst: Grim Bouwmeester Fotografie: FrankaFotografeert

Bij de meeste horecagelegenheden is het een interessante vraag waarom de ondernemer voor een bepaald pand of een bepaalde ligging heeft gekozen. Het zegt namelijk veel over de aard van het bedrijf en de bedoeling van de mensen erachter. Maar soms, heel soms, loop je wel eens tegen een horecaonderneming waar het pand zelf zijn eigen verhaal vertelt. Waarbij het gebouw een onmisbare sleutelrol vertolkt in alles wat er vandaag de dag gebeurt. Een pand met een verhaal.

In 1916 ving de bouw aan van Villa Russenduin te Bergen aan Zee, een luxueus buitenhuis van de rijke koopman Jansen. De goede man heeft echter niet lang van zijn droom mogen genieten, want twee weken na de oplevering in 1918 overleed hij al. Zijn familie had geen belangstelling voor de grootse villa, en probeerde deze met inboedel en al van de hand te doen. In de jaren ’30 werd het in gebruik genomen als Biovakantieoord, waar de zogeheten “bleekneusjes” (ondervoede kinderen) uit Amsterdam bijgevoederd werden en weer op krachten konden komen.

Kortelings maakte het deel uit van de befaamde Atlantikwall van de Duitse bezetter, die de imposante en markante uitkijktoren ook precies als zodanig in gebruik nam. In de jaren ’70 was er geen behoefte meer aan een Biovakantieoord en werd het weer in de verkoop gezet. De Verenigingskerk heeft het kort in bezit gehad als studiecentrum en kerk, en tevens hebben krakers er kort op stand geleefd. Kortom, een rijk verleden.

Vanaf de jaren ’70 is het gebouw in het bezit van een stichting, die zich ten doel stelt het pand te redden van verval. Hiertoe begon men kamers en appartementen aan toeristen te verhuren. In het bijgebouw van Huize Glory groeide in deze periode een jongen op, wiens moeder de beheerder van het pand in dienst van de stichting was. Hij speelde op het landgoed, op de zolder en in de kelder. En in 2016 sprak Smaakvol NH met hem, Godfried Boland, huidige beheerder van dit luisterrijke landgoed.

‘Ik wil het pand open stellen voor de mensen.
Het is door de geschiedenis heen eigenlijk nooit echt toegankelijk geweest. Nu kan dat wel en nu willen we het pand en het uitzicht ook delen met de mensen
uit Bergen aan Zee. En iedereen eigenlijk.’

‘Eerlijk gezegd twijfelde ik de eerste twee of drie jaar nog wel, of dit nou was wat ik wilde,’ vertelt hij, ‘maar op een gegeven moment won de liefde voor het pand het toch.’ Waar de doelstelling van de stichting is om het pand zelf te behouden, heeft Godfried er voor zichzelf een andere missie aan toegevoegd. ‘Ik wil het pand open stellen voor de mensen. Het is door de geschiedenis heen eigenlijk nooit echt toegankelijk geweest. Nu kan dat wel en nu willen we het pand en het uitzicht ook delen met de mensen uit Bergen aan Zee. En iedereen eigenlijk.’

Het uitzicht. Wie het restaurant binnenloopt en een blik door de grote ramen werpt kan er niet omheen. Een bijna exotisch vergezicht tussen de teruglopende bosrand, over de daken van Bergen aan Zee op een ver onder je liggende Noordzee. Een uniek plaatje voor in Nederland, en iets waarvan je vanuit het restaurant of het terras uitgebreid kunt genieten. ‘Een paar jaar geleden hadden we hier die bosbranden, weet je nog? De brandweer vroeg ons toen wat brandgangen aan te leggen en de bosrand terug te snoeien. Dit uitzicht was het gevolg.’ Een schitterend voorbeeld van de gevleugelde uitspraak dat elk nadeel zijn voordeel heeft.

Het restaurant is sinds 2011 aan Huize Glory toegevoegd en is het geesteskind van Godfried. ‘Steeds meer gasten van het hotel en mensen uit de omgeving vroegen of we niet meer konden doen met het pand en het terras. Een restaurant was een goede invulling.’ Het bleek ook een schot in de roos. De combinatie van het uitzicht met een hoogwaardige kaart wordt door veel inwoners van Bergen aan Zee, toeristen en gasten van het hotel zeer gewaardeerd.

Godfried gebruikt bij zijn omschrijving van Huize Glory vaak het woord “eigenzinnig”. Dat blijkt niet alleen uit het unieke pand, maar ook aan de manier hoe invulling wordt gegeven aan het restaurant. ‘Wij willen hier een familiaire sfeer creëren. Het moet laagdrempelig en gezellig zijn, maar wel de kwaliteit van een toprestaurant bieden,’ geeft Godfried aan. Daar wordt ook het personeel op aangenomen. Natuurlijk moet iedere werknemer in staat zijn om gasten op een correcte manier te woord te staan, maar ook moeten ze goed in de groep passen. En een goede omgang met het gebouw hebben.

Job vertelt wat hij zoal zelf verzamelt op de
dertien hectare eigen duin- en bosgrond van het landgoed. ‘Er groeien hier boleten, eekhoorntjesbrood en cantharellen. Maar ook hebben we een krentenboom, vlierbessen en bosaardbeien.’

Sinds vorig jaar wordt de keuken bestierd door chef-kok Job Rootmensen. Met zijn komst zijn er een aantal dingen veranderd. Zo is de gehele kaart vernieuwd en worden er nu menu’s aangeboden. ‘Je kiest zelf hoeveel gangen voor een vaste prijs, en dan kun je per gang tussen verschillende gerechten kiezen,’ vertelt hij. Wat onveranderd blijft is de aandacht voor verse producten en verse bereiding. Zowel Godfried als Job benadrukken dat dat toch wel het belangrijkste kenmerk van hun keuken is.

Hoe vers en authentiek de ingrediënten soms zijn, blijkt wel als Job vertelt wat hij zoal zelf verzamelt op de dertien hectare eigen duin- en bosgrond van het landgoed. ‘Er groeien hier boleten, eekhoorntjesbrood en cantharellen. Maar ook hebben we een krentenboom, vlierbessen en bosaardbeien.’ Zijn lach als hij vertelt over de producten die hij zelf uit het bos haalt vertelt alles wat je wilt weten over de liefde voor zijn vak en hoezeer hij zich in de keuken van Huize Glory op zijn plaats voelt.

Het restaurant laat zich verder bevoorraden door diverse leveranciers uit de Noord-Hollandse omgeving. Zo halen zij hun vis bij Dutch Seafoods in IJmuiden, vlees bij Triple Meat uit Warmenhuizen en hun groenten bij Liefting in Heiloo. Fruit halen ze uit de omgeving van Bergen zelf. Al deze ingrediënten worden verwerkt in gerechten die zich niet in één heldere omschrijving laten vangen. ‘Ik kook een beetje Frans, Italiaans en Aziatisch door elkaar,’ vertelt Job. ‘Ze noemen dat tegenwoordig fusion, maar dat doe ik niet. Ik hou niet van dat hipsterwoord.’ Het gaat hem erom dat het echt lekker is. En wederom valt het woord “eigenzinnig”.

Dat karaktervolle blijkt ook uit het wijnaanbod. Het moet allemaal een beetje afwijken van de norm. ‘We zoeken naar wijnen die weliswaar toegankelijk zijn, maar net effe ietsje anders,’ vertelt Godfried. ‘Onze Merlot is net iets krachtiger dan standaard en ook onze Italiaanse Catarratto Chardonnay is bijzonder.’ De basisvoorwaarde voor alle wijn is dat het gewoon goede kwaliteit moet zijn, net zoals alles in Huize Glory onberispelijk maar toegankelijk moet zijn.

Het gunt haar bezoekers de mogelijkheid om op een eenvoudige manier te onthaasten met al wat het gebouw, de omgeving en de ligging te bieden hebben.

Op mijn vraag of er ook aandacht is voor biologische wijnen, geeft Godfried aan dat hij biologische en fairtrade producten wel belangrijk vindt. Ze bieden dit in het restaurant echter niet aan, omdat hij nog geen biologische wijn heeft gevonden die zich kan meten met hun huidige aanbod. ‘Het label biologisch is geen garantie dat de kwaliteit ook goed is, dus dan kies ik liever voor kwaliteit ten koste van het label.’ Ook dit riekt naar eigenzinnigheid.

Iedereen die een dagje op het strand van Bergen aan Zee heeft doorgebracht is uiteraard van harte welkom in het restaurant. Maar ook de gasten van het hotel maken er graag gebruik van, want overnachten op het landgoed, dat kan! ‘We hebben hier elf hotelkamers, acht grote appartementen voor zes tot acht personen en vijf kleine voor twee tot vier personen,’ vertelt Godfried. ‘Het beste argument om bij ons te overnachten is zonder enige twijfel de rust. Zelfs op drukke zomerdagen kun je hier in alle rust genieten van de natuur en de stilte.’

 


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©