Horeca verhalen

STAAL op locatie verzorgt een heerlijk diner
met een mooi gedekte tafel, prachtig servies en heerlijke gerechten

Tekst: Smaakvol NH Fotografie: FrankaFotografeert

STAAL op locatie verzorgt complete diners aan mooi gedekte tafels met prachtig servies en heerlijke gerechten bereid met verse ingrediënten en producten uit de streek.
Bijzondere, mooie, grappige, maar ook minder leuke ervaringen hebben er allemaal aan bijgedragen dat STAAL op locatie nu zo’n succes is.

Een eigen boekhandel of totaal iets anders. “Ik koos voor het laatste”, vertelt Sabien Bosman, eigenaresse van ‘STAAL op locatie’, vernoemd naar een winkeltje dat ze ooit had in de Staalstraat in Amsterdam.

“Met een vriend vertrok ik naar Frankrijk. Daar runden we een ‘Chambre d’Hote’. Ik kook ontzettend graag en dat mijn gerechten erg in de smaak vallen, bleek al voor we naar Frankrijk vertrokken. Ik woonde toen net buiten Amsterdam, waar het altijd een zoete inval was. Mijn vrienden en kennissen klopten rustig aan en vroegen wat er op het menu stond en of ze mochten blijven eten. Overigens vind ik mezelf geen kok, want ik kook uit kookboeken; bij voorkeur uit de Moro-serie.”

“Na drie jaar koken voor groepen in Frankrijk, stapte ik weer in mijn Deux Chevaux en reed terug naar Nederland. Bij Foam Fotografiemuseum in Amsterdam zochten ze iemand die de horeca op zich wilde nemen. Het gastvrouw zijn was me in Frankrijk goed bevallen, dus daar wilde ik in Nederland zeker ook iets mee doen. Na een goed gesprek ging ik de uitdaging aan, zonder enige ervaring in de horeca – op mijn Franse avontuur na. Zo zit je in Frankrijk en ineens run je een zaak aan een Amsterdamse gracht. Wat een kopje koffie kostte? Ik had geen idee. Een blik op de menukaart van de buren bood uitkomst.”

‘Het op maat een diner verzorgen, het improviseren dat is mijn kracht. Al heb ik alleen een gaspitje en een oven, dan kan ik nog voor 30 tot 40 mensen koken’

“Tien jaar lang had ik de horeca bij Foam Fotografiemuseum onder mijn hoede. Tot mijn man zei dat Haarlem echt een stad voor me was. Daar stond een prachtig oud pand leeg. Weliswaar keek je dwars door het plafond, maar verder was het redelijk opgeknapt. Na wat wikken en wegen besloot ik de stap te nemen. Gedempte Oude Gracht 46 werd STAAL.”

“STAAL was eigenlijk ‘horeca+’, waar je cultureel verantwoord kon eten. Dat klinkt misschien wat hoogdravend, maar alleen broodjes en soep vind ik niet uitdagend genoeg. Ik maak het mensen graag naar hun zin en weet wat men leuk en lekker vindt. Dat naar de zin maken, deed ik met een goed boek, muziek en uiteraard lekker eten.”

“Dat mensen naar de zin maken, het improviseren en het koken uit kookboeken, dat heb ik doorgezet met ‘STAAL op locatie’. Die locatie is nu vaak bij mensen thuis of als ze dat niet willen zoek ik de plek. Het op maat een diner verzorgen, het improviseren dat is mijn kracht. Al heb ik alleen een gaspitje en een oven, dan kan ik nog voor 30 tot 40 mensen koken.”

“Het koken uit kookboeken vind ik ontzettend leuk. De boeken van Ottolenghi vind ik prachtig en daar kook ik graag uit. Zuid – Mediterraans is ook wel mijn specialiteit, dat ligt mij wel heel erg goed moet ik zeggen. Ik heb een tijdje in Schotland gezeten, daar zou ik koken uit Gather, maar hoe meer ik daar mee bezig was, hoe meer ik het gevoel had dat dit niet mijn stijl is. Je kunt wel bedenken dat zoiets ontzettend leuk is om te doen, maar je moet het je wel eigen maken. En dat lukte mij niet. Nu ben ik bezig met De Smaak van Texel. Geweldig! Al die verse producten, mooie smaken etc. Dat voegt wel.”

“Ik werk alleen met eerlijke ingrediënten en zoveel mogelijk uit de streek. Niks komt uit pakjes of zakjes, ik maak echt alles zelf. Het enige dat uit een pakje komt, is de biologische groentebouillon Ik weet precies wat ik doe en wat er in de producten zit. Daarom heb ik helemaal geen moeite met dieetwensen.”

“Koken met bloemen doe ik ook graag, het geeft het gerecht kleur, enige voorwaarde is dat de bloemen wel lekker zijn. Dit geldt ook voor vergeten groenten, als zijn er groenten die wat mij betreft terecht vergeten zijn…”

“Ik kook met ‘STAAL op locatie’ dus veel bij mensen thuis, je merkt dat mensen het uit eten soms wel een beetje beu zijn. Vooral als je met een grote groep bent. Men voelt zich toch vaak wat ongemakkelijk. Dan is een catering, zoals wat ik doe echt ideaal. In principe hoeven de mensen zelf niks meer te doen. Ze geven natuurlijk hun wensen door en daar ga ik een heerlijk diner van maken.”

‘Ik doe zulke leuke dingen, ontmoet fijne mensen en eigenlijk doe ik nu dus wat ik echt het liefste doe; koken met de mooiste producten en daarmee het mensen naar de zin maken’

“Dat kan 3-gangen zijn, een voor-, hoofd- en nagerecht. Een mooi gedekte tafel, prachtig servies en heerlijke gerechten. Dit kunnen ook meer of minder gangen zijn natuurlijk en inclusief drank. Dit doe ik vanaf 20 personen. Het is maatwerk, dus als mensen voor 10 personen willen, kan dat ook, alleen dan zal de prijs wat omhoog gaan. Een borrel met hapjes zou natuurlijk ook kunnen of een buffet. Dan breng ik alleen de schalen en haal ik die naderhand weer op.”

“Doordat ik doe waar ik goed in ben, onderscheid ik me; het bedenken van thema’s en daar gericht voor koken. Voordat ik met ‘STAAL op locatie’ begon organiseerde ik samen met H. de Vries Boeken regelmatig ‘Eat & Read avonden’. Dat hebben we bijna vijf jaar gedaan. Ik kookte een 3-gangen diner uit een veelal nieuw kookboek, de schrijvers van de kookboeken nodigden we ook altijd uit om te komen. Zo was Yvette van Boven onze eerste gast en heeft Annabel Langbein staan koken in de boekwinkel.”

“Met STAAL op locatie blijf ik deze gezellige etentjes organiseren. Zo kook ik deze maand een 3-gangen diner uit het boek ‘De Smaak van Texel’ en binnenkort bij Scheltema in Amsterdam kook ik uit het nieuwste kookboek van Joke Boon ‘Koken met Kleur’. En in Zeeland verzorg ik een diner waar de gerechten komen uit het kookboek ‘Zilt Zoet Zeeland’.”

“Ik doe zulke leuke dingen, ontmoet fijne mensen en eigenlijk doe ik nu dus wat ik echt het liefste doe; koken met de mooiste producten en daarmee het mensen naar de zin maken.”

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©