Horeca verhalen

Wolf Kitchen & Bar,
ideaal voor gasten die eten en overnachten willen combineren

Tekst: Grim Bouwmeester Fotografie: FrankaFotografeert

Iedere echte horeca-ondernemer legt iets van zichzelf in zijn of haar zaak. Op een bepaalde manier is het restaurant een verlengstuk van een persoonlijkheid, een uiting van wie of wat die ondernemer is.
Dat zal ook wel moeten, want het is keihard werken en die uitdaging kun je alleen aangaan als je gelooft in wat je doet. Als je bedrijf dat waard is, en dat is Wolf Kitchen & Bar absoluut voor Mirjam Greeuw. Haar restaurant met bijbehorend hotel in hartje Alkmaar zijn de uitkomst van een persoonlijke reis. Een logisch gevolg van haar ambitie en haar dromen. 

‘School was niets voor mij,’ vertelt ze, ‘en dus ging ik al heel vroeg werken in een kroeg in Noord-Scharwoude. Al mijn vrienden waren daar, en ik ook, alleen werd ik ervoor betaald!’ Dat is waar de liefde voor horeca werd geboren. De gezelligheid en de kans om met mensen te zijn en die een fijne avond te bezorgen. Na enige tijd verkaste ze naar de Gouden Engel in Schagen, waar ze jaren zou werken.

‘Op een gegeven moment was er sprake van dat ik de Gouden Engel over zou nemen, maar dat ging helaas niet door.’ Treuren was er echter niet bij. Op dat moment stond namelijk het oude pand van Helder aan de Kanaalkade te koop, een etablissement waar Mirjam ook had gewerkt. ‘Het was een mooi pand, maar het bedrijf liep niet goed. Ik had wel ideeën over hoe het beter kon, zodat het bedrijf levensvatbaar zou worden.’ En zo gezegd, zo gedaan; haar eerste eigen restaurant Lounge MIJ was een feit.

Een nieuwe locatie

‘1 oktober 2010 is restaurant LoungeMIJ opengegaan en exact 7 jaar later, op 1 oktober 2017 zijn we dichtgegaan, ondanks de prachtige nieuwe locatie aan de Mient, in de oude stad, onder de schaduw van de Waag en een terras aan het water.’

‘Na de verhuizing van de Kanaalkade naar de Mient kwamen we erachter dat er toch een aantal dingen in het pand niet helemaal waren zoals we voor ogen hadden. De voorgevel moest sowieso geschilderd worden, maar daar kwamen uiteindelijk zoveel dingen bij, en als we dat allemaal zouden doen, dan bleef er van LoungeMij weinig meer over.’

‘Dus hebben we gekozen voor een frisse, nieuwe start, na 7 jaar LoungeMij ben ik nu de troste eigenaresse van Wolf Kitchen & Bar én Hotel Wolf. Ik heb geleerd om dicht bij mezelf te blijven en dat is gelukt en zeker met de naam; Wolf. Niet alleen de naam van mijn zaak, maar ook die van mijn zoontje.’

‘Een sfeervolle zaak met aardetinten op de muren en het plafond, hout en veel planten. Allemaal elementen die een bijdrage leveren aan de fijne en warme uitstraling in de zaak. Ook de foto’s van Marlies Jacobs dragen bij. Ik vind ze hier erg mooi uitkomen. De foto’s hangen hier een aantal maanden. Het wisselt, de ene keer hangt het er langer dan de andere keer. In het begin was het best lastig om kunstenaars te vinden die wilden exposeren, maar nu weten ze me te vinden en heb ik inmiddels een hele lijst.’

Voor mensen die de hele dag hebben gewinkeld ligt Wolf Kitchen & Bar ideaal voor een hapje achteraf, maar vooral ook voor gasten die dat willen combineren met een overnachting is de locatie aan de Mient optimaal.

Hotel Wolf

‘Ik wilde er graag een hotel bij,’ geeft Mirjam aan. ‘Daarmee kun je een totaalpakket bieden en het loopt dan doordeweeks ook door. Voor mensen die de hele dag hebben gewinkeld ligt Wolf Kitchen & Bar ideaal voor een hapje achteraf, maar vooral ook voor gasten die dat willen combineren met een overnachting is de locatie aan de Mient optimaal.

Het hotel bestaat uit acht tweepersoons kamers, voorzien van alle gemakken zoals wifi, stortdouche (een enkele kamer beschikt ook over een bad), een koelkast en nog veel meer.
‘De bovenverdieping van dit pand was gewoon een woonhuis. Mijn vriend Stijn heeft met zijn team, het hele huis verbouwd tot hotel,’ vertelt Mirjam met enige trots. ‘Het is een modern hotel in een oud pand, wat betekent dat je ook nog unieke oude stijlkenmerken terug kunt vinden.’

Met een mooi uitzicht, een centrale ligging en dan ook nog eens Wolf als huisrestaurant loopt het hotel als een tierelier. ‘Doordeweeks veel zakenmensen en in het weekend veel stellen of vriendinnen die Alkmaar willen ontdekken.’

Noord-Hollandse en biologische producten

Mirjam en haar restaurant zijn stevig geworteld in de omgeving. Ze heeft veel energie gestoken in goede netwerken, voor zowel de levering van ingrediënten als het personeel.
‘We hebben uitstekend contact met bijvoorbeeld Horizon College en het ROC, dus hebben we hier vaak stagiaires rondlopen. Ik vind het geweldig om mijn kennis en ervaring over te brengen,’ vertelt ze. En dat dat dat voor beide partijen een positieve ervaring is, blijkt wel uit het feit dat veel van die scholieren na hun stage bij Wolf Kitchen & Bar blijven werken.

‘Ik help liever mijn buurman dan iemand van ver weg,’ vertelt Mirjam, als we haar leveranciers ter sprake brengen. ‘Tijdens de tijd aan de Kanaalkade hebben we een prima netwerk opgebouwd, en die hebben we hier natuurlijk mee naartoe genomen.’ 
Ze wijst naar de overkant van de gracht, waar poelier Ackermann is gevestigd. ‘Daar haal ik mijn wild en gevogelte vandaan. Meer “buurman” dan dat kan bijna niet.’ 
Haar overige leveranciers zijn het duurzame Mijn Boer voor groente en fruit, het Koeienhuis in Benningbroek voor vlees en Meatstreet in Schagen voor vis.

Bij Wolf Kitchen & Bar kun je naast het ontbijt, lunch en diner, ook terecht voor alleen een drankje. Er zijn er veel mogelijkheden, een mineraal water, een kop verse thee, een cocktail of een goed glas wijn. Dat laatste wordt geleverd door Jos Rijnaarts uit Alkmaar en het eerste gewoon uit de kraan. ‘Nou ja, we hebben een watertap, waarbij het leidingwater eerst nog eens gefilterd wordt. Maar al dat gedoe met die dure bronwatertjes… nee, dat is niet echt nodig,’ zegt Mirjam.

Nuchtere Noord Hollandse houding

Gedurende het gesprek wordt steeds meer dat eigenzinnige van Wolf Kitchen & Bar helder. Dat stukje waarin de persoonlijkheid van Mirjam zelf doorsijpelt in het karakter van de zaak. Aan de ene kant die nuchtere Noord Hollandse houding van “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”. Maar aan de andere kant ook die behoefte om de klanten iets aparts te bieden. Iets dat een beetje anders is, maar wel kwalitatief hoogstaand.

Gasten moeten zich thuis voelen, verwend worden, maar wel op een laagdrempelige, toegankelijke manier.
‘Comfort food, snelle gerechten, simpel en met minder ingrediënten, zodat de smaken beter tot zijn recht komen. Eenvoudige en puur.’
Dat is het antwoord als we vragen naar het menu van Wolf Kitchen & Bar.

‘Mensen willen weten wat ze eten, zijn bewuster bezig met wat ze eten, de vraag naar vegan neemt ook steeds meer toe. Daarom hebben we diverse vegan gerechten op onze menukaart staan, zowel voor-, hoofd- als nagerechten. Shared dining behoord ook tot de mogelijkheden, 3 gerechtjes van de kaart, koud of koud en warm. Dit wordt veel in het weekend gedaan.‘ 

De inspiratie voor de menukaart en de mooie gerechten haalt Mirjam van de sites van sterrenrestaurants, foodblogs en programma’s als Masterchef. Met een eigen twist natuurlijk, want die mag niet ontbreken.

Beste Restaurant van Alkmaar

Het verhaal van Wolf Kitchen & Bar is heel erg het verhaal Mirjam zelf. Het is een gelegenheid waarin je welkom wordt geheten, waarin je je thuis moet voelen. Waar je lekker kunt relaxen, kinderen spelen in de speelhoek en waar Mirjam je samen met haar gedreven groep medewerkers verwent, zodat je niet meer weg wilt. 
Haar ambities?
‘Ik heb de prijs voor het Beste Restaurant van Alkmaar twee keer gewonnen met LoungeMij. Dat wil ik nog wel een keer, maar dan met Wolf Kitchen & Bar.’
Dan valt ze even stil en denkt na. ‘Eigenlijk gaat het vooral om mijn klanten blij te maken, te verrassen. Weet je wat eigenlijk nog mooier is dan zo’n prijs? Dat is wat een klant laatst zei: “Dit is te mooi om op te eten.” Dat is waar we het echt voor doen bij Wolf Kitchen & Bar.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©