Informatie

Wat is broodtaart?

Tekst: SuriMAMs Fotografie: Aangeleverd

Eten weggooien doen we liever niet meer. Zeker als je weet wat voor lekkere gerechten je kunt maken zoals broodtaart.

Wat is broodtaart?

Broodtaart is een gerecht gemaakt van hoofdzakelijk melk, suiker en oud wit brood.

Broodtaart werd tot in de jaren 70 van de 20e eeuw in Suriname en Nederland nog vaak gegeten. Met het toenemen van de welvaart werd oud brood steeds vaker weggegooid.

Oud brood werd gekookt in melk en op smaak gebracht met bruine basterdsuiker, kaneel of met stroop.

Het wentelteefje

Dit ken je vast wel van het wentelteefje. Oud brood dat kort wordt geweekt in een mengsel van ei en melk en daarna kort gebakken en bestrooid met suiker en kaneel.

In Noord-Holland is er ook een andere variant, maar dan in een pap vorm: bolpap genoemd. Oud brood en oude koekjes heten in die provincie ‘bol brood’ en ‘bolle koek’.

De term bol verwijst waarschijnlijk naar het feit dat oude koeken door vocht dikker werden. Een ander recept voor de verwerking van oud brood is wentelteefjes.

Hoe wordt broodtaart gemaakt?

De SuriMAMs maakten de broodtaart vroeger al met hun familie ter gelegenheid van feestdagen. In Suriname wordt broodtaart gemaakt met gekonfijte vruchten, amandelen en rozijnen.

Met dit broodtaart recept van de SuriMAMs zit je echt even bij de familie aan tafel.

Door: SuriMAMs

Moreen, Aretha en Martha Waal zijn de SuriMAMS, schrijvers van drie kookboeken, geïnspireerd door hun moeder Norine, die hen de liefde voor de Surinaamse keuken doorgegeven heeft. Moreen, Aretha en Martha vertellen je op Smaakvol NH over hun multiculti-familie, jeugd, welke herinneringen eten met zich meebrengt en delen hun favoriete Surinaamse recepten.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©