Eten weggooien doen we liever niet meer. Zeker als je weet wat voor lekkere gerechten je kunt maken zoals broodtaart, of brood cake.

Wat is broodtaart?

Surinaams broodtaart recept
Broodtaart is een gerecht gemaakt van oud brood.

Broodtaart is een gerecht gemaakt van hoofdzakelijk melk, suiker en oud wit brood.

Brood cake werd tot in de jaren 70 van de 20e eeuw in Suriname en Nederland nog vaak gegeten. Met het toenemen van de welvaart werd oud brood steeds vaker weggegooid.

Oud brood werd gekookt in melk en op smaak gebracht met bruine basterdsuiker, kaneel of met stroop.

Oud brood gebruiken

Wentelteefjes recept
Wentelteefjes is ook een vorm van oud brood hergebruiken.

Wentelteefje

Dit ken je vast wel van het wentelteefje. Oud brood dat kort wordt geweekt in een mengsel van ei en melk en daarna kort gebakken en bestrooid met suiker en kaneel.

Bolpap

In Noord-Holland is er ook een andere variant, maar dan in een pap vorm: bolpap genoemd. Oud brood en oude koekjes heten in die provincie ‘bol brood’ en ‘bolle koek’.

De term bol verwijst waarschijnlijk naar het feit dat oude koeken door vocht dikker werden. Een ander recept voor de verwerking van oud brood is wentelteefjes.

Hoe wordt broodtaart gemaakt?

De SuriMAMs maakten de brood cake vroeger al met hun familie ter gelegenheid van feestdagen. In Suriname wordt broodtaart gemaakt met gekonfijte vruchten, amandelen en rozijnen.

Met dit broodtaart recept van de SuriMAMs zit je echt even bij de familie aan tafel.

Laat een reactie achter