Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | Bakknikkers

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Ruud Groen bakt graag taarten met zijn bakknikkers

Tja het bakken. Het begon eigenlijk toen ik halverwege de twintig was. Ik zou gaan reizen door Australië en een jaar wegblijven. Voordat ik aan mijn reis begon gaf ik een groot feest voor vrienden en familie. Ik wilde iets speciaals maken en heb toen de upside down cake gemaakt. Maar daar had ik toen nog geen bakknikkers voor nodig.

De interesse in bakken is er eigenlijk altijd geweest, maar werd hierdoor wel weer aangewakkerd. Van huis uit heb ik het bakken in ieder geval niet meegekregen. Ik heb ooit een keer een snuffel stage gedaan bij een bakkerij en toen merkte ik wel dat ik graag met mijn handen werkte en dat ik iets maken erg leuk vond.

Ik sta niet zo heel vaak in de keuken te bakken, maar zodra ik tijd heb pak ik het ‘Heel Holland Bakt’ boek erbij en kies ik een taart uit om te proberen. Zoete taarten, maar ook hartige groentetaarten vind ik leuk om te maken.

De citroentaart bak ik regelmatig zeker al 5 keer, gewoon omdat we er zin in hebben. De laatste keer was hij echt goed gelukt. De lat leg ik voor mezelf  steeds hoger. Ik wil de taart iedere keer weer beter en lekkerder maken dan de vorige.

Ik kies de taarten uit waarvan ik denk dat ik die kan ik maken, Beginnen bij de makkelijke en dan door met de moeilijke taarten. Chocola bijvoorbeeld daar wil ik bijvoorbeeld nog wel wat meedoen. Maar dat is moeilijk. Je leert door het te doen. En je komt er achter wat je nog nodig hebt aan bakgereedschap.
Laatst zag ik bij ‘Heel Holland Bakt’ zo’n houten stempel. Daar moet je deeg omheen kneden, de stempel eruit halen en dan heb je een soort bakje wat je kunt vullen en in de oven doen. Dat wil ik nog wel eens proberen.

Ja, op zondagavond zit ik klaar voor een nieuwe aflevering van ‘Heel Holland Bakt’. Elk seizoen heb ik gezien. Laatst heb ik ook eens de Engelse versie gekeken. Daar ligt het niveau een stuk hoger.

Favoriete keukengerei de bakknikkers.

Bakknikkers, ik had er nog nooit van gehoord, maar ze zijn echt ontzettend handig. Het was een tip van ‘Heel Holland Bakt’, daar hadden ze het tijdens de taarten bak aflevering over bakknikkers en ik dacht alleen maar; wat is dat?.
De knikkers zorgen ervoor dat de bodem in de bakvorm blijft en niet gaat rijzen. Voor de citroentaart die ik regelmatig maak bijvoorbeeld heb je een platte bodem nodig.

Je doet eerst het deeg in de bakvorm, daarna zet je de vorm even in de koelkast, dan bakpapier over het deeg heen en daarop de bakknikkers. De vorm gaat de oven in. Eigenlijk bak je de bodem twee keer, na de bakknikkers nog een keer met de vulling. De knikkers kunnen tegen de hitte dus je kunt ze steeds weer gebruiken.

Mijn dochtertje Vera heeft het bakken niet van een vreemde, ze staat vaak in haar eigen keukentje de lekkerste taartjes te bakken. Af en toe mag ze mij helpen. Ze kneed het deeg en voegt ingrediënten toe. Ze heeft haar eigen cake en koek vormpjes gekregen, dus we gaan binnenkort samen koekjes en cakejes bakken.

Heb jij ook een favoriet keukengerei en wil jij je verhaal vertellen, mail naar franka@smaakvolnh.nl (o.v.v. een kijkje in de keuken) en vertel ons wat jouw favoriete keukengerei is. Misschien zien we jou binnenkort op Smaakvol NH.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©