Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | Citruspers

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Een kijkje in de keuken bij Mieneke Zaal en haar citruspers

 

In het item ‘Een kijkje in de keuken’ gaan we bij Noord-Hollanders langs om te praten over de liefde voor koken, eten en hun favoriete keukengerei. Deze keer zijn we in Amsterdam bij Mieneke Zaal, een gezellige kookgek, die kookt volgens het Fodmap dieet en als favoriet keukengerei de citruspers heeft. 

‘Mijn moeder kookte eigenlijk altijd. Ze stond regelmatig in de keuken bij verschillende restaurants. Maar of ik het koken nou van haar heb? Het koken met verse producten, dat heb ik zeker van haar. Thuis kookte mijn moeder nooit uit pakjes of zakjes, laat staan dat we een kant en klaarmaaltijd voorgeschoteld kregen.’

Koken volgens het Fodmap dieet

‘Toen ik op mezelf ging wonen heb ik mijn eigen kookstijl ontwikkeld. Dat was voornamelijk uitzoeken wat ik wel en niet kon eten. Ik heb een tijd lang flink lopen stoeien met voeding. Ik had elke dag buikpijn, totdat ik het Fodmap dieet ging volgen. Dat heeft erg goed geholpen, nog steeds eigenlijk. Zolang je je er maar aan blijft houden.’

‘Tarwe, knoflook, ui en bepaalde groenten als bonen en bloemkool, maar ook fruit als appel, peer en mango zijn producten die ik niet goed kan verdragen. Deze producten komen veel voor in recepten, dus je wordt vanzelf wel creatief.’

‘Ik verander de gerechten die ik lekker vind totdat ik ze wel kan eten. Dat zijn soms ook gerechten die ik in een restaurant heb ik gegeten. Ik onthoud de ingrediënten, zoek het recept op en probeer de gerechten naar mijn eigen smaak te maken.’

‘Als ik eters krijg dan maak ik wel eens zo’n gerecht, mijn favoriet is gegrilde plakjes courgette, gevuld met feta, walnoten en honing, op een bedje van rucola. En ik heb laatst ontdekt dat de vulling superlekker is op een tosti. Ik maak namelijk altijd teveel eten, dus heb vaak genoeg voor meerdere dagen.’

Weten wat je eet

‘Doordat ik niet alles kan eten ben ik ook bewuster bezig met wat ik eet en ook met welke keuzes je maakt qua voeding. Soms is het echt wel de moeite waard om iets heel lekkers te eten, maar dat is bijna plannen wanneer je dat dan doet, want je kunt wel iets gaan eten wat je heel lekker vindt, waarna je ziekt wordt, maar als je dan net een weekend vol plannen hebt, is het  niet echt handig.’

‘Maar heb je een rustig weekend en heb je het er voor over, dan smokkel ik heel af en toe nog wel eens. Ik volg op social media ook diverse groepen en dan lees je ‘mag dit’ of ‘mag ik dat’, dan heb ik altijd de neiging om te reageren met ‘het mag allemaal, je krijgt er alleen ontzettende buikpijn van en is dat wat je er voor over hebt?’.’

‘Op dit moment kook ik vaak Aziatische gerechten en heb ik bijna een soort kokosverslaving. Afgelopen zomer was ik in Belize daar kookten ze de rijst in kokosmelk, daar is mijn verslaving mee begonnen.’

‘Ik eet graag groente en rijst, je kunt zoveel verschillende combinaties maken van diverse groentes, kruiden en rijst. Ik eet eigenlijk weinig vlees, dat is niet bewust, maar ik ben gewoon niet zo van de hompen vlees.’

‘Voor jullie maak ik een vegetarische auberginecurry, naar het recept van de Jamie Oliver kalender. Toen ik dit gerecht de eerste keer maakte had ik echt moeite om niet door te blijven eten. Ik sta graag uitgebreid te koken, ik heb er niet altijd zin in hoor, maar als ik moussaka maak, dan is het meer dan de moeite waard. Zo heb ik ook laatst vissoep gemaakt, waarvan ik dacht nou.. maar het was echt super lekker! Ik was blij verrast.’

‘Ik ben dan ook echt van het koken, dan kun je zelf uitproberen en creatief zijn. Bakken van taarten vind ik een stuk lastiger. Je moet dan zo nauwkeurig zijn wat ingrediënten betreft, je kunt tussendoor ook niet even proeven.’

Favoriete keukengerei

‘Mijn mooiste keukengerei is het originele gasfornuis met oven uit de jaren veertig. Hij is van de overgrootoma van mijn oppaskinderen geweest en van generatie op generatie gegaan totdat hij in de keuken bij mijn oppaskinderen stond. Zij gingen verhuizen naar een huis zonder gas en vroegen ze of ik hem wilde hebben. Ik heb al 9 jaar het plan om het fornuis iets op te hogen, maar dat is er nog niet van gekomen.’

‘Maar mijn favoriete keukengerei is dit: de citruspers, maar dan gewoon deze simpele. Ik heb zoveel verschillende soorten gehad, een elektrische, met allemaal bakjes, maar ook dat je de citroen erop moest draaien, maar deze werkt gewoon het best.’

Heb jij ook een favoriet keukengerei en wil jij je verhaal vertellen, mail naar franka@smaakvolnh.nl (o.v.v. een kijkje in de keuken) en vertel ons wat jouw favoriete keukengerei is. Misschien zien we jou binnenkort op Smaakvol NH.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©