Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | Global mes

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Een kijkje in de keuken bij Ema Najetovic en haar Global mes

 

In het item ‘Een kijkje in de keuken’ bezoeken we Noord-Hollanders die vertellen over de liefde voor koken, eten en hun favoriete keukengerei. We schuiven dit keer in Alkmaar aan bij Ema Najetovic, die de mens graag voedt en als favoriet keukengerei een Global mes heeft. 

“Ik woonde alleen met mijn moeder en ik kookte veel voor haar. Niet echt uit een passie, maar gewoon omdat ik het leuk vond.

Mijn eerste kookboekje heb ik trouwens nog, daar heb ik heel veel uitgemaakt. Je kunt het ook wel zien, hij is vies en helemaal vergeeld! Uiteten heb ik toen ik jong was nooit gedaan, simpelweg omdat we geen geld hadden.”

“Misschien was er toch wel een bepaalde passie, maar dat kan ik me niet herinneren. Ik weet wel dat ik graag koekjes bakte, daar kon je me prima mee vermaken.

Koken vind ik gewoon heel leuk, ik word er rustig van. Vooral het snijden vind ik fantastisch, daar word ik écht helemaal zen van. Meestal maak ik eerst een soepje en daarna het eten.

Dat doe ik dus straks voor jullie ook. Eerst krijgen jullie een kom soep en daarna de kapsalon. Het voeden van mensen vind ik eigenlijk het allerleukste, nog leuker dan het koken. Binnenkort komen er vrienden eten en dan maak ik een 5-gangen diner.”

Gerechten bedenken

“Soms bedenk ik een gerecht helemaal zelf of ik pas een recept aan. En dan mislukt er ook wel eens wat. Zoals mijn zelfbedachte toetje; hangop gemaakt van citroenmarmelade en gekarameliseerde amandelen.

Dat noemen we nog steeds het ‘kots-toetje’. Je nam een hap en dan, ik weet niet wat er gebeurde, het was gewoon een hele rare en geen lekkere smaakcombinatie. Maar daar laat ik me niet uit het veld slaan, ik blijf gewoon lekker koken!”

“Martijn, mijn vriend, en ik koken ook regelmatig samen, maar dan is hij wel echt de assistent. We vullen elkaar dan mooi aan.

Als ik bedenk wat we gaan eten, denk ik altijd eerst aan Martijn. Waar zou hij zin in hebben? Als ik het hem vraag, dan is het vaak dat hij zegt bedenk maar gewoon iets.

En als hij weg is maak ik altijd iets met koriander. Meestal wordt het dan een heerlijke salade, een mi salade met omelet, bimi, koriander en sojasaus.”

Perfectie in eten

“Ik ben heel erg gek op de Japanse keuken, de Turkse keuken vind ik ook heel lekker, en dan met name de stoofpotjes. Ik zou alleen al voor het eten naar Japan gaan.

Het zijn daar echt experts en zijn gespecialiseerd in één ding en doen dat dan perfect. Hier heb ik wel eens mijn broodje echt op de toonbank gesmeten, ik was zo kwaad!

Ik kreeg een pistoletje met een buidel grillworst, verfrommeld op elkaar, dat werkt gewoon niet. Of een ei dat alleen in het midden zit. Of zo’n kwart tomaat! Hoe zie je dat voor je?

Daar kun je niks mee en is dus verre van perfect. Verhoudingen vind ik gewoon erg belangrijk in eten. Elke hap wil je de smaken en de ingrediënten proeven.

En dat heb je in Japan en natuurlijk bij sterrenrestaurants. We zijn tijdens onze vakantie in Italië in Modena geweest, daar hebben we genoten van een 12-gangen diner bij Osteria Francescana. Dat was echt fantastisch.”

De Kapsalon

“Verder ben ik gek op hamburgers en kapsalon. De kapsalon is bedacht in Rotterdam in een kebabzaak. Hoe de kapsalon precies is ontstaan, daar zijn verschillende verhalen over.

Dus voor het enige echte en juiste verhaal zullen we moeten navragen. Mijn versie is iets anders, ik vind het lekker met verse peterselie, ik gebruik geraspte kaas in plaats van zo’n hele plak, en ik wil graag veel sla met tomaat.

Soms doe ik er wat 5 spices kruiden over, dat geeft wat meer pit aan de kapsalon. Ik ben benieuwd wat jullie vinden, maar eerst krijgen jullie een kom soep.”

Favoriete keukengerei

Mijn messen, vooral mijn Global mes. Er zit een randje aan en daardoor snijdt dit mes heel erg fijn. De Magic Bullet is ook geweldig, die kan alles. Ik maak er mijn dressings in. Ik had eerst zo’n grote keukenmachine, maar die heb ik weggegeven, want ik gebruikte hem amper. En mijn rasp, die is ideaal, want die vangt het zelf op.

Maar mijn mes, dat is echt mijn favoriete keukengerei.

Heb jij ook een favoriet keukengerei en wil jij je verhaal vertellen, mail naar franka@smaakvolnh.nl (o.v.v. een kijkje in de keuken) en vertel ons wat jouw favoriete keukengerei is. Misschien zien we jou binnenkort op Smaakvol NH.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©