Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | keukenmachine

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Waar komt de liefde voor koken of bakken vandaan en wat is jouw favoriete keukengerei? Dat zijn de vragen die ik stel aan Noord-Hollanders in het item ‘Een kijkje in de keuken’. De vorige keer bezochten we Sabien Bosman op Texel en deze keer nemen we een kijkje bij Peter en Alesa de Boer en hun favoriet; de keukenmachine.

Koken doe ik eigenijk mijn hele leven al. De passie voor het koken heb ik zeker van mijn ouders. Zij waren altijd bezig met het organiseren van gezellige avonden met familie en vrienden. Mijn moeder kookte, niet een gewoon diner of wat hapjes, maar een 6-gangen diner met alles erop en eraan. Het mooiste servies werd uit de kast gehaald, het zoveel-delig bestek et cetera. Koken voor anderen vond ze zo ontzettend leuk om te doen. Een koksopleiding heeft ze nooit gevolgd, het is echt puur een hobby geweest.

Door mijn moeder de keuken in

De enige van mijn familie die in de horeca zit ben ik. De interesse in het koken komt bij mij helemaal door de passie voor koken van mijn moeder. Als klein jongetje stond ik samen met haar aardappels te schillen. Ik vond aardappels maar vieze dingen, ze zaten altijd helemaal onder het zand.

Maar mijn moeder kookte er zulke lekkere gerechten van, elke week weer wat anders, dat vond ik zo knap. Op mijn tiende wist ik zeker dat ik kok wilde worden, of iets met eten wilde gaan doen. Eenmaal mijn diploma’s op zak, wilde ik graag docent worden op de koksopleiding. Die stap heb ik genomen.

Naast mijn werk als kok, ben ik kookles gaan geven aan mensen met een (zware) beperking. Ik heb hen geleerd hoe je makkelijke en gezonde gerechten kunt maken. Sinds een aantal jaren ben ik fulltime docent.

Een foodtruck als hobby

Maar ja, het begon toch weer te kriebelen. Ik miste het werken in een restaurant. Als docent werk je ‘maar’ 40 uur, terwijl je als chef-kok wel 60 uur werkt. Doordeweeks ben ik druk, maar in de weekenden heb ik het nu relatief rustig. Voor mezelf ben ik toen gaan bedenken wat ik zou willen doen.

In het weekend in de keuken van een restaurant staan, dat zag ik niet zitten, maar koken in een eigen keuken dat zag ik wel zitten.

Ik ben creatief en graag bezig. Samen met mijn vrouw Alesa heb ik erover gesproken en zijn we op het idee gekomen om een foodtruck te beginnen. Een rijdende keuken, die ik achter mijn auto kan hangen en van waaruit wij ons eigen product kunnen verkopen. Gewoon als hobby en gezellig samen met mijn vrouw.

We hebben een paardentrailer gekocht en omgebouwd tot foodtruck. Alles wat er in moet zitten zit erin en uiteraard helemaal volgens de normen.

De gehaktbal

Dan het product, dat is de gehaktbal geworden, een rundergehaktbal en een kipgehaktbal. Een klassiek en mooi gerecht, mits je het goed doet. We wilden een herkenbaar, gangbaar, makkelijk en betaalbaar product, dat gegeten kan worden tijdens een foodfestival, maar ook tijdens een bedrijfsfeest of buurtbarbecue.

Wij zijn de eerste foodtruck in Noord-Holland die gehaktballen verkoopt, of je kunt ook zeggen de tweede in Nederland, want alleen in Limburg is er een foodtruck die het ouderwetse broodje bal verkoopt. Wij doen het wel heel anders. Je kunt ons, Meatballs en Zo, het beste vergelijken met het principe van een ijssalon.

Je krijgt een bekertje en dan kies je een kipgehaktbal, een rundergehaktbal of een linzenbal. Daarna het sausje, de topping en als laatste het broodje.

Regelmatig staan we met onze foodtruck op festivals, onder andere in Cultuurpark De Hout in Alkmaar en worden we steeds vaker gevraagd voor bedrijfsfeestjes en buurtbarbecues. Zo groeien we gestaag.

Favoriet keukengerei

Mijn favoriete keukengerei is de keukenmachine. Die is heel belangrijk. Want het komt wel eens voor dat we 800 gehaktballen moeten maken voor een foodfestival, en dan heb je die machine heel hard nodig.
We snipperen de uien fijn in de keukenmachine, de knoflook, maar ook het verse witte en bruine brood mixen we tot dons.

Die machine is eigenlijk het kloppend hart van Meatballs en Zo. Maar misschien is dat de koffiemachine ook wel, die gaat namelijk ook altijd met ons mee!

Heb jij ook een favoriet keukengerei en wil jij je verhaal vertellen, mail naar info@smaakvolnh.nl (o.v.v. een kijkje in de keuken) en vertel ons wat jouw favoriete keukengerei is. Misschien zien we jou binnenkort op Smaakvol NH.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©