Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | Keukenmachine

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

‘Gezonde Dutchies’
Denise en Mirella bereiden ‘bijna’ alles met de keukenmachine

“Als klein meisje zat ik vaak op het aanrecht te kijken naar hoe mijn moeder het avondeten bereidde.” vertelt Denise, één van de Gezonde Dutchies.

“Tijdens het kijken vertelde ik dan wat ik had gedaan die dag op school. Door het meekijken en het kletsen met mijn moeder over de dag, maar ook over wat ze nu precies aan het doen was, snijden, koken, roeren etc, is eigenlijk mijn passie voor koken ontstaan. Dus gewoon op het aanrecht, of daar toen ook al een keukenmachine stond weet ik eigenlijk niet.”

“Al ben ik met het gezond en met verse producten koken niet direct aan de slag gegaan. Wel met het koken natuurlijk. Ik ben jong samen gaan wonen en dan kies je wat koken betreft toch al snel voor de makkelijkste weg. Die weg leidde mij naar de, ik denk voor iedereen wel bekende, wereldgerechten.”

“Een aantal jaar geleden zat ik niet helemaal lekker in mijn vel, ik was iets zwaarder dan nu en wilde wat afvallen en me energieker voelen, maar ik wilde dat niet bereiken door een dieet te volgen. Dus heb ik de switch gemaakt naar gezonder eten.”

“Geen dieet, maar gewoon mijn voeding aangepast. Ik ben gaan koken met verse ingrediënten en niet meer uit pakjes en zakjes.”

“Samen met mijn dochter, die een makkelijke eter is, ben ik een You Tube kanaal gestart. Dit om te laten zien dat gezond eten helemaal niet zo moeilijk is, en ook dat het voor iedereen is, dus voor het hele gezin.”

“Doordat ik zo bewust bezig ben geweest met wat ik wel of niet eet, ben ik 10 kilo afgevallen. Deze levensstijl weet ik goed vol te houden, doordat ik duidelijk zie wat voor effect het heeft op je leven en ik krijg voor alle energie die ik er in stop zoveel terug en dat geeft je kracht om door te gaan.”

Bourgondisch gezin

“Ik kom uit een echt bourgondisch gezin”, vertelt Mirella, “we houden van gezelligheid, goed eten en drinken.”

“Mijn moeder bakte vroeger ontzettend graag taarten en andere zoete lekkernijen. Mijn vader was voor zijn werk veel weg, maar als hij er was, dan stond hij uren in de keuken om de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Nog steeds kookt hij heel graag en volgt regelmatig kookworkshops. Dus van kleins af aan heb ik kennis gemaakt met de zoete kant van eten, maar ook met een totaal andere kant namelijk de uitgebreide diners.”

“Naarmate je ouder wordt en samen gaat wonen ontwikkel je een eigen kookstijl, en net als bij Denise, was dat voor mij ook de makkelijke. De lekkerste gerechten stonden op tafel, maar vrijwel alles uit pakjes en zakjes.”

“Ook ik kwam aan en met daarbij de nodige zwangerschapskilo’s, wist ik dit moet anders. Ik ben een jaar lang gecoacht en in dat jaar heb ik een gezondere leefstijl ontwikkelt, waardoor ik 20 kilo ben afgevallen, ik ben er nog niet ik heb er nog 10 te gaan, maar ik zit zo goed in mijn vel.”

“Tijdens het jaar dat ik werd gecoacht ben ik een blog begonnen. En samen met Denise, die ik al kende, heb ik dat uitgebreid naar een website van ons samen: Gezonde Dutchies.”

“Gezonde Dutchies gaat over ons: twee gezellige, enthousiaste vrouwen die hun hobby en passie hebben gebundeld en nu een inspiratie zijn voor andere vrouwen en gezinnen. We willen laten zien dat gezond eten voor iedereen is en niet alleen voor de fitgirls of fitmoms.”

“Naast onze website organiseren we events en geven we smaaklessen op basisscholen, dit doen we van groep 1 tot en met groep 8. Op die manier maken we kinderen bewust van wat ze eten, ze vertellen aan elkaar wat er in hun broodtrommel zit, we leren ze écht proeven en geven informatie over voeding.”

“Vorig jaar is onze droom uitgekomen: een kookboek. Het is een kookboek met simpele recepten, die makkelijk te maken zijn. De recepten bestaan uit twee delen, het ene deel is het recept en het andere deel zijn illustraties van het recept. Op die manier is het boek geschikt voor volwassenen én voor kinderen.”

Favoriete keukengerei

“Daar hoefden we eigenlijk niet over na te denken. Alle gerechten die we maken, maken we met behulp van de keukenmachine. Ik had zo’n hele dure met alles erop en eraan, maar die ging stuk. Nu heb ik een goedkopere en die doet het nog steeds prima.”

Heb jij ook een favoriet keukengerei en wil jij je verhaal vertellen, mail naar franka@smaakvolnh.nl (o.v.v. een kijkje in de keuken) en vertel ons wat jouw favoriete keukengerei is. Misschien zien we jou binnenkort op Smaakvol NH.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©