Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | Wüsthof messen

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Een kijkje in de keuken bij
Annemiek van Zon en haar Wüsthof messen

Mijn moeder houdt absoluut niet van koken of warm eten. Thuis was het echt standaard kost. Ik denk dat ik het koken van mijn schoonmoeder heb meegekregen. Zij kookt heel graag en bedacht haar eigen recepten. Daardoor ben ik zelf ook verder gaan kijken. De laatste jaren sta ik steeds meer in de keuken en ben ik ook begonnen met bloggen en recepten posten op mijn eigen website. Vandaar dat ik ben begonnen met een  cursus snijden en dat doe ik graag met mijn keukenmessen van Wüsthof. De fotografie doe ikzelf, maar dat dat is nog niet helemaal mijn ding.

Vorig jaar heb ik mijn eerste papiertje voor kok gehaald. En eind van dit jaar hoop ik zelfstandig werkend kok te zijn. In verband met mijn gezondheid ga ik niet in de keuken van een restaurant staan, maar is het puur voor mezelf. Vooral om mijn recepten te verbeteren en om te snappen wat er allemaal in de pan gebeurt. Dan weet ik wat ik doe.

De producten die ik gebruik komen allemaal uit West-Friesland, ik koop zoveel mogelijk bij regionale producenten. Ik hou rekening met het seizoen en wanneer de producten het smaakvolst zijn en gebruik alleen verse ingrediënten en kruiden. Ik vind het belangrijk dat je weet waar je producten vandaan komen en dat je dus weet wat je eet.

Koken was altijd al mijn hobby, maar om nou mijn beroep ervan te maken. Ik ben een winkel met mediterrane producten begonnen in Enkhuizen, maar al snel heeft een compagnon de winkel overgenomen en ik ben voor de Provincie NHN streekproducten gaan verkopen.

‘Ik vind het belangrijk dat je weet waar je producten vandaan komen en dat je dus weet wat je eet.’

De producten haalde ik op bij de boer, waarna ik de streekporducten promootte en verkocht vanuit een mobiele keuken op markten. Dit beviel zo goed dat ik van daaruit voor mezelf ben begonnen onder de naam Culinair Westfriesland. Eigenlijk met hetzelfde werk, op markten staan voor producenten om zo hun producten te promoten, verkopen en helpen om streekproducten op de kaart te zetten.

Sinds een aantal maanden schrijf ik drie recepten per week voor een maaltijdbox in Eindhoven en heb ik meegewerkt aan het kookboek ‘Wecken’. In dit boek staan allemaal recepten die door foodbloggers zijn bedacht. De recepten die ik heb aangeleverd zijn gerechten met kweeperen, ratatouille en een barbecue saus.

En waar ik natuurlijk erg trots op ben is mijn eigen kookboek: ‘Dubbele kijk op koken’ Als je erg van koken houdt en blogs schrijft, dan dan kom je vanzelf een keer bij een kookboek uit. Het idee was er eigenlijk al sinds de winkel en zeker toen ik voor de streekproducten verkocht. Ik heb toen samengewerkt met iemand die een aantal kookboeken heeft geschreven. Ja, toen had ik wel zoiets van wie weet wij samen ooit, maar het definitieve idee is ontstaan in Frankrijk.

Ik raakte daar in gesprek met een vrouw, zij vroeg mij wat ik precies wilde. Dan ga je daar over nadenken en kom je tot een idee, dat was voor mij foto en recept. Daar kun je dan nog wel een kookboek van maken.
Ik heb me erg beperkt met mijn kookboek, want ik heb alleen recepten gebruikt die een dubbele betekenis hebben, zoals boerenjongens, hangop, klapstuk.

Een kookboek is eigenlijk redelijk achterhaald. Je hoeft maar te zoeken op Google en je hebt een recept. Daarom ben pas met het boek begonnen toen ik er echt achter stond en wist dat mijn kookboek een meerwaarde zou hebben.

Favoriete keukengerei: Wüsthof messenset

Mijn messenset is mijn favoriete keukengerei, er zitten allerlei messen in, van fileermes, broodmes, heel veel koksmessen tot een gewoon aardappelschilmesje. Die hangt hier niet bij hoor, maar zit in mijn tas die ik meeneem naar de opleiding.
De messen heb ik al sinds mijn trouwen. Niet de hele set hoor, alleen de witte messen. Ik heb deze set messen gekregen van mijn schoonvader. Hij deed zaken met landen in het Oostblok en had een kast vol relatiegeschenken. De andere messen, de zwarte, heb ik gekocht voor mijn winkel. Ik ben gehecht aan het Duitse merk, Wusthof, dus heb er zelf steeds weer messen bij gekocht. Het bijzonder is dat de witte messen maar 1 of 2 jaar zijn gemaakt, zelfs de messenslijper herkende de messen niet. Het is een uniek set.

Heb jij ook een favoriet keukengerei en wil jij je verhaal vertellen, mail naar franka@smaakvolnh.nl (o.v.v. een kijkje in de keuken) en vertel ons wat jouw favoriete keukengerei is. Misschien zien we jou binnenkort op Smaakvol NH.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©