Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | keukenmixer

Een kijkje in de keuken bij
Iris de Boer en haar keukenmixer

 

Waar komt de liefde voor koken of bakken vandaan en wat is hun favoriete keukengerei? Dat zijn de vragen die ik stel aan Noord-Hollanders in het item ‘Een kijkje in de keuken’. Afgelopen keer bezochten we Esmée Scholten en dit keer nemen we een kijkje bij Iris de Boer met haar favoriet, de keukenmixer.

Eigenlijk bak ik al van kleins af aan. Samen met mijn moeder bakte ik koekjes of cakejes, later werden dat de cup cakes met een laag boter crème erop.

Maar toen ik ouder werd ben ik met het bakken gestopt. Dat kwam vooral omdat ik druk was met school, daarna met werk. Je kunt dus zeggen dat ik door tijdgebrek ben ik gestopt met bakken.

Op dit moment werk ik op een middelbare school als verzuim coördinator. En dat is werk waar je voornamelijk met je hoofd bezig bent. Ik ben erg creatief en dat wil ik ook op een bepaalde manier uiten. Een tijdje heb ik sieraden gemaakt, maar daar was ik al snel op uitgekeken. Taarten spreken veel meer voor mij.

“Een appeltaart maak ik net even anders, die maak ik met stroopwafel of bitterkoekjes.”

Onze zoon is drie jaar geleden geboren en toen ben ik weer begonnen met bakken. Voor een geboorte, verjaardagen, eigenlijk ben ik voor allerlei feestdagen of gebeurtenissen gaan bakken. Voor inspiratie kijk ik op internet, er zijn diverse websites van bloggers, maar ook kijk ik regelmatig op Pinterest.

Katherine Sabbath is een Australische bakster. Zij heeft een prachtig pop-up taartenboek gemaakt. In Amsterdam heb je Life of Pie, zij maakt ook schitterende, vooral hoge taarten met prachtige kleuren. En zo kom ik op ideeën voor taarten. Ik heb geen achtergrond als bakker of patissier dus bekijk ik verschillende recepten en geef er mijn eigen draai aan, of combineer verschillende recepten.

Het programma ‘Heel Holland Bakt’ op zondagavond is vaste prik. Al 4 jaar meld ik me aan voor het programma en dit jaar was het eindelijk zo ver: ik mocht meedoen met de voorrondes. Het was een ontzettend leuke en gezellige dag. Mijn taart is geproefd, vonden hem erg lekker en er mooi en apart uitzien. Een paar maanden later kreeg ik bericht dat mijn taart helaas niet uit de 500 taarten is gekozen. Ondanks dat was het een mooie ervaring.

Hoge, kleurrijke smaakvolle taarten

De taarten die ik maak, zijn taarten met alles erop en er aan. Een taart is om iets te vieren, dus ik vind dat je dan goed mag uitpakken. Je eet het niet elke dag, dus op een verjaardag moet het kunnen. Ik maak mijn taarten wel net even anders. Ik bak vooral hoge taarten, kleurrijk en met een heerlijke smaak. Maar ook een appeltaart maak ik net even anders, die maak ik met stroopwafel of bitterkoekjes. Voor jullie heb ik een taart met gekleurde bolletjes van marshmallow erop gemaakt. Daaronder zit cake gevuld met banketbakkersroom en jam.

De vraag naar mijn taarten is zo gegroeid dat ik mijn eigen bedrijf ‘Taart van de Meiden’ ben begonnen. De naam ‘Taart van de Meiden’ is gebaseerd op mijn vrouw en ik. Wanneer er vrienden of familie op bezoek komen dan wordt er altijd gezegd ‘We gaan even naar de meiden!’ Vandaar de naam meiden. Mijn vrouw proeft graag de taarten die ik maak, maar het bakken doe ik echt helemaal zelf.

Via mijn website is er de mogelijkheid om taarten te bestellen en contact op te nemen. Je merkt dat mond tot mond reclame het heel goed doet, maar ook het delen op Social Media. Zo waren het in het begin alleen vrienden en familie die contact opnamen, nu zijn het mensen uit een groot deel van Noord-Holland en zelfs daar buiten. Dat is echt ontzettend leuk.

Koken doe ik ook wel, maar eigenlijk alleen omdat het moet. Ik kan het, vind het leuk, maar mijn voorkeur gaat echt uit naar het bakken. Dat kan ik stukken beter. Geef mij een ingrediënt voor een taart en dan ik zo wat bedenken, maar geef je mij een ingrediënt om een gerecht mee te koken, dan komt er weinig uit hoor.

Favoriete keukengerei

Daar hoef ik echt niet over na te denken, dat is mijn keukenmachine, de mixer. Dat apparaat is echt ideaal, daar kan ik niet zonder. Ik heb net een nieuwe gekocht, met een prachtige grote kom, want je moet er echt veel in kunnen doen. Als je alles met de hand zou moeten opkloppen, bijvoorbeeld eiwit, dan ben je een uur bezig en heb je geen hand meer over. Maar wat ook een voordeel is, is dat je zelf even je handen vrij hebt.

Heb jij ook een favoriet keukengerei en wil jij je verhaal vertellen, mail naar info@smaakvolnh.nl (o.v.v. een kijkje in de keuken) en vertel ons wat jouw favoriete keukengerei is. Misschien zien we jou binnenkort op Smaakvol NH.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©