Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | Tajine

Tekst: Monica Dekker Fotografie: Franka Fotografeert

‘Cooking Mama’
Francijna van Diepen kookt het liefst ‘slow’ met de tajine

Francijna van Diepen heeft koken altijd al leuk gevonden. “Sinds een jaar of zeven ben ik er fanatieker in geworden en werk ik graag met de tajine”, vertelt Francijna. “Mede door de programma’s op televisie; je leert veel van deze kookprogramma’s en je wordt geïnspireerd. Ik heb het koken mezelf echt moeten leren. Alleen al het professionele keukengereedschap… het heeft bijvoorbeeld lang geduurd voor ik een koksmes juist hanteerde. Al doe ik het waarschijnlijk nog steeds niet helemaal goed…”

Moestuin

“Ik kook zoveel mogelijk met seizoensproducten. Als het kan, kies ik voor groenten, kruiden en fruit uit onze eigen moestuin. We hebben prei, knoflook, ui, aardappels, sla, andijvie en courgette. Daarnaast kruisbessen, rode en witte aalbessen, zwarte bessen en de loganbes. Deze laatste is een kruising tussen een framboos en een braam.”

“Van ons fruit, en van gekocht fruit, maak ik jam, zoals appelpompoenjam. Mijn jams maak ik uitsluitend met vers fruit en minder suiker. Op een gegeven moment hadden we zoveel potjes jam, dat ik het uit nood ben gaan verkopen. Dat sloeg zo goed aan, dat mijn jam nu standaard te koop is bij Bakkums Boetje.”

Recepten website

“Vrienden van ons beheren de site ‘Langedijkers.nl’ en vroegen me om regelmatig een recept aan te leveren. Zo ontstond het idee om zelf een website te beginnen en daar recepten op te zetten.

Ik bedenk de recepten en mijn man zet ze op mijn website Francijna.nl. We plaatsen eigenlijk altijd eenvoudige, dagelijkse, maar heerlijke gerechten, zodat iedereen ze kan maken. Bovendien hoef je niet lang in de keuken te staan. Echt uitgebreid kokkerellen doen we wel op vrije dagen of tijdens het weekend. Dus je vindt ook wel bewerkelijker recepten op mijn site, speciaal voor dagen dat je meer tijd hebt.”

Ideeën uit een kookboek

“Als ik een idee heb wat ik wil gaan maken, kijk ik eerst mijn kookboeken door. Gewoon om te kijken hoe professionals het doen. Sinds kort heb ik ook de boeken van Angelique Schmeinck – ‘Smaakvrienden’. Van haar leer ik welke kruiden bij elkaar passen. Een waardevolle aanwinst voor mijn overvolle kookboekenkast.”

Favoriete keukengerei: Tajine

“Mijn favoriete keukengerei is de tajine. Ik heb ze in allerlei maten en kook er al jaren mee. Mijn eerste tajine heb ik gekregen van een Marokkaanse vriendin en komt uit haar moederland. De tajine bestaat uit een grote dikke schaal van aardewerk, waar je het gerecht in maakt en opdient. En een hoge kegelvormige deksel, ook van aardewerk.

Je kunt het gerecht langzaam garen of stoven, een fijne manier van koken en wat ik dus ook vaak doe. We zijn gek op kip en dan lekker langzaam gaar gestoofd, ons favoriete recept is de kip marineren in chermoula en dan stoven in de tajine.
Een tajine kan op het gas, in de oven en, zoals oma kookte, op een petroleumstel. Buiten gebruiken we de tajine ook regelmatig. Dan zetten we hem op een vuurschaal.”

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©