Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | Michele van Balen

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Smaakvol NH

Waar komt die liefde voor koken of bakken vandaan en wat is het favoriete keukengerei? Dat zijn de vragen die ik stel aan hobbykoks, mensen met passie voor koken in het item ‘Een kijkje in de keuken’. Dit keer zitten we bij Michele van Balen aan de keukentafel.

Mijn aller vroegste herinnering aan koken, of eigenlijk de keuken gaat terug naar de tijd dat ik als heel jong meisje in India in het kindertehuis woonde.

In de keuken werd gekookt voor de kinderen die in het kindertehuis woonden èn voor kinderen in de directe omgeving, die vaak ook eten nodig hadden.

Voor de keuken was een stenen trapje en daar lag of stond ik op de bovenste trede heel nieuwsgierig te kijken en nauwkeurig te luisteren naar de handelingen en de gesprekken van de koks.

En met mijn neus omhoog nam ik de grote diversiteit aan geuren in mij op.

Wanneer de koks mij zo geïnteresseerd zagen staan, mocht ik vaak binnenkomen en in een hoekje van de keuken het voor mij indrukwekkend schouwspel van heel dichtbij meemaken.

Ik zal een jaar of zes geweest zijn, op vakantie met mijn adoptieouders in Frankrijk, en we aten in een echt restaurant.

Het kijken in de keuken had ik mijzelf, zoals gezegd, in India met de paplepel ingegeven.

Ik kon het niet laten en vroeg of ik een kijkje in je keuken van het Franse restaurant mocht nemen. Dat vonden ze prima!

Samen met mijn adoptievader, die voor mij vertaalde wat de kok vertelde, stond ik figuurlijk te smullen in die Franse keuken.

Deze zin van de kok maakte op mij de meeste indruk: ‘Als je echt goed wilt koken: ruik, proef en voel aan alle producten die je gaat gebruiken.’

Een aantal jaar geleden, even terug in India, liep ik op een plaatselijke markt en haast automatisch pakte ik allerlei groente en fruit op, bekeek het en rook eraan.

Ineens merkte ik dat ik de tip van de Franse kok in de praktijk aan het brengen was!

Nu heb ik mijn eigen cateringbedrijf: ‘Michele’s Keuken.’

Mijn specialiteit is Indonesisch koken. Dat heb ik vooral meegekregen van mijn adoptievader, die net als ik van lekker koken èn lekker eten hield.

Hij kookte vooral Indonesisch en ook bij hem stond ik als een nieuwsgierig, maar zeer oplettend Aagje, mee te kijken als hij in de keuken aan het koken was.

Favoriete keukengerei

Eén favoriet stuk keukengerei? Ik heb er drie!

De eerste is een tajine. Daarin maak ik overheerlijke stoofgerechten. Ik vind het resultaat in een tajine veel lekkerder dan van een schaal in de oven.

Mijn andere favoriete keukengerei zijn mijn twee mixers: de staafmixer en de keukenmixer.
Ik kan niet zonder mijn staafmixer (met het daarbij behorende bakje).

Mijn tajine is wel de favoriet. Vooral maak ik er Marokkaanse kip in, voorzien van allerlei kruiden. Echt zó lekker!

En rendang maak ik in de tajine. Ik zet de tajine dan op een laag vuur en laat het gerecht er heel rustig uren in stoven.

Erg fijn en handig vind ik de chapati-plaat. Reuze gemakkelijk voor het maken van allerhande platte broden, zoals naan.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©