Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | Pannenkoekenpan

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Een kijkje in de keuken bij
Fusina Verloop en haar pannenkoekenpan

De pannenkoekenpan is iets van de laatste jaren. Ik kom namelijk uit een groot gezin en het eten was altijd een belangrijk moment van de dag, met z’n allen aan tafel. ‘s Avonds werd er bij ons thuis altijd een drie gangen maaltijd gegeten en geen pannenkoeken, want mijn vader wilde elke avond soep. Mijn arme moeder. Ze kookte altijd met verse ingrediënten en nooit uit pakjes of zakjes. Ik denk dat ik mijn interesse in koken van mijn moeder heb meegekregen en door de mooie herinneringen die ik heb.

Ik heb goede herinneringen aan het samen eten, maar ook aan de verjaardagen en feestdagen. We hadden met al die broers en zussen, ooms, tantes, opa’s en oma’s natuurlijk ook veel verjaardagen. We gingen dan vaak uiteten en met Kerst werd er zeer uitgebreid gegeten.

Maar ook vroeger toen ik klein was hebben we tijdens de vakanties heerlijk gegeten. In Spanje bijvoorbeeld, dan gingen we naar een restaurant en dan at je gewoon wat je voor je kreeg, geen moeilijk gedoe. Ik weet nog in Italië, in het zuidelijkste puntje bij Bari, daar hebben we heerlijke vers gevangen calamaris gegeten en in Griekenland kwamen we bij een restaurant zonder menukaart, we werden meegenomen naar de keuken en mochten aanwijzen wat we wilden eten.

Thuis kook ik elke dag. Met name de groentela is altijd goed gevuld en is ook eigenlijk wel het uitgangspunt. Ik kijk eerst wat daar in zit en bedenk dan wat ik erbij eet. Dat is wel eens anders geweest.

Een aantal jaren geleden ben ik vrij ziek geweest en vanaf toen ben ik goed gaan opletten wat ik nou eigenlijk eet en hoe ik reageer op eten.
In die tijd heb ik mijn eigen bedrijf opgezet, nadat ik een tijd lang bij de Bijenkorf had gewerkt. Daar werkte ik vooral op de boekenafdeling. Dus ik kwam veel in aanraking met kookboeken. En ik dacht uit kookboeken valt veel meer te halen. Mensen kunnen literaire schrijvers zo opnoemen, maar kookboeken schrijvers zijn nog zo onbekend.

Ik heb toen mijn bedrijf De Wonderneming opgericht en van daaruit organiseer ik onder andere de Kookboeken7daagse en de Kookboek van het Jaar verkiezing. Vorig jaar deed ik dat voor de  10e keer en dat werd groots gevierd. Ik heb speciaal hiervoor een boek samengesteld met recepten uit de bekroonde kookboeken van de afgelopen jaren.

Favoriete keukengerei de pannenkoekenpan.

Deze pannenkoekenpan vind ik echt een ideaal ding. Het is verre weg het beste keukengerei wat ik in mijn keuken heb staan. Ik geloof dat ik hem een keer heb gekregen in een pakket, ik had niet verwacht dat daar zoiets goeds in zou zitten. Nou bak ik niet heel vaak pannenkoeken, maar het is gewoon een hele fijne pan. Door de dunne bodem bakt hij champignonnetjes of een eitje ontzettend snel.

De pan wordt eigenlijk het minst gebruikt voor pannenkoeken, tenzij ik eters krijg. Ik organiseer tours voor toeristen. Eén daarvan is dat ze pannenkoeken komen lunchen. Ik bak dan uiteraard de lekkerste pannenkoeken. Soms bakken we samen, maar meestal heb ik de pannenkoeken al klaar als de toeristen komen lunchen.

Na het eten neem ik ze nog even mee naar de Utrechtsestraat hier verder op. We proeven dan wat kaasjes bij de kaaswinkel, de worstjes zijn ook altijd favoriet, daarna eten we een harinkje en als afsluiting genieten we van een echt Amsterdams biertje.

Heb jij ook een favoriet keukengerei en wil jij je verhaal vertellen, mail naar franka@smaakvolnh.nl (o.v.v. een kijkje in de keuken) en vertel ons wat jouw favoriete keukengerei is. Misschien zien we jou binnenkort op Smaakvol NH.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©