Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | Lucia Truong

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Smaakvol NH

Bij de één is koken er met de paplepel ingegoten en bij de ander komt het koken pas aan de orde wanneer hij of zij op zichzelf gaat wonen.

Waar komt die liefde voor koken of bakken vandaan en wat is het favoriete keukengerei? Dat zijn de vragen die ik stel aan hobbykoks, mensen met passie voor koken in het item ‘Een kijkje in de keuken’.

De vorige keer bezochten we Joke Boon en dit keer nemen we een kijkje bij Lucia Truong.

Eigenlijk hield ik nooit zo van koken. Toen we allebei nog fulltime werkten kookte mijn man Khanh altijd voor ons. Hij was altijd eerder thuis dan ik, maar zodra ik thuiskwam, schoof ik bij hem aan in de keuken. Hij kookte vooral Vietnamese gerechten, al aten we zeker ook wel eens echt Hollands!

Door een auto-ongeluk kwam ik dertien jaar geleden thuis te zitten. In die periode is koken voor mij een moment geworden om mijn gedachten te ordenen, en ondervond dat koken een manier van verbinden is. Bijvoorbeeld bij verjaardagen.

Je kunt je yogamat uitrollen, maar koken werkt voor mij heel mediterend en rustgevend, en zo kan ik tijdens de drukte even ontsnappen.

Het heeft me geraakt toen ik merkte dat mijn gezin heel blij werd ik als ik voor hen kookte. Het is bijzonder mooi om te zien wat er dan aan de keukentafel gebeurt en ben mede daardoor steeds meer gaan koken.

Meer dan een half jaar heb ik me in verschillende vormen van voeding verdiept. Ik had altijd al een boekje liggen waarin ik opschreef wat voeding voor je doet., maar nu ben ik er echt bewust mee bezig.

Ik kook volgens de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water.

Het gerecht dat ik vandaag voor jullie heb bereid is een Vietnamese soep: Pho. Dit is een bouillon met diverse soorten vlees en noodles.

Pho kregen mijn man en de kinderen regelmatig van mijn schoonmoeder.
Ik kan me haar bijna niet anders herinneren dan dat zij in de keuken stond te koken.

‘…en à la Pippi Langkous zei ik: ‘Ik heb het nooit zelf gemaakt, maar ik denk dat ik het wel kan.’

Regelmatig heb ik bij haar de kunsten afgekeken en heb ik de basis kookboeken erbij gepakt. Zo ben ik begonnen met het zelf uitproberen van een keur van (Vietnamese) gerechten.

Op een gegeven moment vroeg onze dochter om de Pho, die oma altijd maakte, want die vond ze zo ontzettend lekker.

Ik gaf aan dat ik best wilde proberen om de Pho te maken, en à la Pippi Langkous zei ik: ‘Ik heb het nooit zelf gemaakt, maar ik denk dat ik het wel kan.’

Ik heb het familierecept erbij gepakt, dit goed doorgenomen, de ingrediënten bijeengehaald en ben het gaan bereiden.

Mijn schoonmoeder was helaas al overleden, maar voor mijn gevoel stond ze tijdens het bereiden naast me en vertelde me wat ik moest doen.

Met haar zo dichtbij ben ik gaan koken, en liet mijn dochter Lisa de Pho proeven.

‘Dit is precies de soep die oma altijd maakte!’ En elke keer wanneer ze in een Vietnamees restaurant Pho eet, hoe authentiek die ook bereid is, zegt ze: ‘Dit haalt het echt niet bij die van jou, mam!’

Elke familie heeft zo zijn eigen geheimen bij dit recept. Je leert de Pho bereiden van generatie op generatie.

Favoriete keukengerei: pannen

Mijn favoriete keukengerei? Dat is mijn hele keuken. Moet ik echt één voorwerp kiezen? Dan kies ik voor mijn pannen, want zonder mijn pannen kan ik niet koken.

Ik heb twee Creuset-pannetjes. Dat zijn hele mooie pannetjes. Ze zijn voor het milieu heel fijn, want je zet ze op het vuur met het gerecht erin, je warmt het op, zet het vuur laag en het gerecht blijft warm in de pan.

De koekenpan gebruik ik zeer regelmatig, de wok daarentegen weinig.
Omdat ik volgend de vijf elementen kook, kook ik veel soep.

Vooral bouillon, daarnaast gebonden soepen, die ik voorzie van minimaal vijf verschillende kruiden.

Mosterdzaad, kurkuma, koriander, komijn en zwarte peper, dat zijn mijn favoriete en meest gebruikte kruiden.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©