Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | snijplank én mes

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Bij de één is koken er met de paplepel ingegoten en bij de ander komt het koken pas aan de orde wanneer hij of zij op zichzelf gaat wonen.

Waar komt die liefde voor koken of bakken vandaan en wat is het favoriete keukengerei?
Dat zijn de vragen die ik stel aan hobbykoks, mensen met passie voor koken in het item ‘Een kijkje in de keuken’.

De vorige keer bezochten we Peter en Alesa de Boer en dit keer nemen we een kijkje bij Gereon de Leeuw en zijn favoriet; de snijplank met mes. O ja en de Le Creuset pan.

Koken heb ik altijd al leuk gevonden. Vanaf mijn achtste sta ik al in de keuken. In mijn studententijd woonde ik in Casa 400 in Amsterdam. In het weekend gingen de de meeste studenten naar huis toe, maar ik bleef regelmatig in Amsterdam.

Op zaterdag ging ik dan naar de markt om mooie ingrediënten te halen die ik zondag voor een lekker gerecht zou kunnen gebruiken.

De studenten die het weekend naar huis waren gegaan, kwamen één voor één binnen druppelen en waren zo ontzettend blij dat ik had gekookt. We zaten dan gezellig met z’n allen te eten. Dat waren leuke tijden.

Ik kom uit een familie waar iedereen eigenlijk wel het kookgen heeft. Mijn vader vooral, hij zat bij een kookclub en een wijnclub, hij was degene die thuis kookte. Hij is een echte gourmet, hem maak je niks wijs als het over eten gaat.

In onze familie werd altijd over eten gesproken. Ik heb er wel eens een blog geschreven over hoe dat gaat bij ons in de familie. Er is een soort ongeschreven regel dat je goed over eten kunt praten of goed kunt koken.

Een echte stijl heb ik niet, ik kook allerlei gerechten met invloeden uit allerlei landen, maar mijn basiskeuken is Frans. Er zijn ook zeker dingen die ik absoluut niet kan, zoals aardappels koken.

Ik denk dat het te maken heeft met mijn ongeduldigheid. Als ik bij iemand ga eten en die heeft een agv’tje gemaakt (aardappels, groente en vlees) dan ben ik helemaal gelukkig.

Sauzen lukken me over het algemeen wel om te maken, maar een goede jus weer niet, die is altijd te vet of gewoon niet lekker. Groente koken daar ben ik ook niet erg goed in. De trend van groente uit de oven dat is echt ideaal voor mij.

Op mijn werk, toen ik nog bij de Nederlandsche Bank werkte, zorgde ik ervoor dat er op vrijdag of met feestdagen er altijd iets lekkers te eten was. De gezelligheid dat je hebt met elkaar tijdens het eten, de gesprekken en een goede wijn natuurlijk.

Wijnen zijn net als koken ook een passie van mij. Ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt. Zo heb ik wijncursussen en wijnproeverijen gegeven, maar ook wijn geïmporteerd.

‘Naast mijn blog schrijf ik voor verschillende blogs als ghostwriter, werk ik mee aan kookboeken en heb ik mijn eigen kookboek uitgebracht. Allemaal leuke dingen.’

Door die wijnproeverijen ben ik gaan bloggen. Na een cursus of proeverij kreeg ik zoveel vragen over de recepten van de gerechten en hapjes.

Die recepten met bijpassende wijn heb ik in mijn blog www.gereonskeukenthuis.nl gezet, zodat de cursisten zelf het recept konden opzoeken die zij graag wilde hebben. Vanaf dat moment heb ik elke dag een verhaal of een recept gepost.

Op dit moment ben ik wel een beetje uitgekookt en uitgeblogd. Daarom blijf ik mezelf ontwikkelen en uitdagen. Ik wil niet in herhaling vallen maar steeds vernieuwen, anders is het echt niet leuk.

Eén van die nieuwe items wordt ‘Joke’s Habitat’. Het nieuwe boek van Joke Boon komt binnenkort uit, en samen met haar ga ik iets interactiefs doen. Wat dat precies inhoud kan ik nog niet vertellen, dus houd mijn blog in de gaten.

Naast mijn blog schrijf ik voor verschillende blogs als ghostwriter, werk ik mee aan kookboeken en heb ik mijn eigen kookboek uitgebracht. Allemaal leuke dingen.
Wat het is met eten, het is geen stilstaand iets, er komt steeds weer wat bij, je blijft bezig.

Favoriete keukengerei

Mijn favoriete keukengerei is een mes met een plank en een Le Creuset pan. Meer heb je niet nodig. De pan gebruik ik overal van. Ik heb zelfs een oude Le Creuset pan die ik in Amsterdam op het balkon gebruik om vis in te roken.

Heb jij ook een favoriet keukengerei en wil jij je verhaal vertellen, mail naar info@smaakvolnh.nl (o.v.v. een kijkje in de keuken) en vertel ons wat jouw favoriete keukengerei is. Misschien zien we jou binnenkort op Smaakvol NH.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©