Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | Spiraalsnijder

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Een kijkje in de keuken bij
Jak den Exter en zijn spiraalsnijder


Tja koken. Hoe is dat begonnen.
Toen ik een jaar of twintig was kwam ik als student op kamers in Utrecht, om precies te zijn: op een kamertje van 2 bij 3 meter. Als ik mijn bed neerklapte, kon ik nauwelijks meer staan.

Ik mocht daar niet koken en de spiraalsnijder was toen nog niet uitgevonden, maar alsmaar bij vrienden eten kon natuurlijk niet en uit eten was te duur. Dan maar stiekem een eenpits elektrisch kookplaatje gekocht. Zo werd ik stukje bij beetje een meester in het verwerken van ‘bijna-door- de-datum’ etenswaren in eenpansgerechten.

Daar waren enkele bekende gerechten bij zoals Chili con Carne, maar vooral exotische probeersels met nieuwe kruiden en onverwachte combinaties. Soms was het resultaat niet te eten, soms was het verrassend lekker. Al doende leert men of door schade en schande wordt men wijs, alle cliché’s zijn hier van toepassing. Het eindresultaat is wel dat ik op basis van toevallig aanwezige ingrediënten meestal wel iets eetbaars in elkaar weet te flatsen. Of de term hobbykok hierop van toepassing is, weet ik niet.

Wat voorbeelden van wat ik zoal lekker vind om te maken? Een pindasaus met veel gember én komijn; lamsgehaktballetjes met wederom veel komijn; Vissoep op basis van een zelfgetrokken bouillon van zalmkoppen en wat goedkope vis zoals wijting; een dunne erwtensoep met Noordzee-garnalen; een fris voorgerecht met stukjes kip of garnalen, een zelfgemaakt whiskeysausje, grapefruit en walnoten; vegetarische kipstukjes met een hete curry-saus en mango. Van die dingen. Samen koken met mijn vrouw Tea? Dat kan, maar alleen als we de gangen verdelen, en natuurlijk een beetje op elkaar afstemmen.

Favoriete keukengerei

Waarom de spiraalsnijder zo bijzonder is. In de eerste plaats is het apparaat klein en compact. Daarnaast ook nog eens mooi. Het visuele resultaat is absoluut verrassend. Je snapt niet dat je met een simpele draaiende beweging zulke mooie lange slierten courgette (eventueel ook wortel, etc.) krijgt. Tot slot wellicht het belangrijkste, de smaak. Na het wokken van de slierten courgette met een pittige sojasaus of na het langzaam garen in de oven met wat oude kaas erover, vraag je je af of je werkelijk courgette aan het eten ben. Zo lekker en stevig, gewoon een mooie pasta zonder de nadelen van koolhydraten en met de voordelen van groente.

Mail naar franka@smaakvolnh.nl (o.v.v. een kijkje in de keuken) en vertel ons wat jouw favoriete keukengerei is. Misschien zien we jou binnenkort op Smaakvol NH.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©