Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken | Vijzel

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Een kijkje in de keuken bij Esmée Scholte en haar vijzel

 

In het item ‘Een kijkje in de keuken’ bezoeken we Noord-Hollanders die vertellen over de liefde voor koken, eten en hun favoriete keukengerei. We zijn dit keer in Heerhugowaard bij Esmée Scholten, recept ontwikkelaar, food fotograaf en kookboeken gek. Haar favoriet keukengerei is de vijzel

“Het koken, de interesse in koken, komt denk ik mede dankzij mijn Indische roots. Eten, het samenzijn, de gezelligheid heeft zeker een positieve invloed gehad.

Mijn oma is Indonesisch en is met 3 kleine kinderen naar Nederland gekomen. Voordat ze vertrokken, heeft mijn oma haar recepten opgeschreven, zodat ze hier in Nederland ook al dat heerlijke Indische eten kon koken.

Alleen veel van de ingrediënten waren hier helemaal niet te krijgen, zoals verse gember of kruidnagel. Maar er werd heel wat heen en weer gesmokkeld, dus aan de verse gember, koriander of laos kon je zeker wel komen.”

“Er werd veel Indisch gekookt bij mij thuis en natuurlijk door mijn oma. Met koken was zij ontzettend secuur, eigenlijk op het belachelijke af.

Er was een soort hiërarchie in de keuken. De jongste kinderen hadden een taak, de wat ouderen weer een andere taak. De jongste kinderen moesten bijvoorbeeld de rijstkorrels sorteren.

Ze werden op een stoel gezet met een kommetje rijst. De rijstkorrels die goed waren mochten in de pan en waar een stukje af was moest op het schoteltje en kwam absoluut niet in de pan terecht.“

Kookboek uit 1887

“De map met recepten van mijn oma, is één van de vele kookboeken die ik in huis heb. Een kookboek is heel bijzonder, een echte oude uit 1887.

Het is een boek met recepten voor mensen die wat meer geld hadden. Daarin staan zulke mooie dingen, zowel de recepten, maar ook de schrijfwijze is schitterend.

Zo was het meervoud van vla, vla’s niet chique genoeg en werd het vladen.”

Recept ontwikkeling, kookboeken styling en fotografie

“Thuis kook ik veel, al dan niet voor mijn werk. Ik doe de recept ontwikkeling, de styling en fotografie voor kookboeken. Soms alles, soms alleen de recept ontwikkeling, styling of fotografie.

De kasten staan hier vol met verschillende soorten servies, bakjes, kommetjes, bestek. Ik werk veel samen met Simone. Misschien ken je haar wel van haar blog Simone’s Kitchen.

Ik kook regelmatig voor diverse opdrachten in haar studio, daar is het ruim en licht, ideaal om te koken en mooie foto’s te maken van de gerechten.” Lees hier hoe Esmée haar pastasalade stap voor stap aan je uitlegt.

“Ik ben er eigenlijk via mijn weblog, ja zo heette dat in 2003 nog, dat ik was begonnen ingerold. Ik was er van overtuigd dat het internet iets heel groots ging worden.

“Ik voel me ook een bevoorrecht mens dat het allemaal zo gelopen is, zo ben je verpleegkundige met een foodblog en zo ontwikkel je recepten”

Veel mensen die een weblog bijhielden, schreven over persoonlijke dingen. En ik had zoiets van, wil ik wel dat die persoonlijke dingen over 20 jaar nog te lezen zijn?

Het antwoord daarop was volmondig nee! Dus besloot ik iets heel anders te doen dan iedereen deed en dat was recepten schrijven.”

“De hosting was 16 jaar geleden nog vrij prijzig, zeg maar gerust duur, ook voor al het dataverkeer moest je betalen. Dus ben ik een paar jaar gestopt.

Toen er nieuwe ontwikkelingen waren op het gebied van blogs schrijven, minder felle kleuren, glitters en GIF plaatjes, ben ik weer begonnen. En dat blog, dat is er nu nog steeds: Es Factory.

Es omdat er in elke Indische familie wel een tante Es is, en ik heet natuurlijk Esmée. En Factory omdat ik graag dingen zelf maak, onder andere dus heerlijke gerechten!

Ik voel me ook een bevoorrecht mens dat het allemaal zo gelopen is, zo ben je verpleegkundige met een foodblog en zo ontwikkel je recepten, sta je elke dag in de keuken, style en fotografeer je de mooiste gerechten. Ik vind het echt ontzettend leuk om te doen.”

Favoriete keukengerei

Het verhaal achter de tjobek (vijzel) is dat mijn oma die voor haar huwelijk heeft gekregen. Dat zal nu 100 jaren geleden zijn. Ik heb hem gekregen en hij is al helemaal uitgelaten. Wanneer ik eraan ruik ruik ik nog steeds de kruiden die er ooit in zijn vermalen. Echt gebruiken doe ik hem niet. Doodsbang dat hij stuk gaat.

Heb jij ook een favoriet keukengerei en wil jij je verhaal vertellen, mail naar info@smaakvolnh.nl (o.v.v. een kijkje in de keuken) en vertel ons wat jouw favoriete keukengerei is. Misschien zien we jou binnenkort op Smaakvol NH.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©