Kookboeken

GOOD FOOD BOOK #3

Tekst: Jacqueline Smit

Wat kookt een topkok voor familie? En wat maken bekende foodies thuis voor vrienden? 50 watertandend lekkere én makkelijke recepten zijn in één prachtig kookboek verzameld! Dit is een heel fijn kookboek, ook nog om een andere reden. Het is namelijk het derde deel in de serie ‘Good Food Book’-kookboeken, die wordt uitgegeven door de Stichting FDBCK Foundation, met als doel maaltijden te verstrekken aan kinderen op scholen in Malawi.

Kookboek voor een goed doel

Beter dan dat FDBCK het zelf in hun persbericht zegt, kan ik het niet, dus ik citeer: ‘De ongewoon sterke effecten van weersverschijnsel El Niño zorgen al sinds eind 2015 voor extreme droogte in zuidelijk Afrika. Ongeveer 18 miljoen mensen kampen met voedseltekorten. Het World Food Programme (WFP) van de VN heeft de noodtoestand uitgeroepen in zeven landen. Zwaarst er aan toe is Malawi, waar 6,5 miljoen mensen zijn getroffen. Voor ieder verkocht Good Food Book #3 doneert de FDBCK Foundation via WFP veertig schoolmaaltijden aan kinderen in Malawi.

Dat maakt het Good Food Book #3 het ‘allergoedste’ cadeau voor de feestdagen. Voor de derde editie van het boek hebben vijftig topkoks en bekende foodies hun geheime recepten gedeeld, gemaakt van verse, (meestal) gezonde en boven alles lekkere ingrediënten.

Recepten van bekende Nederlanders en topkoks

Het boek bevat onder andere recepten voor eggs benedict van Martijn Krabbé, pizza burrata van Ron Blaauw en salade met gegrilde perzik van Miljuschka Witzenhausen. Maar ook recepten voor de zeebaars met sinaasappel-saffraanboter en venkel van Yvette van Boven, de hamburger JBG van Julius Jaspers en de makreel en avocado van Jonnie Boer.

Een wereld van verschil met een schoolmaaltijd

“Door één Good Food Book #3 te kopen, maak je een wereld van verschil voor kinderen in Malawi”, zegt initiatiefneemster Mariëlle van Spronsen van de FDBCK Foundation. “De maaltijden op school zijn dé manier om de cirkel van armoede en honger te doorbreken: de kinderen worden naar school gestuurd, in plaats van thuis te helpen op het land. Ze volgen onderwijs en krijgen een voedzame maaltijd.’
Oftewel, een goed doel waar we allemaal achter kunnen staan, dus ik zeg nogmaals: koop dit boek.

Naast de tongstrelende recepten van topkoks en Bekende Nederlanders, staan er ook recepten in van foodbloggers als Francesca van Berk, Monique van Loon (Culy.nl), Pauline Weuring (uitpaulineskeuken.nl) en vele andere foodies.

Stuk voor stuk likkebaardendlekkere gerechten die gemakkelijk zelf te maken zijn en waar je niet urenlang voor in de keuken hoeft te staan. Geïllustreerd met prachtige foto’s.

Good Food Book #3, 15,90 euro, 120 pag, softcover, ISBN ISBN 978-90-82575-40-8


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©