Kookboeken

In een Franse keuken

Tekst: Jacqueline Smit

Susan Herrmann Loomis – In een Franse keuken

Hoe doen die Fransen dat toch? Een drukke baan weerhoudt ze er niet van om dagelijks een verse driegangenmaaltijd te bereiden. Beschikken ze soms over speciale talenten? Doen ze slimmer boodschappen? Zijn ze beter in het plannen van een diner, of bij onverwacht bezoek improviseren met wat ze in huis hebben?

Het antwoord is volmondig: ja. De Fransen lijken wel een voedselknobbel te hebben, zo vanzelfsprekend combineren ze de producten van het seizoen, uit eigen tuin of van de boerenmarkt op zo’n manier dat de smaken en geuren op hun tongstrelendst naar voren komen.

De Amerikaanse kookboekenschrijfster Susan Herrmann Loomis, die al meer dan twintig jaar in Frankrijk woont, ging op een culinaire zoektocht en ontfutselde haar Franse buren, vrienden, marktkooplui en koks tot in de wijde omtrek van haar woonplaats Louviers in Normandie hun keukengeheimen.

Het resultaat is een boek met verhalen en 85 recepten, met tips, trucs en technieken en complete menu’s voor elke maand.

Kun jij niet wachten? Bestel jouw exemplaar direct [bol_product_links block_id=”bol_5a7b3be8d683e_selected-products” products=”9200000052284507″ name=”Kookboek Franse keuken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Voor de maand juli bedacht ze het volgende menu:

  1. Gazpacho
  2. Alledaagse aubergine
  3. Normandische mosselen in cider
  4. Klassieke groene salade met vinaigrette
  5. Wijngaardperziken in oranjebloesemwater
  6. (en, natuurlijk, een plankje Franse kaas na!)

 

Een verrassend lekker en o zo simpel recept: toeje Perziken in oranjebloesemwater

  • 750 gram lichtgekoelde perziken, ontpit en geschild
  • 2 tot 3 theelepels oranjebloesemwater
  • takjese verse munt om te garneren

Snijd de perziken in partjes van 0,5 cm dik en schik ze mooi in een ondiepe schaal. Besprenkel ze met orjanjebloesemwater en garneer met de takjes munt. Dien meteen op, nu ze nog licht gekoeld zijn.

Persoonlijk zou ik er nog wat geklopte room bij serveren, mjammie!

Susan Herrmann Loomis is een bekroond kookboekenschrijfster, kok en eigenaresse van de befaamde kookschool On Rue Tatin in Louviers, in Normandie in Frankrijk. Zij schreef meerdere kookboeken en memoires, waaronder Aan Rue Tatin, Tarte Tatin en Thuis koken aan Rue Tatin. Zie voor heel veel (Engelse) recepten en foto’s: www.onruetatin.com

Susan Herrmann Loomis – In een Franse keuken, ISBN 978 94 9208 627 3, 19,95 euro


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©