Kookboeken

Een krat vol recepten

Tekst: Jacqueline Smit

Eefje Brugman begon in 2010 als een van de eersten met een maaltijdbox (‘De Krat’). Ze had het idee dat er in Nederland veel lokale en duurzame kwaliteitsproducten worden gekweekt, geteeld en gemaakt, maar dat deze veelal biologische ingrediënten voor de gemiddelde Nederlander vaak moeilijk te krijgen waren.

Ze begon op kleine schaal houten kratjes te vullen met verse, lokale en soms bijzondere seizoensgroenten en deze kratjes bij mensen thuis te bezorgen. Zo van de boer naar de keukentafel, waarmee ze dus ook de lokale tuinders en boeren steunde.

Die groenten combineerde ze met een stuk scharrelvlees, met vis, lekker brood of een verrassing. Daarbij voegde ze receptenboekjes, voor wie niet meteen wist wat je moest doen met schorseneren of pastinaak.

Haar uitgangspunt is dat groenten zoveel beter smaken als ze in hun eigen seizoen uit de volle grond komen, niet uit kassen waar ze op een kunststof ondergrond onder felle lampen groeien. En vlees smaakt zoveel beter als de dieren een goed leven hebben gehad, goed voer hebben gekregen en op humane wijze zijn geslacht.

Voor Een krat vol recepten selecteerde Eefje per seizoen en per groente de allerbeste recepten: verrassende, originele maar ook gewoon snelle en praktische recepten. Voor drukke werkdagen, en recepten voor als je in het weekend wat meer tijd hebt. Dit boek biedt een heel praktisch antwoord op de vraag: Wat zullen we vandaag eten?

Voor als je nog wortels en bietjes in de kast hebt liggen, of voor als je eens wat anders met broccoli wilt maken. Heel erg veel (400!) recepten met simpele ingrediënten voor maaltijden die makkelijk te maken zijn. Overwegend vegetarisch, maar er staan ook recepten met vis of vlees is.

Overzichtelijk vormgegeven, met her en der wat foto’s. Van Visstoof met pompoen tot Risotto met roodlof of Bloemkoolcouscous met gegrilde courgette, Regenboogratatouille of Kikkererwtenpizza.

Dit is een fool proof kookboek om dagelijks te gebruiken en echt uit te gaan koken!

Bestel hier direct jouw exemplaar [bol_product_links block_id=”bol_5a7b3ac986cd5_selected-products” products=”9200000071852582″ name=”Kookboek krat” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Recept uit Een krat vol recepten van Eefje Brugman

Spicy lauwwarme snijbonensaade met gebakken vis en limoendressing


Benodigdheden

  • 50 g blanke amandelen
  • 300 g snijbonen
  • 1/2 ui
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 50 ml droge witte wijn
  • 4 koolvisfilets
  • 1 limoen
  • 2 takjes kervel
  • 1 el honing

 

Werkwijze
Verhit een droge koekenpan en rooster de amandelen 3-4 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en zet ze apart.

Snij de snijbonen in stukjes van ca. 1 cm. Snipper de ui. Verhit de helft van de olijfolie in de pan waarin de amandelen zijn geroosterd.

Bak de ui en chilivlokken 3-4 minuten of tot ze zacht zijn, voeg dan de snijbonen toe en bak nog eens 2-3 minuten.

Giet de wijn erbij en dek half af met een deksel. Draai het vuur lager en laat 6-8 minuten sudderen (…) Roer de geroosterde amandelen erdoor en zet apart.

Bestrooi de koolvisfilets met peper en zout (…) en bak ze gedurende 2 minuten aan de velkant en nog 1 minuut aan de andere kant. Haal uit de pan en houd warm.

Snij de limoen in parten. Knijp de helft van de limoen uit boven de nog hete koekenpan en roer de aanbaksels los. Laat de honing hierin al roerend smelten tot een mooie dressing ontstaat.

Serveer de snijbonensalade op een schaal en leg de koolvisfilets erop en besprenkel met de dressing uit de pan en garneer met het takje kervel en de overgebleven limoenpartjes.

Bestel hier direct jouw exemplaar
[bol_product_links block_id=”bol_5a7b39d0c4b24_selected-products” products=”9200000071852582″ name=”Kookboek krat” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©