Kookboeken

De smaak van Texel

Laat ik maar meteen met het belangrijkste beginnen, ik ben nog nooit eerder door een kookboek zo geraakt dat ik er niet alleen uit wil koken (dat gebeurt wel vaker) maar dat ik er ook in zou willen wonen, over beter gezegd op het eiland zou willen wonen! Texel, als vakantie eiland kent iedereen het maar dat er op culinair gebied zoveel activiteit zou zijn, had ik niet voor mogelijk gehouden. Wat hier allemaal niet geteeld, gekweekt en gemaakt wordt…. kaasjes (geit, schaap, koe), paddenstoelen, pasta, asperges, zilte groente, koffie wordt hier gebrand, bier gebrouwen, drankjes gestookt, kokkels, oesters, mosselen, zeewier geraapt/ geplukt… ik kan nog wel even doorgaan. Maar terug naar het boek, de Smaak van Texel door Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Tanja van den Berge. Wat een goed trio, recepten, foto’s, ontwerp, teksten, alles doen de dames zelf en dit is niet het eerste boek, de Smaak van Zeeland verscheen een jaar geleden.

Texel dus, de combinatie van prachtige foto’s, interessante verhalen en natuurlijk de receptuur, daar gaat mijn belangstelling voornamelijk naar uit. IJskruid neem ik even als onderwerp, een felgroen, vlezig, sappig plantje, familie van Nieuw- Zeelandse spinazie, fris, ziltig, knapperig, sappig met een bittertje. Zowel gestoofd als rauw te eten. Een variant op de aloude garnalencocktail, maar nu met zeewier mayo -en ketchup, Texelse whiskey, citroen en slagroom, gegarneerd met ijskruid en de prachtige blauwe bloemetjes van borage (komkommerkruid). Het oog wil ook wat! Of een salade van watermeloen, feta en ijskruid, wat een geweldige combi, als tip staat er dan ook nog bij dat je het witte-rose gedeelte van de watermeloen niet moet weggooien maar in blokjes snijdt en moet koken met water, suiker en azijn, ook weer te verwerken in salades, fris, knapperig en verdraaid lekker.

Toen ik het boek van Annette van Ruitenburg kreeg ben ik ook op haar uitnodiging ingegaan om naar Texel te komen, ja en nu wil ik niet meer weg. We raapten samen oesters en mosselen, gingen bij de Waddel langs om de jonge lammetjes te zien en kochten alleen maar streekproducten om mee te koken. Terugkeek bedacht Annette een nieuw recept, want er lag nog een ganzenborst in de vriezer, ze had een hele gans ontleed. De combi van de leerachtige smaak van de ganzenborst bleek een enorme goede combinatie te zijn met de oesters die we net hadden geraapt op het droogvallend wad. De oesters zijn natuurlijk niet die mooie die je in een houten bakje koopt, deze zijn allemaal anders van vorm, met zeepokken erop en dus heel moeilijk te openen, maar geen nood, oesters in een oven van 200 graden laten openen, daarna nog even kort bakken.

Dan weer iets heel nieuws (voor mij dan) eetbare daglelies, Kwekerij Halsema, kweekt dit gewas op 11 hectare, de daglelie (Hemerocallis) wordt ook wel “verrukkelijk mooi” genoemd, niet alleen vanwege de enorme kleurenvariaties maar dus ook vanwege de smaak! Eigenlijk is de daglelie geen lelie, het is namelijk een vaste plant terwijl de lelie en bolgewas is, de bloemen lijken alleen op elkaar vandaar de naamovereenkomst. Maar niet verwarren dus met de echte lelie want die in NIET eetbaar. Van de daglelie zijn alle delen eetbaar, de wortel, de knoppen en de bloemen. De bloemen kunnen als garnering gebruikt worden maar ook op dezelfde wijze als gcourgettebloemen, als tempura worden gefrituurd.

Even terug naar het boek, het is meer dan een kookboek alleen, veel foto’s, veel natuur, veel eiland, met veel achtergrond informatie en persoonlijke verhalen van eilanders. Dat zou kunnen afleiden maar in dit geval werkt het heel goed, de recepten blijven overeind, sterker nog ik krijg zo’n ontzettende zin om te gaan plukken, het wad op te gaan, mensen te ontmoeten maar het meest zin krijg ik in het koken zelf, kom maar op met al die lokale producten…. dat moet de bedoeling zijn van een goed kookboek toch!? Texel het culinaire eiland bij uitstek. Mijn advies is lees het boek lekker thuis, ga naar Texel, huur een huisje met een goeie keuken en kook!

Bestel direct jouw exemplaar.
[bol_product_links block_id=”bol_5adc8dc45adcd_selected-products” products=”9200000091316455″ name=”Texel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Door: Sabien Bosman

Sabien Bosman heeft verschillende restaurants gerund, waaronder Foam-cafe, Thuys in het Dolhuys en STAAL. Sind 1 januari gooit ze het roer om met STAAL op Locatie. Koken uit een favoriet kookboek bij mensen thuis of op mooie, bijzondere plekken. Voor Smaakvol Noord-Holland schrijft Sabien kookboeken reviews van haar favoriete kookboeken.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©