Kookboeken

SURIMAM op zoek naar de soul van de Surinaamse keuken

Moreen, Aretha en Martha de Waal, 3 zusjes schreven een verrassend, lekker en bijzonder kookboek over de Surinaamse keuken, ze verzamelden recepten en verhalen van hun moeder, die op jonge leeftijd van Suriname naar Nederland kwam.

Ik ontmoette de zusjes in Haarlem bij Boekhandel de Vries waar ze, gekleed in traditionele klederdracht, hun boek onder de aandacht brachten en heerlijk gemberlimonade schonken.

Reden om me te verdiepen in dit kookboek, want de Surinaamse keuken is toch ook een beetje onderdeel van onze ‘eigen’ keuken. Wie kent niet de Roti of pindasoep!

Het boek is heel verrassend ingedeeld, het begint traditioneel, in de jaren 60, toen moeder Morine naar Nederland kwam, ze kookte toen Surinaams natuurlijk, Roti, Pom, Nasi, Pesiesoep.

In de jaren 70, Avondje AVRO geheten (geestig, je ziet Ad Visser en Penny de Jager van TOPPOP voor je) komt de Nederlandse keuken al een beetje om de hoek. Enfin, zo komt elke decennium aan de beurt om te eindigen met feestelijke hapjes en Losie foeroe, een BBQ in het Amsterdamse bos.

Het boek is een grappig maar zeker ook interessant ratjetoe van recepten, hoe twee zo verschillende landen en hun keukens bij elkaar zijn gekomen. En de Surinaamse keuken is weer beïnvloed door de Indische en de Chinese keuken. Neem daarbij het enthousiasme waarmee het verhaal van Morine in recepten wordt ‘verteld’ en de prachtige fotografie en daar is weer een prachtig kookboek!

De recepten zijn helder en duidelijk beschreven en er worden alternatieven geboden voor ingrediënten die lastig te vinden zijn (een goeie Toko is wel een must).

Surinaamse recepten met een Hollandse twist: broodje Kousenband, andijvie met Corned Beef, zuurkool met kip en natuurlijk pindasoep. Het is niet echt een boek voor mensen die vlees mijden want er wordt wel erg veel kip gebruikt.

De reden waarom ik dit boek heb uitgekozen is omdat het niet past in een culinaire trend, dus een compleet eigen stijl heeft en je ziet en leest dat het met heel veel plezier en aandacht gemaakt is, wat een prachtig eerbetoon aan een bijzondere moeder!

Kun je niet wachten? Bestel direct jouw exemplaar.
[bol_product_links block_id=”bol_5a7b1d30ee72a_selected-products” products=”9200000079578811″ name=”Kookboek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Door: Sabien Bosman

Sabien Bosman heeft verschillende restaurants gerund, waaronder Foam-cafe, Thuys in het Dolhuys en STAAL. Sind 1 januari gooit ze het roer om met STAAL op Locatie. Koken uit een favoriet kookboek bij mensen thuis of op mooie, bijzondere plekken. Voor Smaakvol Noord-Holland schrijft Sabien kookboeken reviews van haar favoriete kookboeken.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©