Noord-holland

2 tips voor succesvolle feestdagen

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Een feest brengt mensen samen. En uiteraard is het samen eten het hoogtepunt tijdens feestdagen. Maar voordat er gegeten wordt, zal er gekookt moeten worden. Het doel van het online platform Smaakvol Noord-Holland en de tabloid SMKVLNH is dat we jou willen inspireren. We willen je op ideeën brengen om eens wat anders, wat nieuws te proberen en je grenzen te verleggen. Zowel in de keuken als met producten waarmee je kunt koken. We geven je 2 tips voor succesvolle feestdagen.

Nemen we kookles of laten we een cateraar komen?

Hoe leuk is het om samen met familie of vrienden kookles te krijgen en de skills te leren van een echte chef-kok. Ik weet zeker dat je achteraf zult zeggen dat je nog nooit eerder zo’n leuke feestdag hebt georganiseerd.

Een keukenprins(es) hoef je niet te zijn om een kookles te volgen. Je bespreekt je kennis en de wensen die jullie hebben met de kok en hij of zij maakt een kookles op maat, waarin jullie met z’n allen in de keuken aan de slag gaan.

Stel dat jullie het verschil niet kennen tussen een aardappel en een ui, dan kun je natuurlijk ook kiezen om je te laten verwennen door een cateraar.

Zo legt Naomi Zaalberg van Country Home Cooking je letterlijk in de (eetbare) bloemen en Ludo van Twuijver van Food for the Mood gooit daar nog een schepje bovenop; bij hem kun je ook terecht voor onder meer een tent, een rode loper en statafels.

Dit is toch weer eens iets anders dan met z’n allen rondom een gourmetstel of fondue.

Kookstudio – Het Eetlab

Koelmalaan 336-d, 1812 PS Alkmaar
Telefoon: 072-572 31 86 www.heteetlab.nl

Het Eetlab is een nieuwe kookstudio aan de ringweg van Alkmaar. Opgericht in 2016 door een groep bevriende Alkmaarders die van het goede leven houden: koken, heerlijk eten, goede wijn, gezelligheid en leuk gezelschap.

“Tijdens een bourgondische Franse bruiloft is het idee ontstaan om een eigen kookstudio te starten. Binnen een paar maanden hadden we een geschikte bedrijfsruimte gevonden en deze omgetoverd tot een sfeervolle, praktische en professionele keuken met daarin een grote houten Nieuw-Zeelandse tafel van kunstenaar John Hollenberg”, vertelt Hanneke Klumpenaar.

De vide (1e verdieping) is ingericht als een kleine expositieruimte waar wisselende tentoonstellingen worden georganiseerd. Je kunt Het Eetlab huren voor kookworkshops, zakelijke meetings, besloten etentjes, proeverijen, feesten, kinderpartijtjes en alles daartussen. Het is een plek om alleen of samen te koken, dingen uit te proberen en mensen op een originele plek bij elkaar te brengen. Kleinschalig, intiem en betaalbaar.

Het Eetlab is onder meer de thuisbasis van de Kookkerel (Ruud Liefting), die de kookstudio huurt voor grote cateringopdrachten.

Indonesische catering – Rasa Lombok

Slotweg 3A, 1934 CM, Egmond aan den Hoef
Telefoon: 072-8881115, 06-53 21 08 49 www.rasa-lombok.nl

Rasa Lombok, oftewel de smaak van Lombok. “Ik ben geboren in Lombok en vind het eten daar heerlijk”, vertelt eigenaresse Dede Hendriati. “Mijn moeder komt van Bali en mijn vader van Java. Ik ben dus met verschillende smaken opgegroeid. Bovendien met families die erg graag koken. Van mijn oma, tante en de rest van de familie heb ik leren koken.

Vooral mijn Balinese familieleden zijn fijnproevers en door hun creativiteit weten ze gerechten op een hoger niveau te brengen. Het eten op Lombok lijkt op dat van Bali, maar is pittiger. De specialiteit van Lombok is Ayam Taliwang (Kip Taliwang). Dit is echt super pittig. Ik maak (vlees)gerechten op drie manieren: mild, een combinatie van mild en pittig en pittig. Zo is er altijd een keuze.

Ik heb sinds kort een moestuin. Daar kweek ik mijn eigen producten die ik verwerk in mijn gerechten. Van courgette tot citroengras. Ik vind het erg interessant om een Aziatisch product hier in Nederland zelf te kweken. Je kunt bij Rasa Lombok afhalen en inhuren als cateraar.”

Mamamieppie Hapjesservice

Oliemolen 12, 1723 CW Noord Scharwoude
Telefoon: 06-44 28 90 01 www.mamamieppiehapjesservice.nl

MamaMieppie Hapjesservice is begonnen als hobby, maar al snel hoorde men ervan en breidde het zich uit.

“MamaMieppie werd door mijn zoon verzonnen en zo werd mijn bedrijf geboren”, vertelt Miranda Groen. “Ik heb mijn cateringbedrijf bewust hapjesservice genoemd. Dit omdat mijn gerechten voornamelijk kleine hapjes zijn. Genoeg voor een borrel thuis, om bijvoorbeeld het weekend te vieren, maar ook voor grote feesten of een bedrijfsborrel.

Naast de borrelhapjes zijn mijn tapenades en olijven mijn specialiteit. De tapenades maak ik zelf met goede en mooie ingrediënten. De olijven marineer ik in diverse oliën en met verschillende kruiden. Deze huisgemaakte producten zijn een groot succes bij elke borrel.”

Wil je naast hapjes een lunch of maaltijd, dan kun je ook bij Mamma Mieppie terecht. “Naar wens verzorg ik verschillende soepen, quiches, salades en ovengerechten. Door de week kun je de gerechten ophalen in Noord-Scharwoude en in het weekend bezorgen we de hapjes bij je thuis.”

Catering – Country Home Cooking

Ringdijk 2a, 1484 PC Graft
Telefoon: 06-52 66 88 12 www.countryhomecooking.nl

“Vanuit mijn eindeloze passie en bezieling om voor mensen te kunnen zorgen, is in 2008 Home Country Cooking ontstaan”, vertelt Naomi Zaalberg. “Ik luister zo goed mogelijk naar de wensen van mijn gasten. Of het nou gaat om een bruiloft, bedrijfsfeest, verjaardag, begrafenis of babyshower, mijn doel is het zorgen dat iedereen aan tafel, wat catering betreft, na afloop tevreden naar huis gaat.

Mijn kracht is dat ik persoonlijk werk. Ik rij met liefde Noord-Holland rond op zoek naar de mooiste producten of een bijzondere locatie. Het is belangrijk dat de catering plaatsvindt op een plek waar de gast zich prettig voelt. Dat kan thuis zijn of juist, voor de gelegenheid, op bijvoorbeeld een landgoed.

Ik zorg voor een passende aankleding en een menu op maat. Als het nodig is, regel ik het van A tot Z; of ik nu alleen met een pan soep moet komen of dat ik een zoveel-gangen menu verzorg, met alles dat daarbij komt kijken, ik doe het met evenveel liefde en zorg.

De gerechten maak ik met mooie en pure ingrediënten, indien mogelijk biologisch, uit de streek en rekening houdend met het seizoen. Ook werk ik veel met eetbare bloemen. Deze geven het gerecht een prachtige kleur en een heerlijke smaak.

Ik zorg altijd voor bijzondere, kleurrijke gerechten waar groenten de overhand hebben. Doordat ik alles zelf maak, kan ik ook goed inspelen op wensen in relatie tot allergieën.”

Catering – Food For The Mood

Otterkoog 18b, 1822 BW Alkmaar
Telefoon: 06-15 05 35 38 www.foodforthemood.nl

Ludo van Twuijver is de drijvende kracht achter zijn succesvolle bedrijf Food for the Mood. Dankzij kwalitatief uitstekende en betaalbare catering, voor zowel het bedrijfsleven als de particulier, is Food for the Mood een begrip in de regio.

Het geheim van kok en organisator Ludo is dat hij, dankzij twintig jaar werkervaring en mensenkennis, precies weet wat zijn klanten verwachten – zowel op het gebied van smaak als aankleding.

“Samen met de klant streven we naar perfectie, en daarom bespreken we nauwkeurig met elkaar wat de wensen zijn. Food for the Mood staat altijd open voor suggesties, opvattingen en originele ideeën. Want elke catering blijft maatwerk en moet volledig aansluiten bij het gezelschap.”

“We bieden het totale cateringaanbod: (ontbijt)buffet, lunch, high tea, borrel en BBQ”, gaat Ludo verder. “Het succes van elke catering die wij verzorgen, begint al bij ons beleid; we zijn een duurzame cateraar en werken zoveel mogelijk met biologische en ambachtelijke producten. Respect voor mens, dier en milieu staat voorop.

We bereiden elke catering met zorg voor in onze keuken in Amsterdam of Alkmaar. Maar onze specialiteit is wel ‘live-cooking’; dan verwennen we onze gasten door ter plekke te koken – bij de klant thuis of voor de gelegenheid op een favoriete stek elders. Ons totaalaanbod houdt ook in dat we de aankleding tot in de puntjes verzorgen.

Naast goed eten heeft elk feest vanzelfsprekend een mooie aankleding nodig. Daarom kun je bij ons ook terecht voor onder meer tenten, trendy bars, statafels, ballonbogen en bloemstukken.”

Volg Smaakvol NH via Bloglovin

Gideon Teubl

Gideon Teubl is initiatiefnemer van het platform Smaakvol Noord-Holland. Hij richt zich met zijn team op het onder de aandacht brengen van leuke aparte en unieke horeca. Met zijn overtuiging ‘Eten brengt mensen samen’ wil hij doormiddel van Smaakvol NH de horeca, foodondernemers en de consumenten verbinden om zo samen te kunnen genieten van de mooie ambachten en producten uit Noord-Holland.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©