Noord-holland

De Tropen, café en restaurant in Amsterdam

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Smaakvol NH

Amsterdam, jaren heb ik er gewerkt, kom er regelmatig om te winkelen, een hapje te eten, musea te bezoeken of om naar een concert te gaan.

Je kent ze vast wel, die plekken waar je altijd heen gaat, vaste winkels, lunchtentjes of een restaurant waar je ’s avonds een hapje gaat eten. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee.

Maar het is nog leuker om nieuwe plekken te ontdekken. Plekken waarvan je van het bestaan niet afwist.

Zo’n plek is café restaurant De Tropen. Ahh denk je nu, dat is een bekende naam, is het soms onderdeel van Het Tropenmuseum? Want dat museum, of je er bent geweest of niet, dat kent vrijwel iedereen. Er komt altijd wel een herinnering of een gebeurtenis naar boven.

Als ik aan Het Tropenmuseum denk, denk ik aan het Kindermuseum, dat heet helemaal niet zo, maar zo heb ik het in mijn hoofd genoemd, het heet Tropenmuseum Junior.

Ik was denk ik een jaar of tien. Samen met mijn ouders en een vriendinnetje gingen we naar Amsterdam, met de trein, daarna met de tram, naar Het Tropenmuseum. Met dat vriendinnetje ging ik naar het Kindermuseum. Daar was op dat moment een expositie over Bali.

En zoals nu ook op de website staat, zo heb ik het ook écht ervaren: ‘Als je het Tropenmuseum Junior binnenstapt, stap je in een andere wereld.’

Ik ben er daarna nooit meer geweest, aan de ene kant uit angst dat die mooie herinnering uiteenspat en anderzijds omdat het er niet is van gekomen.

Tot vandaag.

Met het openbaar vervoer tot aan de deur

De tram vanaf het Centraal Station stopt bijna voor de deur op het Alexanderplein. Het imposante gebouw, het Koloniaal Instituut, is een rijksmonument en doet sinds 1926 dienst als Tropenmuseum en staat aan de rand van het Oosterpark en op een steenworp afstand van Artis.

Voordat we het museum ingaan lunchen we in café restaurant De Tropen, gesitueerd aan de achterkant van het museum. Als we binnenkomen, zien we dat je er ook vanuit het museum zelf kunt komen.

Je ziet inderdaad veel bezoekers heen en weer gaan: het museum uit, een kop koffie drinken met wat lekkers erbij, even lunchen en dan weer het museum in.

Fusina Verloop, met wie we hebben afgesproken, heet ons hartelijk welkom en zal alle finesses van dit restaurant vertellen en laat ons de ruimte zien.

Twee jaar geleden is de gehele branding aangepast, maar ook het interieur, dat is ontworpen door Piet Boon. De inrichting ziet er zeer vernieuwend en verzorgd uit.

Een gevarieerde menukaart

We zoeken een plekje op één van de banken en bekijken de uitgebreide en veelzijdige menukaart.

Fusina vertelt dat chef-kok Hans Ribbens  een aantal gerechten zal maken van de kaart. Dat vinden wij uiteraard een prima plan.

De menukaart is zeer gevarieerd, er staan gerechten op van over de hele wereld, maar wat de kaart heel speciaal maakt is dat een aantal gerechten aansluit op de grootste expositie die wordt gehouden in het museum.

KIT, Royal Tropical Institute

Café Restaurant De Tropen werkt samen met het KIT.

Daar zitten verschillende start ups. Er wordt onderzoek gedaan naar tropische ziektes en er wordt gewerkt aan de hand van Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Leuk om te weten is dat een deel van de winst van het café restaurant De Tropen naar het KIT gaat.

Sous-chef Kell Zwart komt aan tafel om het eerste gerecht te serveren: een veganistische Thaise pompoensoep met een keur aan Thaise ingrediënten zoals: laos, kokos, gember, taugé.

Wat de gerechten uniek maakt is dat er producten worden gebruikt uit de buurt.  Zo staan bijvoorbeeld de Samosa’s van Mama Kenia op de kaart.

Het tweede gerecht is een Poké Bowl. Onze eigen Poké bowl smaakt al fantastisch, maar die van café restaurant De Tropen smaakt ook zeer goed. De bowl zit vol met mooie producten, zoals de zalm die hier in het restaurant wordt gerookt. Dit gerecht kan ik je zeker aanraden als lunch.

Daarna wordt een pita broodje opgediend met paprika hummus. Zelfgemaakt met de meest verse en smaakvolle ingrediënten, zoals gerookte paprika, koriander en peterselie.

De zoete aardappelburger is één van onze favorieten deze lunch.
We sluiten af met een gerecht dat speciaal op de kaart staat naar aanleiding van de expositie, het is het Surinaamse gerecht Moksi Meti, met kruidig, zacht gegaard en gerookt buikspek, kippendij, Fa Chong worst, tjau min en Madame Jeanette sambal.

De lunch zit er op, al kan ik beter zeggen er in. Tijd om het Tropenmuseum in te gaan. Ik ben heel benieuwd of het mijn herinnering kan overtreffen.

Ben je in het Oosterpark of Artis, of iets verder weg in Amsterdam ga dan zeker lunchen bij café restaurant De Tropen.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©