Noord-holland

De wereld op je bord
Een verbindende expositie

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Rick Akkerman en FrankaFotografeert

Fotograaf Rick Akkerman en zijn beste vriendin Ema Najetovic ontwikkelden een prachtige documentaire expositie over negen Alkmaarse gezinnen aan tafel, tijdens een -voor hen- belangrijke maaltijd.

Rick en Ema hebben samen  met de gezinnen gegeten. Rick heeft de foto’s gemaakt en Ema heeft de verhalen die je bij de foto’s kunt lezen geschreven. Tot 29 september kun je de levensgrote foto’s in de Grote Kerk in Alkmaar bekijken. Hoewel het er maar negen zijn, adviseren wij je om er zo’n 45 minuten voor uit te trekken zodat je alle teksten kunt lezen.

Vrienden uit het buitenland op visite? De teksten zijn in het Engels vertaald, dus neem ze gewoon mee.

Negen gezinnen, negen culturen

De foto’s zijn zo genomen dat het lijkt alsof je als kijker mee eet, of op z’n minst in de kamer aanwezig bent. Je krijgt een intiem inkijkje in de woonkamers van de gezinnen.

Wat je ziet is heel verschillend en varieert van een Surinaams gezin tijdens de kerstbrunch tot een Nederlands gezin tijdens het paasontbijt. Het is een documentaire reeks en dat wil zeggen dat de foto’s laten zien hoe het écht is.

De gezinnen hebben niet geposeerd voor de foto. De wens van Ema was om de verschillende culturen in Alkmaar, de diversiteit die de stad heeft, waardig te tonen.

“Alle mensen die hier wonen, maar hier niet vandaan komen, hebben een verhaal. Een verhaal dat net iets anders is dan het gewone verhaal van geboren en getogen.

Ik wilde heel graag laten zien dat we, ondanks onze herkomst, heel erg op elkaar lijken. We komen graag samen en we zijn trouw aan waar we vandaan komen. Trots ook wel.”

“Alsof je bij de gezinnen aan tafel zit.”

“Die menselijke trots en het vasthouden aan waar we vandaan komen hebben we allemaal; of je nu in Breda geboren bent, en verhuisd naar Alkmaar of dat je gewoon uit een paar dorpen verderop komt, je houdt altijd een band met waar je vandaan komt.”

“De expositie laat zien dat we allemaal hetzelfde zijn, of in ieder geval hetzelfde doen. Samenkomen en genieten… van elkaar en van eten!”

“We hebben de gezinnen geselecteerd op basis van tot 10 culturele groeperingen in Alkmaar en op basis van actuele nieuwkomers. De expositie toont onder andere gezinnen uit Turkije, Nederlands-Indië, Syrië, Suriname, Antillen, Joegoslavië en Polen.

Tijdens de expositie kun je genieten van die diversiteit met al het moois dat het ons brengt!’’. Aldus Ema.

Fantastische expositie

Zoals je op Instagram misschien al hebt gezien, hebben wij, Gideon & Franka, de expositie al gezien. Ga jij dat ook doen? Het is absoluut de moeite waard. De expositie is prachtig en komt helemaal tot z’n recht in de Grote Kerk.

De foto’s zijn drie meter bij twee meter en geven je een gedetailleerd inkijkje bij de gezinnen thuis. We zijn benieuwd naar waar jij je in herkent of wat jouw inspireert.

Zoals wij met Smaakvol Noord-Holland zeggen ‘eten verbindt’ en dat zie je precies terug in deze fantastische expositie.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©