Noord-holland

Op groenten georiënteerd restaurant Bij Qunis

Tekst Smaakvol NHFotografie FrankaFotografeert

Het op groenten georiënteerd restaurant Bij Qunis is gehuisvest in het gemaal De Lynden (1847) daar zijn we begin 2015 gestart met ons restaurant. Natuurlijk heb je hier ook vis en vlees. Maar mensen zijn zo verrast door de smaak van onze groente, dat ze er zelfs voor terugkomen.

Veganisten en vegetariërs zijn zo dankbaar, maar ook de mensen die een glutenintolerantie hebben, zij kunnen bijna nergens terecht, maar hier wel. De koks draaien er hun hand niet voor om”, vertelt Tamara Kunis, eigenaresse van Restaurant Bij Qunis.

“Als 16 jarige ben ik als kok begonnen
bij restaurant De Bokkendoorns. Daarna heb ik in diverse sterrenrestaurants gewerkt in onder andere Londen en New York. Het laatste restaurant waar ik heb gewerkt is De Kas in Amsterdam.

Daar was ik goed op mijn plek, dat kwam mede doordat het zeer groente georiënteerd is en dat ben ik ook. De drang om toch iets voor mezelf te beginnen werd steeds groter en uiteindelijk heb ik de stap genomen”, vertelt Ronald Kunis, chef-kok en eigenaar van Restaurant Bij Qunis.

‘Mensen zijn zo verrast door de smaak van onze groente, dat ze er zelfs voor terugkomen. Veganisten en vegetariërs zijn zo dankbaar, maar ook de mensen die een glutenintolerantie hebben, zij kunnen bijna nergens terecht, maar hier wel.’

“Voorwaarde was wel dat we het samen zouden gaan doen. Ronald met zijn ervaring in de horeca als kok en ik met mijn ervaring in het bedrijfsleven. Door onze kennis samen te voegen zijn we een echt team en vullen we elkaar perfect aan,” vult Tamara aan.

Dineren in een oud gemaal in Lijnden

“De insteek voor het restaurant was iets creëren waar we zelf ook zouden gaan eten. Samen met de gemeente zijn we in gesprek gegaan en daarna met Stichting Boei. Deze stichting hersteld oude panden, maar koppelt daar direct ook een herbestemming aan. Zij stelden ons het gemaal in Lijnden voor.

We zijn er gaan kijken en na de eerste bezichtiging waren we gelijk verkocht. Het gemaal was in oude staat, wat vervallen en zelfs de dieselmotoren stonden er nog. We kregen de keuze waar we het restaurant zouden willen, in het ketelhuis of het pomphuis.

Om diverse logistieke redenen, hebben we gekozen voor het ketelhuis. Samen hebben we het restaurant ingericht, gelukkig hebben we allebei dezelfde smaak. De inrichting is een combinatie tussen oud en nieuw geworden en met het behoud van het industriële.”

Alleen verse producten  uit de streek op je bord

“We richten ons op lunch, maar voornamelijk op het diner. Ik kook met frisse en zure elementen, een mooie combinatie. En groente georiënteerd, we verbouwen onze groenten zelf. Daarnaast werken we met lokale producten.

De kazen haal ik zelf bij de boer, hier om de hoek haal ik de asperges en aardbeien en de eieren haal ik bij een boertje in Heemstede. Op dit moment komen de appels en peren bij de buren vandaan. Verse producten, kwaliteit op het bord en in het glas dat is belangrijk en ik wil dat je dat proeft.”

Restaurant Bij Qunis
Akerdijk 12, 1175 KT Lijnden
restaurantbijqunis.nl

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©