Noord-holland

Hobbykoks geven dagelijks kookinspiratie

Tekst: Smaakvol NH Fotografie: Aangeleverd / FrankaFotografeert

Wat eten we vandaag? Dat is een bekend probleem voor heel veel mensen. Om je hierbij te helpen heeft Smaakvol NH een oproep aan hobbykoks gedaan via Facebook en Instagram

Wat zijn er leuke reacties binnengekomen, en wat een creatieve koks hebben we in Noord-Holland. Vandaag stellen de zeven hobbykoks zichzelf aan je voor.

Renée de Feijter
Gedurende mijn jeugd gingen mijn ouders en ik regelmatig naar Frankrijk op vakantie met als veelvoorkomende activiteit; het bezoeken van wijnhuizen.

Hier konden zij dan inspiratie opdoen voor hun eigen wijnwinkel in het centrum van Alkmaar en eventueel inkopen doen.

Als kind is natuurlijk niks saaier dan het meegaan naar deze wijnhuizen, waar je niet veel speelruimte had en altijd zachtjes moest zijn. Ik had dan ook al jong besloten; wijn is stom en ik ga daar later niks mee doen.

Maar naarmate je ouder wordt, krijg je zomaar ineens ook de interesse in mooie wijnen in combinatie met goed eten. Heel gek!

Koken heb ik geleerd van mijn moeder én van mijn werk als koks-assistent bij een grote kookschool in Amsterdam en Haarlem.

Hier begeleide ik samen met een chef grote groepen mensen die een workshop of kookcursus volgden.

Ik woon en werk in Alkmaar én bereid vanuit mijn eigen keuken regelmatig gerechten voor mijn vriend, ouders of vrienden.

Mijn voorkeur ligt bij de Franse en Aziatische keuken, of een combinatie van deze twee. Maar van het maken van een echte Hollandse kippensoep word ik ook heel gelukkig.

Louisa Boddendijk
Mijn naam is Louisa, 48 lentes jong en moeder van 3 draakjes in alle soorten en maten. Getrouwd met Nanne, die wat koken betreft vooral geniet en eet maar wel vaak het buitenkook gedeelte op zich neemt.

Ik noem hem altijd papalou voor de grap omdat ik de eigenaresse ben van het foodblog www.mamaloukookt.com.

Ook ben ik een kookboekenwurm, verslaafd aan lekker eten en recept verbouwer.

Als klein meisje stond ik al in de keuken met mijn vader cakes te bakken. Waarschijnlijk vooral om de gardes af te mogen likken. Maar ik ging op vrijdag vaak mee naar de markt in Leeuwarden en zocht dan samen met mijn moeder de vis uit.

Mijn vader maakte deze dus zelf schoon en ik stond er met mijn neus bovenop. Melk uit de winkel? Welnee, papa ging naar de boer verderop, kocht daar liters melk in een heuse melkbus.

Thuis werd de melk gepasteuriseerd en in flessen gedaan. Toen kon dat gewoon.

Waarschijnlijk is daar de basis gelegd en is mijn passie voor alles wat met koken en eten te maken heeft ontstaan.

Momenteel kook ik voor Thuisgekookt, dit is een online platform waar je als hobbykok maaltijden kan delen in je buurt.

Ik kook onder de naam Mamaloukookt met liefde en heb al aardig wat afhalers die zeer enthousiast zijn over mijn kookkunsten. Dat maakt me altijd blij!

Ondertussen is het koken een uit de hand gelopen hobby van me en heb ik dus mijn eigen foodblog. Momenteel werk ik hier nog hard aan, dus nog niet de hele vormgeving is up-to-date.

Dit blog ben ik begonnen op verzoek van mijn oudste. Ze maakte zich zorgen over de toekomst. Kon zij, als ik uiteindelijk het tijdige met het eeuwige verwissel, überhaupt wijs worden uit mijn krabbels en notities die ik overal bewaar.

Volgens mijn toen 16-jarige meid moest ik het digitaliseren. Ondertussen is ze bijna 20 en helpt me af en toe met een foto maken voor de site, appt ze me met kookvragen nu ze net op haar zelf woont. En denkt ze af en toe enthousiast mee.

Ook de andere twee kids weten niet beter dan dat hun moeder in de keuken te vinden is. En als ik daar niet ben is ze wel iets aan het doen wat er mee te maken heeft.

Ondertussen heb ik mijn eigen domeinnaam, Facebook-pagina en Instagram voor Mamaloukookt. Ook ben ik de eigenaresse van webwinkel mooiismooi.nl, hiervoor maak ik unieke en dus handgemaakte spulletjes op mijn naaimachine.

Omdat mijn passie bij het koken ligt, ben ik in de toekomst van plan om mooiismooi samen te voegen met Mamaloukookt en hiervoor een hippe keukenschorten lijn te ontwerpen.

En nu dus recepten aan het bouwen voor de bezoekers van Smaakvol NH, ik heb er zin in.

Culinaire groet,

Louisa

Sasja Spek
Ik ben Sasja Spek, 48 jaar en moeder van twee zonen in de basisschoolleeftijd. Ik heb veel verschillende banen gehad, breed opgeleid en als laatst gewerkt in het onderwijs als leerkracht.

Van jongs af aan ben ik opgegroeid en groot gebracht met groente en fruit van de tuin, eerst van de moestuin van mijn opa en later heeft mijn moeder deze overgenomen en werkt daar nog steeds met veel plezier in. Verse groente en fruit verwerk ik dan ook graag in mijn gerechten.

Ik heb ook andere tijden gekend en vanuit daar ben ik onder andere recepten gaan schrijven, voor op de website www.basishulp.nl, die gezond, makkelijk, snel en budgetvriendelijk zijn.

Er is altijd wel iets in huis waar je wat lekkers mee kan maken!

Simone Lavrijsen
Welkom! Ik ben Simone Lavrijsen, een doenige dertiger uit de kaasstad Alkmaar. Als je het mij vraagt, dan ben ik een pleaser op het gebied van eten, een uitslover en een perfectionist zonder poespas.

Want als het om eten draait, dan vind ik het in eerste plaats belangrijk dat het lekker is, daarnaast ga ik voor gezond met de juiste dosis guilty.

Voor mij zit het namelijk zo: ik hou van de stad en van de natuur!
In mijn vrije tijd ben ik graag ondernemend. Sporten, met vrienden op pad, een stad bezoeken en daar alle hotspots ontdekken.

Mijn overlevingsstrategie? Waar koop ik de lekkerste verse noten, die ene speciale kaas, best brewed biertje of no1. ijs in town? Mijn missie? Gewoon, gezellig genieten!

Zelden ga ik met een boodschappenlijstje de deur uit, doe mij maar wat er goed uit ziet of lokaal te verkrijgen. Eenmaal thuis duik ik dan de keuken in, mijn creativiteit ontstaat vaak rechtstreeks uit de (koel-) kast.

Mix, match en make! Ik wil je verrassen met recepten die jou weinig tijd en geld zullen kosten en gemak en gezelligheid zullen bezorgen.

Vanuit dit idee is mijn versconcept ‘Cuisiem’ ontstaan, een vers concept dat erop gericht is om anderen blij te maken met finefood. Fijn van formaat en verrukkelijk verrassend. Leuk om cadeau te geven of te krijgen.

Neem eens een kijkje op mijn Insta: //www.instagram.com/cuisiem/

Francijna van Diepen
Hoi Ik ben Francijna van Diepen. Ik woon in Oudkarspel. Ik heb bijna 20 jaar in de horeca van zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gewerkt.

Sinds een jaar sta ik nu in de keuken van de Binding in Zuid-Scharwoude waar ik (gezonde) lunches verzorg. Dat varieert van broodjes, smoothies tot soep en salades.

Koken is een grote hobby van mij. Toen ik samen met mijn man kwam en kinderen kreeg, ging ik mij in koken interesseren. Sinds een jaar of 12 ben ik i.v.m. gezondheid gestopt met koken uit zakjes en pakjes. Daarbij let ik op mijn zout gebruik.

In 2013 ben ik begonnen op de FB-pagina van “Langedijkers” met het wekelijks plaatsen van recepten. Dat doe ik nu nog steeds. Van daaruit ben ik mijn FB-pagina “Francijna Cooking Mama” begonnen. Daar plaats ik 3x per week een recept. Op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Sinds kort is één van de recepten een slowcooker recept. Naast mijn FB-pagina “Francijna Cooking Mama” heb ik ook nog een FB-pagina met bbq recepten, “Francijna BBqooking Mama”. Dat moet nog een beetje worden opgebouwd.

Naast koken ben ik veel in onze groente-, kruiden- en fruittuin achter ons huis te vinden. Van al het fruit uit onze tuin maak ik jam. Dat verkoop aan huis of bij Bakkumsboetje. Naast koken en tuinieren heb ik nog 2 grote hobby’s, fitness en wandelen. Bewegen vind ik erg belangrijk.

Michèle van den Brink
Mijn naam is Michèle van den Brink, ik ben in 1974 geadopteerd uit India. Ik ben moeder van twee meiden alle twee geadopteerd uit India.

Van jongs af aan houd ik al van allerlei soorten eten. Toen ik klein was en ik in het kindertehuis in India woonde, keek ik altijd stiekem mee in de grote keuken van waar de zusters het voedsel bereiden voor alle kinderen, zusters en hulpen.

Ik was gefascineerd van het bereiden van voedsel, maar ook van de geur van kruiden.

Eenmaal in Nederland, keek ik altijd mee over de schouders van mijn adoptievader en probeerde ik in mijn hoofd te prenten: hoe maakt hij het gerecht, wat doet hij er allemaal in en hoe is de geur van het gerecht (gelukkig voor mij, kookte hij heel divers en uit allerlei landen).

Later toen ik groter was ben ik meer mijn eigen smaken gaan ontwikkelen, vooral zonder pakjes en zakjes het liefst biologisch en altijd met verse groenten.

Ik kook zonder zout en laat de verse groenten en kruiden de gerechten optimaal de smaak domineren. Geraffineerde suikers probeer ik zoveel mogelijk te vermijden.

Mijn grootste passie in mijn leven is dan ook koken, maar uit eten gaan vind ik ook heerlijk, huizen stylen en advies geven voor het dekken van tafels op feestjes, brocante fairs aflopen voor het scoren van allerlei serviesgoed staan ook hoog in het vaandel bij mij!

In 2014 ben ik begonnen met op Facebook mijn recepten te delen en foto’s te maken van mijn gerechten.

Maar sinds ik in 2016 gevraagd ben om voor een brocante woonblad enkele van mijn recepten prijs te geven, heb ik de stap genomen en ben ik officieel aan het bloggen begonnen onder de naam ‘Michèle’s Keuken’ www.micheleskeuken.nl.

Sinds 2018 heb ik ook mijn eigen bedrijfje opgezet als cateraar, freelance (privé) kok, kookboekenschrijfster en foodstyliste. In 2019 is ik mijn eigen kookboek uitgekomen ‘de Blije Keuken’ waar ik ontzettend trots op ben!

Tim Neckritz
I am 37 and grew up in Germany where I always watched my grandma in the kitchen. She was also the first one who taught me how to cook, so a lot of tricks I use today are around 85 years old now.

Later I spent a lot of time working in hospitality, living in the USA, Spain, Sweden, Switzerland and now the Netherlands.

I owned restaurant in Switzerland and in Spain but always as the host and never in the kitchen.

This changed while working in Sweden, when I was not only working as the restaurant manager but also the chef in that place.

I don’t cook on a professional level anymore but travelling and meeting a lot of people from so many different countries I love to cook and I spent most of my free time in the kitchen, experimenting with different flavors, spices and exotic ingredients. Let’s meet on Instagram or Facebook.

Next to that I love to bake strolling the markets for fresh fruits and other ingredients.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©