Noord-holland

Mensen met elkaar verbinden door middel van eten

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Een etentje in Amsterdam, gewoon bij mensen thuis, met nog meer mensen die we (nog) niet kennen. Deze keer, tijdens de lancering van het platform en de app ‘Meals Unite’, met chef-kok Julius Jaspers in de keuken. Die overigens geen host is bij ‘Meals Unite’ maar bevriend is met initiatiefnemer René Bakker en zijn partner Annelies Putman Cramer.

In de keuken staat een curry te pruttelen op het fornuis, het gehakt staat in de oven en het ruikt er heerlijk. De lange tafel is prachtig gedekt, op het menu de tafelschikking en als finishing touch kaarsjes en bloemen. In de tuin zitten de eerste gasten aan de wijn.

Het eten is klaar en we kunnen na een vluchtige kennismaking met de andere gasten aan tafel. Annelies serveert samen met Julius het eten. “Ik heb verschillende gerechten gekookt.

Een vegetarische tomatencurry die ook glutenvrij is, rijst en Laap Mu (fijn gehakt, met crispy onions, komkommer en limoen). Het gaat om de gezelligheid, de contacten en de gesprekken die ontstaan. Het eten is bijzaak.”, vertelt Julius.

Contacten leggen in huiselijke sfeer

De eerste contacten zijn gelegd, we scheppen voor elkaar op en genieten van het heerlijke eten en de gezellige mensen in een huiselijke sfeer. Precies wat ‘Meals Unite’ wil.

René Bakker vertelt: “Samen met regisseur Diederick Koopal heb ik veel energie in ‘Meals Unite’ gestoken, omdat het ons een erg leuk idee lijkt dat mensen bij elkaar over de vloer komen. Want wat gebeurt er dan, je leert mensen kennen, je hoort wat mensen doen.”

“Ik dacht we laten een app bouwen, we zetten hem aan en het wordt het allemaal geweldig. Dat ging dus niet zo. We hebben erg lang aan de app moeten bouwen. Met vallen en opstaan is het ons gelukt om het platform ‘Meals Unite’ op te zetten.”

‘Meals Unite’ is echt een hele mooie manier om op lokaal niveau mensen met elkaar te verbinden door middel van eten.

“Je kunt heel vaak in een restaurant eten, maar als je bij mensen thuis eet, dan ontstaat er iets. Want hoe leuk zou het zijn als mensen elkaar eens leren kennen in plaats van dat ze langs elkaar heen schuiven in de tram of op straat.

Er gebeurt zo ontzettend veel in een stad en mensen doen zulke leuke en bijzondere dingen, maar je weet het eigenlijk helemaal niet van elkaar. Hoe mooi zou het zijn wanneer binnen een jaar 800.000 Amsterdammers bij elkaar over de drempel zijn geweest om te komen eten.”

Hoe Meals Unite werkt

Co-founder Kelvin vertelt over de host en zijn gasten. Want voordat je kunt gaan koken, moet je eerst een evenement aanmaken op het platform ‘Meals Unite’.

“Als host stel je jouw huis open voor een x aantal gasten en kook je een diner. Wat je gaat koken, laat je natuurlijk weten. Je stelt een menu samen, geeft aan wat het kost, kiest een datum, je geeft aan hoeveel mensen er bij jou kunnen aanschuiven en je plaatst het evenement op het platform.”

“Gasten die bij jou willen komen eten melden zich via ‘Meals Unite’ aan. Deze gasten zien op een kaart ongeveer waar jij woont. Het exacte adres krijgen zij kort van te voren te horen.

En de host krijgt te horen hoeveel gasten er uiteindelijk komen en of het etentje doorgaat. Eigenlijk heel simpel. ‘Meals Unite’ is echt een hele mooie manier om op lokaal niveau mensen met elkaar te verbinden door middel van eten.”

Tips voor een succesvol etentje

Hou je van koken, gezellige etentjes, dan kun jij je opgeven als host én heeft chef-kok Julius Jaspers een aantal tips voor je.

“Maak het jezelf niet te moeilijk, bereid de gerechten goed voor, houd het bij simpele en eenvoudige gerechten met mooie ingrediënten en blijf bij jezelf, maak iets wat jij lekker vindt.

Maar geniet vooral, maak er samen een gezellige avond van, ook met de host erbij. Er niets irritanter dan dat de host in de keuken staat te zweten, terwijl de gasten aan tafel zitten.” Aldus Julius.

Dank jullie wel René en Annelies voor jullie gastvrijheid en leuk jullie te hebben leren kennen!

Enthousiast? Meld je aan bij MealsUnite.com


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©