Noord-holland

Samen koken met de chef-kok van jouw favoriete restaurant

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Een etentje, en niet zomaar een etentje, maar een 4-gangen diner in sterrenrestaurant Lucas Rive in Hoorn, Noord-Holland. Deze keer, tijdens de kennismaking  van het concept ‘Cooqing’, staat niet alleen chef-kok Lucas Rive en zijn team in de keuken, maar ook foodbloggers ‘Gezonde Dutchies’ Mirella Koeten en Denise Schuitemaker. 

In de keuken zijn Mirella en Denise samen met chef-kok Lucas Rive en zijn team druk bezig met de laatste voorbereidingen. De gerechtjes zien er schitterend uit, dus dat beloofd wat! De grote ronde tafel is gedekt, de menukaart staat op tafel, de kaarsjes worden aangestoken en de glazen gevuld.

Na een korte kennismaking met de andere gasten, foodbloggers en initiatiefneemster van ‘Cooqing’ Yvon Veugelers, worden de amuses geserveerd. Bij elke gang wordt er uitgelegd wat het gerecht is en wordt er een passende wijn ingeschonken. Mirella en Denise reageren enthousiast op de gerechten. Ze zijn ontzettend trots op wat zij hebben gemaakt.

Het ‘Cooqing’ concept

Yvon Veugelers vertelt: “Samen met mijn man heb ik ‘Cooqing’ opgezet. Het idee is ontstaan omdat wij zagen dat doordeweeks de restaurants nagenoeg leeg zijn. Daar moest toch wat op te vinden zijn. Er zijn zoveel mensen gek op koken en eten.”

“Zo kwamen we op het idee om mensen die graag in de keuken staan uit te nodigen om te komen koken in een (sterren)restaurant. De kookliefhebber nodigt een aantal vrienden of familie uit die ’s avonds in het restaurant komen eten. Op deze manier heeft de hobbykok een leerzame en ontzettend leuke ervaring en omdat hij of zij gasten heeft uitgenodigd, die komen eten, is het restaurant gevuld.”

“Na twee jaar onderzoeken, het concept aanpassen en het krijgen van steeds meer enthousiaste reacties zijn we van start gegaan en hebben we deze avond georganiseerd samen met Mirella en Denise.”

Yvon vertelt verder over hoe het concept ‘Cooqing’ werkt. Want voordat je in de keuken van een (sterren) restaurant staat te koken, moet je eerst de ‘Cooqing’ voucher online kopen. Deze kost € 89. Dan kies je het restaurant waar jij zou willen koken. Er doen restaurants in heel Nederland mee, dus je zit niet vast aan een plaats of provincie. Als je een restaurant hebt gekozen, dan meld je je aan en wordt er contact met je opgenomen. Samen met de chef-kok kies je een datum en bespreek je wat het menu gaat worden.

Lucas Rive

Chef-kok Lucas Rive is zeer te spreken over het concept. “Het is erg leuk om enthousiaste mensen in je keuken te hebben staan. Overdag draaien ze mee en helpen ze bij het voorbereiden van de gerechten. Het menu hebben we van te voren besproken.”

“We verdelen de taken, zodat duidelijk is wie wat gaat doen. Ondertussen leer ik ze handigheidjes, snijtechnieken en vertel ik over mijn filosofie van eten en koken. Het is erg leuk om de passie die je hebt te delen. ‘s Avonds komen de vrienden of familie van de kookliefhebber eten. Bij elk gerecht wordt trots uitleg gegeven.”

“Het voorbereiden en koken met Gezonde Dutchies Mirella en Denise ging erg goed. Ze waren enthousiast en leergierig en hebben zeker een aantal nieuwe dingen geleerd, zoals coquilles schoonmaken. Na twee keer ging dat vlekkeloos. Erg leuk om te zien.”

Thuis op topniveau koken

Inmiddels zijn we toegekomen aan het dessert. Yvon, initiatiefneemster van ‘Cooqing’, vertelt ons een primeur. “Binnenkort kun je ook thuis op topniveau koken. Je bestelt online de ‘Cooqing Box’. Daarin zit alles wat je nodig hebt, zoals een uitgebreide receptuur, alle ingrediënten en een link naar de video, waar de Michelin sterrenchef-kok de gerechten stap voor stap doorneemt.
Je krijgt dus de mogelijkheid om in jouw eigen keuken bijvoorbeeld de signature dish van chef-kok Lucas Rive te bereiden.”

Na het dessert genieten we van prachtige bonbons met een kop koffie of potje thee. Het was een geslaagde avond, complimenten voor Gezonde Dutchies Mirella en Denise, die samen met chef-kok Lucas Rive en zijn team een geweldig 4-gangen diner hebben bereid.

En ontzettend leuk om met Yvon en haar concept ‘Cooqing’ kennisgemaakt te hebben. Een aanrader voor iedereen die gek is op koken en lekker eten.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©