Noord-holland

Streekproduct de aardappel is niet meer leverbaar

Tekst: Smaakvol NH Fotografie:Unsplash

Noord-Hollands streekproduct de aardappel is niet meer leverbaar?!

Veel kranten begonnen deze week met een artikel over Astrid Francis, de boze boerin die zesduizend kilo van haar eigen aardappels op de stoep van het hoofdkantoor van DEEN heeft gestort.

Waarom? Ze zegt dat de schuren van boeren vol liggen met aardappels, en DEEN geeft aan dat ze hun aardappels uit het buitenland moeten halen, omdat ze geen aardappels kunnen krijgen uit de regio.

Waar gaat het mis zou je denken. Een stukje communicatie misschien? Wat het ook mag zijn, dit geeft eens te meer aan dat ‘wij’ de consument, meer op de hoogte zouden moeten zijn, waar ons eten vandaan komt.

Gisteravond was Astrid Francis aanwezig bij het televisieprogramma Beau, waar ze vertelde dat ze graag zou zien dat de consument meer de verpakkingen leest om te weten waar de aardappels, vlees of groenten vandaan komt.

Alleen op deze manier kan de consument weten waar hun voedsel vandaan komt, of deze uitverkocht zijn, en krijgen de supermarkten minder macht en de producent een eerlijker bedrag voor het product.

De boerenwinkel

De boerenwinkels en de verkoop stalletjes langs de weg profiteren van de coronamaatregelen. Consumenten kiezen vanwege supermarktangst vaker dan ooit voor producten uit de regio.

Boerenwinkels boeken in de afgelopen weken omzetstijgingen tot wel 80 procent. Er is een groeiende groep mensen die de supermarkt sinds de coronacrisis vermijdt.

Men verwacht dat het grootste deel van deze mensen ook blijft bestellen en/of afhalen.

Geen verkoopmogelijkheid

Niet elk streekproduct is geschikt om langs de weg te worden verkocht en ligt in een boerenwinkel.

En om een eigen webshop te beginnen en te onderhouden kost naast veel tijd ook een hoop geld, dat de meeste ondernemers op dit moment niet hebben.

Smaakvol NH onderzoek

De uitkomst van een onderzoek onder leden van Smaakvol NH (april 2020), of via smaakvolnh.nl streekproducten verkocht zouden moeten worden was het antwoord, ja, en het liefst een zo divers mogelijk aanbod.

Het merendeel van de deelnemers geeft aan interesse te hebben aan bezorgen en/of afhalen om zo in contact te komen met de regio, de boer en het product.

Smaakvol NH geeft gehoor aan deze vraag van de consument en biedt de mogelijkheid aan om via smaakvolnh.nl streekproducten te verkopen.

Deze webshop wordt steeds verder uitgebreid met unieke Noord-Hollandse streekproducten.

Streekproductenmarkt

Afgelopen februari hebben we tijdens de Smaakvol NH expo/event 2020 de eerste streekproductenmarkt georganiseerd en dit was een groot succes.

Deze manier van het promoten van Noord-Hollandse streekproducten zal in de toekomst, op gepaste 1,5 meter, vaker door Smaakvol NH georganiseerd worden.

Ben jij geïnteresseerd in wat Smaakvol NH voor onze Noord-Hollandse streekproducenten doet? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©