Noord-holland

Vier restaurants, verbonden door bier

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

De pakhuizen en oude fabrieken in de Zaanstreek zijn de stille getuigen van vervlogen tijden. Deze oude tijden herleven in een toegankelijke moderne uitvoering.

Restaurant Brouwerij HOOP

“Restaurant Brouwerij HOOP in Zaandijk, zit het dichtst bij het vuur. Samen met de brouwerij delen zij een nieuw pand, dat geheel in de oude Zaanse stijl is gebouwd. Na een rondleiding door de brouwerij kun je aanschuiven voor een hapje en een drankje in het restaurant, dit kan zonder rondleiding natuurlijk ook.”

“Een van de specialiteiten van het restaurant is het vlees bereiden op de Josper Grill. Dit is een op houtskool gestookte oven die verhit wordt tot 400 graden. Het vlees krijgt hierdoor een heerlijke smaak. Met zestien eigen gebrouwen HOOP en Breugem bieren op de tap zit er altijd wel een passend biertje bij. Ook aan de wijndrinkers is gedacht, naast het uitgebreide bierassortiment, hebben we een wijnkaart met uitstekende wijnen, die ook weer goed samen gaan met de gerechten die we serveren.”

“Naast het restaurant hebben we een delicatessenwinkel ingericht. Hier kun je de échte Zaanse producten kopen, zoals de bieren gebrouwen door Hoop, de chocolade van De Euforij en de smaakmaker Zaanse Sambal

Lagedijk 69-73,
1544 BC Zaandijk
www.brouwerijhoop.nl

Restaurant D’ Swarte Walvis

“Op de Zaanse Schans, aan de Zaan, vind je restaurant D’Swarte Walvis. Dit restaurant is gevestigd in een prachtig pand met een bijzonder verhaal.”

“Het is één pand dat is samengesteld uit drie gebouwen. Elk gebouw had een andere functie. De keuken van het restaurant maakt deel uit van het koopmanshuis, het restaurant zelf van een voormalig weeshuis en de bar is onderdeel van het vleethuis. Het vleethuis is een replica van het originele vleethuis, het pakhuis van de walvisvaarders.”

“De naam D’Swarte Walvis komt van het schip ‘Hoop op D’Swarte Walvis. Cornelis Florisz de Lange, een rijke koopman, was de eigenaar van dit schip én heeft het voormalig Raadhuis aan de overkant van de Zaan laten bouwen. Dit Raadhuis maakt ook deel uit van D’Swarte Walvis.”

“In de keuken van D’ Swarte Walvis staan chef-koks Lars Jongejans en Raymond de Groot. Zij hebben een menukaart samengesteld waaruit je verschillende kleine culinaire gerechtjes kunt kiezen. Deze gerechtjes worden bereid met mooie ingrediënten, vers en uit de streek. En ook hier wordt het bier, gebrouwen door HOOP, geschonken.”

Kalverringdijk 15,
1509 BT Zaandam
www.dewalvis.nl

Restaurant De Smuiger

“Vlakbij restaurant Brouwerij Hoop in Zaandijk, staat een houten pand dat is gebouwd in 1683. Na een grondige opknapbeurt en herstelwerkzaamheden, waarbij de originele oude details bewaard zijn gebleven, is het op dit moment een rijksmonument. Een van die originele elementen is de met tegels beklede schouw, de smuiger.”

“Restaurant De Smuiger is een fijne plek om te lunchen met familie of vrienden, een gezellige borrel met een glas HOOP bier of diner, het Chef’s menu kan ik je zeker aanraden! Maar voor gewoon een goede kop koffie kun je hier ook terecht.

De Smuiger wordt door fietsers en wandelaars veel gebruikt als start- of eindpunt voor een wandeling of fietstocht door de Zaanstreek.”

Lagedijk 7-9,
1544 BA Zaandijk
www.desmuiger.nl

Restaurant Lab-44

“Lab-44 vind je op het Hembrugterrein, tussen Amsterdam en Zaandam, waar ongeveer 100 monumentale panden staan. Het terrein was tot voor kort niet toegankelijk was voor publiek. Het pand waar wij inzitten, was het laboratorium. In 2015 is het terrein verkocht en zijn de panden opgeknapt, waaronder het lab.”

“Lab-44 is een restaurant waar je erg lekker kunt eten, onder andere de beste pizza’s van Noord-Holland, die naar het concept van Gabriele Bonci worden bereid in de Valoriani oven. Hoe deze beroemde pizza’s worden gemaakt, daar kun jeachter komen door de pizza-bak- workshop te volgen. Naast de pizza’s hebben we natuurlijk ook vlees, vis en vegetarische gerechten op de kaart staan”

“Maar Lab-44 is meer dan alleen een restaurant, het biedt diverse food gerelateerde bedrijven een plek. Zo zijn er diverse labs, onder andere het bierlab met een microbrouwerij waar een aantal bieren van het merk ‘Hoop’ en ‘Breugem’ worden gebrouwen en hebben de producenten van Zaanse Sambal hier hun productieruimte.”

We noemen onze restaurants en producenten ook wel de Nieuwe Zaanse
Keuken. Kleine initiatieven die groot worden door samen te werken.

Middenweg 44,
1506 PP Zaandam
www.lab-44.nl

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©