Noord-holland

Zaanse Sambal, een exclusieve smaakmaker

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

“Op een regenachtige zondagmiddag pakte ik het ‘Groot Indonesisch kookboek’ van Beb Vuyk om met de overgebleven rode pepers uit mijn koelkast sambal te maken.”, vertelt Stef Kuiper, initiatiefnemer van Zaanse Sambal.

“Ik woon in de Zaanstreek, het grapje ‘Zaanse Sambal’ was snel gemaakt. Mijn vrouw zei direct dat er dan wel een écht Zaans ingrediënt aan toegevoegd moest worden. Dat werd mosterdzaad. Ik liet vrienden en toenmalige collega’s proeven. En wat denk je? Laaiend enthousiast! Zelfs diegenen die geen sambal lustten.”

“Inmiddels werk ik samen met vriend en horecaman Fons Jansen en horecaondernemer Paul Riteco. Sinds medio april 2017 werken we vanuit een vaste plek op het Hembrugterrein in Zaandam: Lab-44 en zijn we één van de smaakmakers van de Zaanstreek.”

Een echte smaakmaker

“Als echte smaakmaker willen we met onze Zaanse Sambal wegblijven van de reguliere sambal en de Aziatische keuken. Dit omdat we dus graag gezien worden als smaakmaker en niet als heetmaker.

Eigenlijk zijn we de sambal aan het herdefiniëren. Alles wat je weet over sambal, kun je even vergeten. De enige overeenkomst is dat het allebei van of met peper is gemaakt. Zaanse Sambal is veel meer een smaakbeleving. Bij speciaalzaken kun je ons product vinden bij de spreads en de pesto’s.”

“Wij worden graag gezien als smaakmaker en niet als heetmaker”

Zaanse Sambal smaken

“Er zijn drie smaken Zaanse Sambal: Venkel-Laurier, Cacao-Zeezout en de Original. De Original, onze klassieker met o.a. mosterdzaad, doet het erg goed als dip gemengd met mayonaise en gerookte makreel.

De smaak Cacao-Zeezout met cacao nibs en zeezout, is kruidig, heeft een klein bittertje, maar ook flink wat pit. Deze sambal smaakt heerlijk in een runderstoof.

De Venkel-Laurier met groene en jalapeño pepers, is een frisse sambal en smaakt heerlijk in zomergerechten als gegrilde vis of een couscoussalade.

Smokey Hot!

Alle drie de smaken zijn ongeveer even smaakvol en pittig. Daarom hebben we ook een echte pittige en hete sambal, Smokey Hot, aan de lijn toegevoegd. Deze smaak is hetzelfde als de Original, alleen hebben we er gerookt paprikapoeder en gerookte habanero pepers aan toegevoegd. Deze is echt voor de liefhebber van pittig!”

Culinaire smaakmaker

“Een groot compliment is dat de horeca onze exclusieve smaakmakers gebruikt in hun gerechten. Erg mooi om te zien dat ons product op culinair gebied aanslaat.

Samen met Breugem bier uit Zaandijk hebben we een bier met peper ontwikkeld: Heet & Stout. Het bier wat we hebben gebruikt is een Stout, een wat zwaarder en donkerder bier.

We hebben de pepers gerookt en op alcohol gezet, er is daar een tinctuur van gemaakt en in de laatste fase toegevoegd aan het brouwproces. Het bier heeft een bijzondere en ietwat bizarre smaak.

We hebben het ingezonden naar de Dutch Beer Challenge en tot onze verrassing hebben we er goud mee gewonnen in de categorie ‘Innovatie Speciaal’. Zo leidt een samenwerking van twee Zaanse smaken tot een mooi eindresultaat.”

Zaanse Sambal
Middenweg 44, Zaandam
www.zaansesambal.nl


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©