Noord-holland

Geloof, hoop & Zuivere Koffie

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Franka Fotografeert

Het maatschappelijke aspect heeft bijgedragen aan het succes van ‘Zuivere koffie’. Maar dat succes is niet zonder slag of stoot gekomen. Opgegroeid in de straten van Den Haag kwam Jemuel Lampe al vroeg in aanraking met politie en justitie, vanwege zijn deelname aan één van de vele straatbendes.

“Een ondernemer uit Amsterdam zei op een gegeven moment tegen mij ‘Als je echt wat wilt gaan doen met je leven bel me dan.’ Dat heb ik gedaan en hij is zijn woord nagekomen.

Ik ben gaan werken in één van zijn ijszaken, die ik later heb overgenomen, waardoor ik zelfstandig ondernemer werd. En ook hier geldt de regel: met wie je omgaat, daar wordt je mee besmet, alleen dit keer waren dat vooral ondernemers.

Het heeft er voor gezorgd dat ik mijn leven heb omgegooid en mij volledig ben gaan richten op het ondernemerschap. Dat werd een uitlaatklep, hoe harder ik werkte, hoe meer voldoening ik kreeg. Ik maakte heel snel grote stappen vooruit. De criminaliteit liet ik achter me.”

Zuivere koffie

“Het idee voor ‘Zuivere Koffie’ is zeven jaar geleden, ontstaan door een programma van Gordon Ramsay:‘Gordon behind bars’. In de gevangenis in Londen is hij de bakkerij ‘Bad Boys Bakery’ gestart.

In die aflevering zaten twee jongens die mij hebben geïnspireerd. Een jongen werd door de vestigingsdirecteur tegengehouden, terwijl hij duidelijk aangaf ‘Hier wil ik echt voor gaan!’.

De andere jongen die deed het zo ontzettend goed, dat hij vrij zou komen, maar voordat de aflevering uitgezonden werd, zat hij alweer vast. En precies hier zou ik het verschil in willen maken.

Dat wat ik zag raakte mij en ik heb een schets gemaakt voor een plan: Zuivere Koffie, een koffiebar die gerund wordt door ex-gedetineerden.”

Koffiebranden in de gevangenis

“Door de gemeente Zaanstad werd ik uitgenodigd om mee te doen aan een crowdfundingsbijeenkomst. Tijdens die avond werd er gevraagd wie na de pauze zijn of haar idee durfde te pitchen.

Ik stak mijn vinger op, want mijn hele presentatie over Zuivere Koffie had ik al klaar. De reacties waren enthousiast en ik werd in contact gebracht met de gevangenisdirecteur van Heerhugowaard.

Hij sprak zijn vertrouwen uit en zei ‘Leuk dat je dit plan buiten de gevangenis wilt gaan doen, maar waarom doe je het niet in de gevangenis?”

“We zijn een pilot gestart in Heerhugowaard, die voortgezet is in Zaanstad. Zo zijn we gekomen op de plek waar we nu zitten: koffiebranderij ‘Zuivere Koffie’ in de gevangenis, als enige ter wereld, met buiten de gevangenis een aantal koffiezaken die worden gerund door ex-gedetineerden.”

Koffie als redmiddel

“Het is niet: ‘Eens een boef altijd een boef’. Neem bijvoorbeeld Stephan. Hij is een half jaar geleden vrijgekomen en heeft in de tijd dat hij vast zat in de branderij gewerkt en runt nu een eigen vestiging van ‘Zuivere Koffie’ in Zaandam. Life Changing Coffee!”

Finalist NK Barista

“In 2004, 2005 en 2006 ben ik in de finale gekomen van het NK Barista. Die jaren hebben voor mij veel betekend. We waren de grondleggers van de barista-cultuur in Nederland.

Omdat ik in die tijd zelfstandig ondernemer was, had ik tijd om aan de vraag van bedrijven naar goede koffiezetters, op o.a. beurzen, te voldoen. Dus daar stond ik in Barcelona, Milaan of Londen.

Koffie is mijn redding geweest in die zin dat ik veel verdiende, maar ook heel veel heb geleerd, zoals koffiebranden en het uitzoeken van de beste koffie- soorten, omdat ik zelf op de plantages ben geweest.”

Fairtrade, biologisch, Direct Trade

“Als specialty koffiebrander wil je mooie koffiesoorten inkopen. Fairtrade, biologisch of een stap verder Direct Trade koffie. Dat zijn vaak kleine hoeveelheden, in koffieland noemen we dat micro lots.

Voor kleine branderijen, zoals deze, is dat erg interessant. Het nadeel kan zijn dat deze koffie er later niet meer is omdat het een kleine oogst betreft.”

“Hele goede kwaliteit staat voorop en omdat ik erg in het ambacht koffiezetten geloof werk ik met kleine branders. De kennis die ik heb, deel ik graag dus geef ik door aan de jongens die werken in de branderij.

Door te leren, te doen en mijn droom voor ogen te houden, is het gelukt om te zijn waar ik nu sta. Dat ik met mijn droom, dromen van anderen kan waarmaken, is geweldig.”

www.koffiebranderijzuiverekoffie.nl

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©