Op Reis

Negen gangen lunch bij Locavore in Ubud, Bali

Tekst: Ema Najetovic Fotografie: Ema Najetovic

In het item Smaakvol op Reis doen Noord-Hollanders verslag vanuit hun vakantieadres  over eten, drinken en koken. Dit keer schrijft Ema Najetovic haar blog over Locavore, het restaurant dat de Nederlandse chef-kok Eelke Plasmeijer in Ubud op Bali is begonnen.

Je zou denken dat 14 uur vliegen om drie weken lang te genieten van een spiritueel, tropisch eiland een mens complete voldoening geeft. Nee lieve mensen, niets is minder waar. Dit mens kijkt nog vóór het bevestigen van de reisofferte of er in de buurt een bijzonder restaurant is waar ze kan eten en als dat zo is, dan gaat ze.

Ik ben Ema en ik ben het gelukkigst als ik in een restaurant mag eten dat eten serveert waar je geluid van gaat maken en je ogen achter je oogleden rollen. Natuurlijk zou ik zonder een bezoek aan Locavore een fantastische vakantie op Bali hebben gehad, maar na 27 juli jl. was deze rondreis fantastisch+.

Bali koorts

Online lees je over massa toerisme en magen die van streek zijn, maar van beide hebben we geen last gehad. Ja, het is bevolkt en ik heb ook tentjes gezien waar ik bewust niet ben gaan eten, maar 90% van de restaurants zijn zalig, fris én heel betaalbaar.

Je moet wel goed nadenken voor je Bali bezoekt, want de kans dat je verliefd wordt en nooit meer ergens anders naar toe wilt is groot.

Dat heeft te maken met het spirituele karakter van het eiland en de vreselijk lieve mensen die er wonen. Het populaire Amsterdam mag ècht wat leren van de service die Bali biedt. Oprechte glimlachen en de volle aandacht ontvangen we constant.

Het doet iets met je!

May I repeat your order?

Dit jaar wilden we eens wat anders dan Europa. Mijn vriend was wel al eens in Bali geweest en wilde het mij graag laten zien, so Bali it is!

We maken een rondreis waarbij we starten in Sanur en eindigen in Sanur. We bezoeken daarnaast Candidasa, Lovina en Ubud. Vier verschillende plekken die qua sfeer en mogelijkheden ook echt verschillend zijn.

De gemene deler is zon, hotels (dus eten in restaurants) en vriendelijke locals. Overal waar we eten is genoeg personeel dat je op de voet volgt en na iedere bestelling deze herhaalt: “May I repeat your order?” gevolgd door een opsomming van hetgeen je besteld hebt.

Go local or go home

Toch was ik verbaasd toen ze dit bij Locavore precies zo deden. Prettig verbaasd. Qua sfeer en interieur was dit namelijk het eerste restaurant dat Europees aandeed, dus de herkenbare handeling -die zin- deed mij glimlachen. Hè gelukkig, ik ben nog steeds op Bali.

Buiten het restaurant is het vreselijk druk. We hebben ruim drie uur getafeld en ik gok dat er zo’n 2000 scooters door de straat zijn gereden. Typisch Bali, want bijna iedereen heeft hier een scooter en de vele toeristen bewegen zich er ook graag op voort. Zeker in en rondom Ubud.

Bij binnenkomst valt mij, naast het interieur, de muziek op. Ik hoor oa. Red Hot Chilli Peppers, Ben Howard, Eddie Vedder en Kings of Leon. I like. Chefkok Eelke Plasmeijer heeft onder zijn leren schort een Nirvana shirt aan. Cool.

We hadden online al gezien dat we kunnen kiezen uit zeven of negen gangen, maar we wisten niet dat we daarvoor nog acht ‘amuses’ kregen. Het waren de acht beste amuses uit mijn leven.

In tegenstelling tot de meeste restaurants krijg je hier geen wine pairing, maar een cocktail pairing; je kunt ervoor kiezen om je gerechten te combineren met (kleine) cocktails. Zalig! Bij gang drie was ik al teut, maar gelukkig volgde toen een alcoholvrije cocktail. Een mocktail dus.

In de relatief kleine keuken staan iets meer dan tien mensen met, op de chefkok na, Locavore shirtjes aan. Op hun rug staat ‘Go local or go home’. Dat motto is overduidelijk te proeven. De gerechten die ze serveren zijn stuk voor stuk een ode aan de rijke smaken dat het eiland biedt.

Hoog bezoek

Ergens aan het begin van ons diner komt chefkok Eelke aan onze tafel. “Ik hoorde dat we Nederlands bezoek hebben.” zei hij. Dat was leuk. Hij legde ons kort het concept uit; pure Balinese smaken en zo min mogelijk weggooien.

Zo bestaan een aantal gerechten uit voornamelijk een ingrediënt die ze op verschillende manier op je bord laten terugkomen. Ze importeren enkel wat bloem en bakpoeder, maar al het andere komt van het eiland.

Om voedsel te langer te bewaren fermenteren ze veel. Dat proef je terug in de gerechten en veel gerechten hebben dan ook een uitgesproken smaak, maar zoals in alle toprestaurants worden ingrediënten complementair gebruikt en zijn de smaken perfect in balans.

De cocktail pairing was ook ècht een succes en ze slaagden erin de smaken te versterken of verzachten waar nodig. We zijn onder de indruk.

Eelke, geboren in Tilburg en nu al drie jaar eigenaar van Locavore, was heel vriendelijk en nam na zijn bezoek aan ons onze tafel nog eens de tijd om meer uitleg te geven over de manier van voedselbereiding bij Locavore en de herkomst van de producten.

De liefde en passie voor Bali en de kookkunst kenmerkt hem; hij heeft zich helemaal overgegeven aan de Bali koorts en bijgedragen aan die van mij.

Dank je wel, Eelke!

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©