Over Smaakvol Noord-Holland

Gideon Teubl is de bedenker en oprichter van Smaakvol Noord-Holland.

Smaakvol NH werkt voor streekproducenten en horecaondernemers die het belangrijk vinden om kennis te delen en de band met de consument te versterken. We helpen hen met het bereiken van een groot publiek door ze actief te promoten via de website smaakvolnh.nl, de nieuwsbrief, social media-kanalen van Smaakvol NH en via de Noord-Hollandse streekproductenmarkt.

Smaakvol Noord-Holland kende een bescheiden start van testen, bijschaven, uitwerken en bijsturen.

Zoals Gideon vertelt: “Tijdens de economische crisis in 2010, die ik zelf persoonlijk heb meegemaakt, zijn enkele van mijn klanten failliet gegaan of moesten noodgedwongen een andere inkomstenbron vinden. Er gingen zoveel gedachten rond in mijn hoofd, waardoor ik het besluit heb genomen om met mijn overige klanten rond de tafel te gegaan en te horen waar zij ’s nachts van wakker lagen.”

“De antwoorden tijdens de gesprekken waren duidelijk; Social media is een nieuwe kans, maar ik heb geen idee hoe ik dit voor mijn bedrijf kan inzetten. Ik werk hard, maar heb geen idee wat ik moet vertellen om te laten zien hoe onderscheidend en uniek ik ben. Ik heb geen tijd om dit allemaal zelf te doen.”

“Het bijzondere van deze gesprekken is dat ik er achter kwam dat de meeste klanten die ik sprak, horeca ondernemers waren. Het leek wel of het zo moest zijn dat ik Smaakvol Noord-Holland moest beginnen. Ik heb affiniteit met de horeca. Zo heb ik mijn SVH horeca diploma,  jaren in de horeca gewerkt en wilde altijd nog een eigen horecazaak beginnen. Daardoor weet ik hoe moeilijk het kan zijn om een horecazaak draaiende te houden en voor welke uitdagingen je kunt komen te staan.”

“Na veel denken, opschrijven, uitwerken, brainstormen en praten met klanten, kreeg ik een idee: Waarom creëren we geen online platform waar we oplossingen vinden voor de problemen waar horeca ondernemers tegen aanlopen. Zoals marketing, social media en het vertellen van hun verhaal.”

“Via het online platform hoeft een horecaondernemer zijn marketing, social media of zijn verhaal vertellen niet zelf te doen of uit te besteden aan een duur reclamebureau. De consument hoeft het internet niet af te struinen om antwoorden te krijgen op hun vragen. Zij vinden op één website: Smaakvolnh.nl alle antwoorden en worden.”

De kosten voor horecaondernemers kun je laag houden als je een platform start waarop meerdere horeca ondernemers aanwezig zijn. Het idee voor z’n online platform bleef maar door mijn hoofd dwalen. Ik dacht aan een naam zoals Tasty of smakelijk, wat uiteindelijk Smaakvol Noord-Holland is geworden. Het gaat namelijk om de bijzondere ondernemers die de provincie Noord-Holland rijk is.”

“Ik heb het concept getest bij horeca en later ook bij food professionals als een fruitteeltbedrijf en diverse leveranciers van voeding. Deze producenten hebben aangegeven tegen dezelfde soort problemen aan te lopen als horecaondernemers. De terugkoppeling die ik heb gekregen was zeer opbouwend en positief. Er miste alleen nog één belangrijke doelgroep: de consument.”

“Wij werken met streekproducenten en horecaondernemers die het belangrijk vinden om kennis te delen en de band met de consument te versterken. We helpen hen met het bereiken van een groot publiek door ze actief te promoten via de website smaakvolnh.nl, de nieuwsbrief, social media-kanalen van Smaakvol NH en de Noord-Hollandse streekproductenmarkt.”

“Tijdens een proef van anderhalf jaar heb ik namen en e-mailadressen van consumenten verzameld, deze heb ik verkregen via inschrijvingen voor de nieuwsbrief. Na genoeg namen en e-mails te hebben verzameld ben ik gestart met enquêteren. In deze enquête stond één simpele vraag; heeft de consument behoefte aan een platform als Smaakvol Noord-Holland?”

“De antwoorden waren overweldigend en positief. De consument realiseerde zich dat Smaakvol Noord-Holland een brug is naar de ondernemers in Noord-Holland, naar de producten en de mooie verhalen. De consument wil op de hoogte zijn van unieke horeca, food gerelateerde bedrijven met een verhaal en weten waar hun eten vandaan komt. Zij zijn op zoek naar verbinding met de ondernemers. Ik besloot om het geld dat ik had gespaard te gaan gebruiken om Smaakvol Noord-Holland op te zetten.”

“Smaakvol Noord-Holland is vanaf het begin gedreven om deze unieke verhalen aan de consument te vertellen en hen kennis te laten maken met de producten.”

“Al redelijk snel, na drie jaar, kwamen we op de radar van de burgemeester van Alkmaar, Smaakvol Noord-Holland viel op en is zichtbaar. We zijn gevraagd om de wereldberoemde Kaasmarkt in Alkmaar te openen. Verbaasd en zeer vereerd, als je weet dat je je niet kunt opgeven om de Alkmaarse Kaasmarkt te open.”

“De reden van deze uitnodiging was, zo vertelde de burgemeester ons, dat wij met Smaakvol Noord-Holland opvallen, omdat wij een unieke werkwijze hanteren waarmee wij ondernemers in Noord-Holland helpen én ondersteunen. Maar ook omdat we de consument laten kennismaken met de unieke bedrijven en producten uit de provincie Noord-Holland. Smaakvol Noord-Holland verbindt.”

Inmiddels is Smaakvol Noord-Holland uitgegroeid tot een platform waar de consument kennis maakt met unieke ondernemers en producenten uit Noord-Holland. Waar iedereen die Noord-Holland wil bezoeken, de Smaakvol Agenda bekijkt, maar ook informatie krijgt over onderwerpen als gezonde voeding, koken en recepten.

Gideon Teubl, illustrator, tekenaar, grafisch ontwerper, opgegroeid in Grootebroek, een dorpje tussen Enkhuizen en Hoorn, heeft altijd al het idee gehad om ondernemers te helpen waar hij kan. Naast Smaakvol Noord-Holland waar hij horeca ondernemers begeleid, begeleid hij met zijn bedrijf zes&zeventig creatieve ondernemers.

Ook Smaakvol Noord-Holland is een podium voor creatieven, fotografen, illustratoren, filmmakers. Hij nodigt hen regelmatig uit om mee te werken aan projecten. Op deze manier hebben een verschillende creatieven aan een uniek portfolio kunnen bouwen en halen ze er zelfs al betaalde opdrachten uit.

Gideon leest en verdiept zich graag in marketing. Hij is gepassioneerd over het inspireren van ondernemers, bedrijven te helpen groeien, en hen aan te moedigen om te vertellen wat zij doen.
Hij maakt zich sterk voor een toekomst vol ondernemers en consumenten die kennis delen en hun eigen unieke verhaal vertellen.

 Heb jij ideeën?

Heb jij net als wij een passie voor eten en drinken, heb jij ideeën of wil jij meewerken om Smaakvol NH nog leuker en mooier te maken, stuur ons dan een email en vertel op welke wijze jij een bijdrage kunt leveren.

Bedrijf aanmelden

Heb jij een horecazaak of ben je food ondernemer in Noord-Holland en wil jij ook je verhaal vertellen en je producten laten zien op Smaakvol NH, vul dan het aanmeldingsformulier in.

Ons team

Wij zijn een klein team met een passie voor eten en drinken, met name voor ambachtelijke biologische streekproducten. We zijn gefascineerd door de verhalen van de horeca- en food-ondernemers. Ons doel is je kennis laten maken met deze ondernemers uit Noord-Holland en inspiratie kunt opdoen voor heerlijke gerechten.

Aan het werk

Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©