Geheim van de chef

Aglio Olio met cantarellen

Recept: Hedwig Adema Fotografie: Hedwig Adema

Voor twee personen:

  • 150 g Linguine
  • 150 g cantharellen
  • 150 g kleine broccoli-roosjes
  • 4 tenen knoflook
  • 5 el extra vergine olijfolie
  • 1 Spaanse rode peper
  • 1/2 rode puntpaprika
  • 1 handje verse oregano gehakt of 1 tl gedroogde
  • fleur de sel
  • 50 g Parmezaanse kaas

Aglio e Olio kent zijn oorsprong in Napels, waar het afkomstig is uit de cucina povera, ofwel armeluiskeuken. Dit simpele gerecht wordt in Italië vooral als voorgerecht gegeten.

Het is volgens mij werelds meest eenvoudige gerecht, met maar vier ingrediënten; spaghetti, olijfolie, knoflook en chilivlokken.

Geheel tegen de Napolitaanse regels in heb ik het aangedurfd deze aglio e olio aan te vullen met broccoliroosjes, cantharellen en paprika.

De knoflook wordt volgens traditie in plakjes gebakken, soms gekneusd, Ik perste de tenen uit.

Bereiding:

  1. Kook alvast het water voor de linguine en blancheer er de broccoli-roosjes in gedurende twee minuten.
  2. Haal deze er met een schuimspaan uit en spoel koud in vergiet.
  3. Borstel de cantharellen schoon en snijd ze in plakjes.
  4. Snipper de paprika in kleine blokjes.
  5. Verwijder het zaad van de peper en hak fijn.
  6. Kook de linguine al dente volgens gebruiksaanwijzing en ga tijdens de kooktijd daarvan door met de aglio olio.
  7. Verhit de olijfolie in een anti-aanbakpan op laag vuur en pers er de knoflook boven uit.
  8. Voeg er de gehakte peper aan toe samen met de paprikablokjes en oregano, en laat dit een paar minuten zachtjes bakken.
  9. Doe er nu de cantharellen bij en bak op hoog vuur onder voortdurend omscheppen tot de cantharellen mooi bruin zijn. Roer er nu de broccoli-roosjes door en breng op smaak met fleur de sel.
  10. Giet de gare spaghetti af en stort terug in de pan.
  11. Roer er het aglio olio -mengsel door.
  12. Verdeel de pasta over twee voorverwarmde borden (tien minuten in oven van 80 graden, of giet kokend water in de borden van tevoren) garneer met enkele verse blaadjes oregano.
  13. Serveer met de geraspte Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©